Jdi na obsah Jdi na menu

Zeman se vztyčeným prostředníčkem? Můj názor na volby, říká autor známek

27. 6. 2015
Grafik a tvůrce poštovních známek Zdeněk Netopil svérázně reagoval na výsledky prezidentských voleb. Navrhl známku, na které je Miloš Zeman se vztyčeným prostředníčkem.
 
Návrh nové "prezidentské" známky v podání výtvarníka Zdeňka Netopila.

Návrh nové "prezidentské" známky v podání výtvarníka Zdeňka Netopila. | foto: Zdeněk Netopil

Zdeněk Netopil je tvůrce více než dvaceti českých poštovních známek. Zachycuje na nich převážně sportovní tematiku, ale nyní se rozhodl reagovat na politické dění. Krátce po vítězství Miloše Zemana v prezidentských volbách proto vytvořil návrh, na němž podle svých slov zachycuje svůj pocit z výsledku boje o Hrad.

Návrhem známky jsem reagoval na výsledek voleb, říká grafik a výtvarník Zdeněk

Celý arch návrhu známky. Grafik chce dodělat ještě razítko a obálku.

"Uznávám, že výsledná podoba návrhu je poněkud morbidní, ale já to skutečně tak cítím. Chtěl jsem známkou zachytit můj vztah k výsledku voleb," řekl iDNES.cz Netopil, který volil Karla Schwarzenberga.

Výtvarník návrh původně poslal pro potěchu jen svým známým, ti jej však umístili na Facebook, a tak se rychle rozšířil. Netopil řekl, že to nečekal, za svůj názor se však nestydí. "Respektuji, že se to rozšířilo. Mohl jsem s tím počítat. Stejně jsem chtěl poslat svůj návrh i lidem z vedení České pošty," dodal.

Většinu českých známek v posledních letech ztvárnil grafik Oldřich Kulhánek. Ten však začátkem týdne nečekaně zemřel a Česká pošta nyní bude muset oslovit některého jiného tvůrce. "I kdyby mě Česká pošta oslovila, ať známku vytvořím, odmítl bych," řekl Netopil (více o chystaném oficiálním vydání známek se Zemanem čtěte zde).

Výtvarník si navíc myslí, že by nabídku odmítl i zesnulý Oldřich Kulhánek. "Znal jsem ho roky a dovolím si tvrdit, že by na sto procent odmítl. Miloše Zemana by na známku navrhovat určitě nechtěl," dodal.

Autor: