Jdi na obsah Jdi na menu

Airbnb čeká změna pravidel. Pronajímatelé se musí připravit na placení daní, vzkazuje finanční správa

 
  • Podle finanční správy platí pro sdílené ubytovací služby stejná pravidla jako pro jiný typ podnikání.
  • Z tržeb za poskytnutí ubytování by podle finančního ředitelství měli majitelé bytů odvádět DPH.
  • Týká se to těch, kteří nabízejí služby na webových aplikacích dlouhodobě.
V posledních letech roste tlak na kontrolu sdílených služeb. Kromě taxislužby Uber se to týká i ubytovacích firem typu Airbnb.
 
V posledních letech roste tlak na kontrolu sdílených služeb. Kromě taxislužby Uber se to týká i ubytovacích firem typu Airbnb.
autor: Shutterstock

Majitelé bytů, kteří trvale pronajímají pokoje prostřednictvím internetových služeb typu ­Airbnb nebo Booking.com by se měli začít připravovat na změnu pravidel, především při placení DPH a daně z příjmů.

Uvádí to Generální finanční ředitelství (GFŘ) ve včera vydané zprávě. "Služby spočívající v ubytování, které jsou zprostředkovány prostřednictvím internetových platforem, považuje finanční správa za ubytovací služby, nikoliv za nájem," píše ředitelství ve zprávě. Týká se to však soustavně nabízeného ubytování, nikoliv občasné nabídky.

Podle finanční správy jde zejména o placení DPH. Ti majitelé bytů, kteří už jsou plátci daně z přidané hodnoty v rámci jiné podnikatelské činnosti, tak jsou povinni odvádět daň i z poskytování ubytování.

Změna se ale dotýká i těch, kteří nejsou plátci DPH. Tržby za ubytování se podle finanční správy započítávají do takzvaného zákonného obratu pro povinnou registraci DPH. Jinými slovy: kdo na tržbách za ubytování přesáhne během roku milion korun, musí se zaregistrovat jako plátce DPH. V opačném případě bude jeho podnikání nezákonné.

Daňová poradkyně Lenka Mrázová pro HN uvedla, že argumenty daňové správy jsou opodstatněné. "Pohled zákona o daních z příjmů je pro mě v tiskové zprávě srozumitelný," řekla. Zároveň Mrázová objasňuje, co to pro majitele bytu znamená. "Musí se registrovat na finančním úřadě. Z částky, kterou má Airbnb zaplatit, ještě musí odvést v Česku DPH," uvedla.

Daňová správa dále upozorňuje, že pokud někdo trvale nabízí svůj byt k ubytování například na internetu prostřednictvím webových aplikací, musí počítat s tím, že na něj berní úředníci budou pohlížet jako na každého jiného podnikatele. "Příjmy z této činnosti podléhají dani z příjmů fyzických osob jako příjmy ze samostatné činnosti," píše mluvčí GFŘ Petra Petlachová.

Společnost Airbnb do uzávěrky tohoto vydání nedokázala na zprávu od finančního ředitelství reagovat. Evropská manažerka Airbnb pro styk s veřejnou správou Sofia Gkiousou povinnost řídit se pravidly nezpochybňuje. "Lidé musí platit daně a my je budeme jednoduše informovat o tom, kdy a jak tak musí činit. Už teď mají čeští hostitelé přístup k celkovému přehledu svých příjmů z pronájmu, který si mohou stáhnout a mohou ho použít k daňovým účelům," řekla před týdnem Gkiousou pro HN.

Internetové aplikace poskytující sdílené služby jsou v posledních letech na vzestupu. Roste zároveň tlak na kontrolu ubytovacích firem typu Airbnb nebo taxislužby Uber. Například na pražských 149 tisíc lůžek v ubytovacích zařízeních jich pod Airbnb spadá téměř polovina. Jen v Praze vynesou na tržbách přes dvě miliardy korun.

Vedení Prahy proto očekává, že Airbnb zajistí v hlavním městě stejná pravidla, která platí v jiných evropských městech. "V nejbližších dnech spustíme informační web ke sdílenému bydlení, kde pronajímatele bytů upozorníme na všechny jejich povinnosti," uvedla pražská primátorka Adriana Krnáčová.

V Evropské unii už několik zemí zavedlo regulační pravidla sdílených služeb. V Belgii mají lidé, kteří si vydělávají nabízením služeb přes digitální aplikace, stanovený strop 5000 eur. Pokud částku přesáhnou, mění se na osobu samostatně výdělečně činnou. Itálie stanovila maximální výdělek na 10 tisíc eur.