Jdi na obsah Jdi na menu

Typologie psů podle páníčka aneb Máte doma plemeno, které se k vám nejvíce hodí?

 

Pokud chcete psa, máte z čeho vybírat. Mezinárodní kynologická federace (FCI) registruje více než 350 plemen psů, každé má svůj typický vzhled a povahové vlastnosti, upevňované po mnohá desetiletí. Obliba psích plemen se samozřejmě v průběhu let mění. Víte, která jsou aktuálně „in“?

Pes doprovází člověka po více než 14 tisíc let. Jeho úloha po boku lidí byla vždy rozmanitá, pomáhá lovit zvěř, pást stáda, hlídat majetek, pomáhá hendikepovaným, vojákům i policistům... a v neposlední řadě plní roli společníka.

Výběr rasy je při pořizování psa tím základním krokem. Jistě se vám některé plemena svým vzhledem líbí více či méně, zvažovat byste však neměli jen vzhled či velikost, ale i to, k čemu bylo dané plemeno šlechtěno a zda jeho původní určení a povahové vlastnosti vyhovují vašemu životnímu stylu. Podívejte se, jaká plemena stoupají v oblibě, a zda by se k vám hodila.

 

Bernský salašnický pes

Tenhle roztomilý pes vypadá jako by neuměl do pěti počítat, ale rozhodně nepatří mezi hloupá plemena. Je to velký silák, dospělí samci váží i přes 50 kilogramů, je ale neobyčejně přátelský a miluje děti. Dobře mu bude spíše v domě se zahradou než v přetopeném bytě a samozřejmostí by pro něj měl být dostatek pohybu.

Rhodéský ridgeback

Těchto hladkosrstých zrzavohnědých elegánů s typickým opačně rostoucím pruhem srsti na zádech můžete v parcích i ulicích potkat stále více. Jde o silného a nebojácného psa. Pokud o něm uvažujete, nezapomeňte, že to je plemeno, které bylo po staletí používáno k lovu lvů. Vyžaduje nejen dobrou socializaci a výcvik, ale také patřičnou dávku pohybu a zábavy. Jen na gauči spokojený nebude.

Zlatý a labradorský retrívr

Retrívři patří v posledních letech jednoznačně mezi nejoblíbenější plemena. Jsou to lovečtí psi, pro svou milou a nekonfliktní povahu jich však mnoho plní roli společenského psa. Jejich chytrost a vnímavost z nich dělá i skvělé slepecké psy. Milují děti a nevadí jim ani život v bytě, ale nezapomeňte jim dopřát velkou dávku pohybu a hry s jinými psy.

Maďarský ohař

Maďarský ohař je také loveckým psem, který je pro svou milou a nekonfliktní povahu často pořizován i jako rodinný pes. Pokud chcete veselého a aktivního společníka, jistě vás nezklame, ale pozor: potřebuje opravdu hodně pohybu. Bude vám skvělým parťákem na sport, například na běhání.

Border kolie

Border kolie má hodně barevných variant a svým vzhledem roztomilého voříška a vysokou inteligencí se stává stále oblíbenějším plemenem. Bohužel, mnozí majitelé zapomínají, že jde o jedno z nejlepších pracovních plemen. Pokud chcete psa, kterému dopřejete denně nejen několik hodin pohybu, ale i práce či výcviku, je to ten správný pes pro vás. Zavřená doma na gauči nebo sama na zahradě by ale border kolie trpěla.

Russel teriér

Parson a Jack Russel teriér jsou dvě velmi podobná plemena lišící se velikostí. Jejich bílá srst s černými či hnědými fleky a sklopené uši jim dávají roztomilý vzhled, jde však o plemeno šlechtěné k lovu lišek a jejich temperament to opravdu nezapře. Chcete-li malého, ale opravdu aktivního psa, se kterým budete sportovat, může pro vás být tím pravým. Jeho svéhlavá povaha však může být pro nezkušené trochu oříškem.

Jorkšírský teriér

Takzvaný jorkšír patří mezi oblíbené stálice již po mnoho let. Jedná se o malého pejska, kterého si hodně pořizují lidé „na gauč“, klame však svým tělem. I když je malý, stále patří mezi teriéry, tedy plemena určená k lovu, konkrétně k lovu hlodavců. Je to ostražitý, temperamentní a inteligentní pes, milující pohyb. A jeho dlouhé chlupy vyžadují i pravidelnou údržbu.

Čivava

Čivava dnes patří mezi nejoblíbenější tzv. kabelková plemena. Tedy plemena, která mají dámy leckdy tendence nosit v kabelce, přestože stejně jako ostatní psi mají čtyři nohy a milují pohyb. Patří mezi nejmenší plemena na světě, ideální váha se u nich pohybuje jen mezi 1–2 kilogramy. Ideální pro ty, kdo netouží po příliš akčním psovi a chtějí jen malého milého společníka.

A nezapomeňte. Ať už si vyberete jakékoli plemeno, vyberte si štěně s průkazem původu z ověřené a ostatními chovateli doporučované chovatelské stanice. A to i tehdy, když nechcete chodit na výstavy. Jen tak máte totiž záruku, že vám z něho vyroste pes odpovídajícího vzhledu i povahy, s minimem dědičných nemocí. A pokud nechcete dávat za takové štěně několik tisíc, adoptujte raději pejska z útulku. Jsou jich tam stovky a lásku vám dají stejnou.

Na jaké psí plemeno nedáte dopustit vy?