Jdi na obsah Jdi na menu

Spisovatel ke stavu společnosti: EU je jiná, než pro kterou Češi hlasovali.

Její politika vede ke zničení Evropy. A Havel? Dodržoval hodnoty, které sám deklamoval?

 

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Je to jako s tím kuřetem. Dostanou-li dva jedno kuře, přičemž jeden sní biskupa a druhý celé kuře, je to statisticky jedno kuře na dva,“ přirovnal životní úroveň Čechů a jejich spokojenost k jídlu spisovatel Jiří Kimla. A ti, kdo snědli celé kuře, se podle spisovatele následně diví stížnostem. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz rovněž řekl, že paní Spravedlnost někde v koutě hořce pláče s lepicí páskou přes oči a my můžeme tak akorát snižovat nároky „hubou“, dokud nás nezablokují nebo nezcenzurují na sociálních sítích.

Spisovatel ke stavu společnosti: EU je jiná, než pro kterou Češi hlasovali. Její politika vede ke zničení Evropy. A Havel? Dodržoval hodnoty, které sám deklamoval?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká vlajka za okny Poslanecké sněmovny

 

Sociologové tvrdí, že český národ je zaměřen spíše středolevicově a čeká, že stát zajistí blahobyt a pořádek. Souhlasíte s tím? A uhodil v tomto smyslu Andrej Babiš „hřebíček na hlavičku“?

Chraň pánbůh zlehčovat jakékoliv sociologické výzkumy. Ostatně ty bývají dost solidní… Já jsem se narodil v třetihorách, v první polovině minulého století, takže si dovolím někdy i skromně srovnávat. Jsme již skoro třicet let od revoluce. A my jsme s entuziasmem žili v takovém porevolučním romantismu, na jehož konci bývá tvrdá deziluze, jak už to u romantismu bývá. Kdysi se zvonilo klíči, všichni se radovali, že budou svobodní a že svoboda jim přinese bohatství a spokojený život. Místo toho se kradlo, zloději si sami vytvářeli zákony, aby jejich krádeže nebyly postižitelné, rostli jako houby po dešti noví a noví milionáři a z nich miliardáři. A ti nám vyvedli skoro všechno rodinné stříbro do cizích rukou, a ještě se do těch cizích rukou odvádějí tučné zisky. Tu a tam je nějaká menší ryba střihnutá přes ploutve, aby se neřeklo. Mainstream si říká, co mu vyhovuje, nebo co potřebuje k oblbnutí středolevicového a jiného národa. Pár opravdu statečných novinářů bývá upozaděno, nebo jim není umožněno publikovat a dostávají různé dehonestující nálepky a moc bych za to nedal, že někdy označovatel ani pořádně neví, co ta nálepka znamená.

Jak se má zaměřovat, jak dobře se žije národu běžných lidí, kteří musejí ve fabrikách nebo ve svých živnostech tvrdě pracovat, aby si večer mohli zhlédnout mýdlové seriály? To přece nemůže vydržet napořád. A tak se hledají politici, kteří by mohli aspoň částečně nebo postupně zavést právo pro všechny stejně, aby byli potrestáni zloději, mafiáni, aby se do českých rukou navrátilo, co jim patří. To je středolevicové? Jestli ano, pak je národ středolevicově zaměřen. Od Andreje Babiše se čekalo, že maje zkušenosti z tvrdého byznysu bude pro naši ekonomiku motorem a jeho opatření postupně povedou k ozdravování. A jestli uhodil hřebík na hlavičku? Uhodil, ale hřebík se ohnul a pod nešikovným úderem středolevicový národ nechápavým pohledem vyprovázel vypovězené diplomaty a ještě víc nechápavě Marrákešský protokol. Myslím, že tento ohnutý hřebík mu odčaroval tisíce, ne-li desetitisíce voličů.

Jak tedy vnímáte životní úroveň Čechů? Opakovaná fráze, že si neustále na něco stěžujeme, pořád platí? Umíme si vážit toho, co máme?

Ono je to jako s tím kuřetem. Dostanou-li dva jedno kuře, přičemž jeden sní biskupa a druhý celé kuře, je to statisticky jedno kuře na dva. A tak je to i s naší životní úrovní. A ti, co snědí to kuře celé, se pak diví, že si pořád na něco stěžujeme.

Pozorovatelé zaměření spíše liberálně nerozumějí tomu, proč Češi, kteří se mají tak dobře, podporují v uvozovkách populisty jako Zeman a Okamura a slyší na Andreje Babiše, který slibuje, že se o ně postará. Čím to je? Marketingovým umem, nebo náturou Čechů?

Pozorovatel je docela pěkný šolich. A co teprve liberálně orientovaný, to už je pozice! To by tihle pozorovatelé a pozorovatelky museli zvednout zadky a jít pozorovat tam, kde ony náklonnosti vznikají. A proč? Možná by vypozorovali, že každý nemusí mít stejný názor na věc, kterou oni považují za pravdu. Rozuměj za „svou“ pravdu. Církev taky kdysi nechápala, jak lid může pod její ochranou poslouchat takové buřiče jako Jan Hus. Každá doba plodí budižkničemy, kteří nechápou. Aby přežívali, musejí si nacházet důvody a nepřítele. A pak už jim zůstane jen to nepochopení.

Jaký je váš pohled na české vzdělávání? Dáváme dětem ve školách informace, které v životě potřebují? Co bychom podle vás měli zlepšit pro spokojenou budoucnost našich dětí?

Jaký můžu mít názor, když každý rok je nějaký nový ministr školství s utkvělou představou měnit a změnit. Tímto zdravím zejména paní Buzkovou a další.

