Jdi na obsah Jdi na menu

Nedostatek tekutin může způsobit malátnost i selhání oběhu.

23. 6. 2017

Nedostatek tekutin může v současném horkém počasí způsobit malátnost, bolest hlavy a sníženou výkonnost. Při ztrátě vody na úrovni pěti procent lidské váhy hrozí oběhové selhání. V tiskové zprávě to dnes uvedla Hygienická stanice Hlavního města Prahy. Podle předpovědi meteorologů dnes teploty vystoupí k 35 stupňům Celsia.

 

Ilustrační foto.Foto: Miroslav Čech

Pocit žízně je už pozdním příznakem nedostatku tekutin. Mírný nedostatek se podle hygieniků projevuje bolestí hlavy, únavou, malátností a snížením výkonnosti. Dvouprocentní úbytek váhy vlivem ztráty tekutin může znamenat až dvacetiprocentní ztrátu výkonu. Dlouhodobý nedostatek tekutin způsobuje poruchy funkce ledvin, vznik močových kamenů, záněty močových cest či zácpu.

U dospělého člověka tvoří voda asi 70 procent hmotnosti, u dětí je to až 80 procent. "Dospělí často hlídají děti, aby doplňovaly tekutiny, ale i rodiče zapomínají pít," uvedl šéf pražských hygieniků Jan Jarolímek. Lidé by se také podle něj neměli zdržovat přes poledne na přímém slunci.

Denní potřebné množství tekutin odborníci orientačně stanoví na dva litry u žen a 2,5 litru u mužů. Část lidé přijímají v jídle, nápoje by ale měly tvořit asi 80 procent příjmu tekutin. Děti kolem jednoho roku věku potřebují asi litr tekutin, do tří let přibližně 1,3 litru a do osmi let 1,6 litru. Dívkám do 13 let doporučují 1,9 litru tekutin, chlapcům 2,1 litru.

V horku, při namáhané činnosti a sportu by měla být spotřeba vyšší. "Doporučujeme pití čisté pitné vody kohoutkové i balené. Dále neslazené ovocné nebo zelené čaje. Některé minerální vody, vzhledem k vysokému obsahu rozpuštěných látek, nejsou určeny jako trvalý a jediný zdroj, jsou ale vhodné k občasnému doplnění minerálů po námaze nebo pobytu v horku," uvedl Matěj Čermák z oddělení obecné a komunální hygieny.

Zda je tekutin dostatek se dá určit i z moči. Ta má být světlá a v obvyklém množství, například na dětské plence nemá být vidět. "Pokud moč tmavne, je zřejmé, že organismus šetří vodu, protože nemá tekutin dost," dodal Jarolím. Změna barvy moči může signalizovat i vážnější zdravotní potíže.

Autor: ČTK


Zdroj: http://www.denik.cz/zdravi/nedostatek-tekutin-muze-zpusobit-malatnost-i-selhani-obehu-20170623.html