Ale vážně, škola je hrozně citlivý organismus, většina kantorů chce dětem předat svoje vědomosti, miluje svou ještě donedávna mizerně honorovanou práci. A místo výuky zápolí s nařízeními, která se mění každou chvíli, s nepochopením a častou arogancí rodičů, jejichž fracek rozbíjí hodinu s vědomím, že se mu nic nestane. Školství by nemělo být na okraji zájmu politiků a mělo by být řízeno těmi nejschopnějšími praktiky, nikoliv fantasty od zelených stolů. A mělo by se do něj víc pumpovat peněz, do základních a středních škol především. Tam se nám rodí nové generace a tam by měla být zaměřena naše maximální pozornost.

Zhruba třetina voličů volí Andreje Babiše, i když čelí trestnímu stíhání. Co to vypovídá o přístupu českých obyvatel k právu?

Nejsem voličem Andreje Babiše, ale plně respektuji ty, kteří jimi jsou. Já samozřejmě nemám k dispozici hodnověrné podklady, na jakém základě byl Babiš obviněn a posléze trestně stíhán. Můžu jen spekulovat. Můj konstrukt je ten, že byl obviněn účelově, že to byla dost nechutná politická hra, na jejímž konci bylo jeho přesvědčivé volební vítězství. Domnívám se, že hodně českých obyvatel to cítí stejně a je jim ze současného práva tak trochu blivno. Cui bono?

Kauzy jako Nagyová i Rath dopadly neurčitě, několik soudců čelí obvinění, v bezpečnostních složkách a u policie dochází k personálním změnám. Snižujeme svoje nároky na morálku a právo?

Teď mně vysvětlete, jak může jeden soudce vynést nějaký rozsudek a jiný soudce v téže kauze rozhodne jinak. Jak se může dostat letitý spor až nakonec k Nejvyššímu soudu, který zruší rozsudek a vrátí ho k novému projednání ke stejnému soudci. Jistě, můžou nastat nové okolnosti, objevit se noví svědci a tak dále. A paní Spravedlnost někde v koutě hořce pláče s lepicí páskou přes oči a my můžeme tak akorát snižovat nároky hubou. Třeba na fejsu, pokud nás za tu nevymáchanou hubu nebloknou nebo nevycenzurují. Vivat GDPR! (ironicky, pozn. red.)

Ať už sociální demokracie, nebo pravicové strany s proevropským přístupem ztrácejí přízeň napříč Evropou včetně České republiky. Čím to je? Jsou boj proti Rusku, obrana Evropské unie a další jejich témata neaktuální?

Lži a demagogie můžou uspět jen chvilku. Evropská unie je jiná Evropská unie, než pro kterou Češi hlasovali. Její politika vede Evropu k sebezničení a nic na tom nemění vyhlášení, objetí a polibky. Což my starší máme ještě v živé paměti. Lidé chtějí slyšet zřetelné ANO a NE ke žhavým problémům, a ne partajní handrkování s podtextem boje o systemizované, dobře placené židle.

Jméno Václava Havla a jeho činy jsou kritizovány s tím, že šlo o předem vyjednané předání moci. Vznikají vtipy i přezdívky. Jak vnímáte jeho odkaz s odstupem času?

Těch rozborů kolem Václava Havla bylo hodně moc. Jedni na něj nedají dopustit, jiní ho zavrhují. Snad se dá jednou dohromady tým nezaujatých a objektivních historiků, kteří bez emocí shromáždí všechna dostupná fakta. Ze všeho dostupného, co jsem kdy o něm četl, nemám důvod k jásotu. Beru to tak, že svou nějakou historickou úlohu splnil.

Přestali Češi chápat Václava Havla? Jsou pro ně stále aktuální hodnoty, které zastával?

Odpovím provokativní otázkou, zda hodnoty, které zastával a deklamoval, také poctivě dodržoval?

Miroslava Němcová navrhla, aby se Parlament začal zabývat odvoláním Miloše Zemana z funkce prezidenta. Co si o tom myslíte v souvislosti s výsledkem demokratické volby prezidenta? Umějí se jeho odpůrci smířit s tím, že sedí na Hradě?

Paní Němcová je poslankyně Sněmovny a těmito návrhy dává najevo, že s jejím mentálním vybavením asi není něco v pořádku. Pak se nemůžete divit, že strany uvedené výše mají takový odliv voličů. Paní Němcová v tom totiž není sama. God save the Czech!

Nebezpečné Rusko je tématem posledních let. Jak do celé situace zasáhly události jako pokus o zabití agenta Skripala a další? A jaký postoj k Rusku bychom měli zaujmout?

Pro osvěžení několik čísel. Spojené státy v roce 2017 vydaly na zbrojení 611 miliard dolarů. Rusko v témže roce 69,2 miliardy dolarů. Spojené státy mají 702 známých vojenských základen ve 130 zemích světa. Rusko má šest vojenských základen. Proč to generálové, jako jsou pan Pavel a ostatní strašáci Ruskem, nezmíní a nevysvětlí, proč bychom se Ruska měli bát? Nebo kvůli Skripalovi, který byl otráven i s dcerou organofosfátem a zázračně se uzdravili? Organofosfátem, který byl jednou na klice, jednou v restauraci, jednou na lavičce… A vedle zasažených čile běhali nechránění policisté… Tomu se přece normální člověk může jen smát. A politici a pozorovatelé můžou jen nechápat, co ten český volič vlastně chce, když se má tak dobře a je mu vždy vše včas a podrobně vysvětleno.

autor: Zuzana Koulová