Jdi na obsah Jdi na menu

Karel Janeček: Potřebujeme nová pravidla, aby féroví lidé měli větší šanci dostat se k moci

28. 6. 2015

Rozhovor o prezidentských volbách, amnestii, špatné voličské paměti, Pozitivní evoluci, Danielu Landovi a (ne)potrestaných zlojedech.

Karel Janeček: spolumajitel společnosti RSJ, zakladatel Nadačního fondu proti korupci, iniciátor projektu Pozitivní evoluce a známá firma v oboru „našeptávačů“... Rozhovor jsme vedli předtím, než Janeček ve středu 23. ledna za podpory 17 občanských iniciativ vyzval senátory, aby v souvislosti s amnestií začali jednat o podání žaloby na prezidenta republiky pro velezradu.

Nebylo samozřejmě možné vyhnout se tématu prezidentských voleb, proto pro korektnost uveďme, že předseda představenstva RSJ Libor Winkler je jedním z hlavních sponzorů kampaně Karla Schwarzenberga.

Především jsme však mířili k jednomu z cílů Pozitivní evoluce, a to k tématu sjednocování občanských inicativ. Znamená to přípravu vzniku politického hnutí? „To by teoreticky mohlo, ale důležité je nastartovat a sjednotit občanskou společnost. Budeme mít ucelené požadavky a politici nebudou mít na výběr,“ říká Janeček.

ČESKÁ POZICE: Co říkáte na prezidentovo amnestijní „grandfinále“? Věříte, že Václav Klaus o kauzách, které abolicí zastaví, opravdu nevěděl?

„Když se člověk zamyslí nad minulostí pana Klause a racionálně uvažuje, jasně dojde k závěru, že amnestie byla účelová“JANEČEK: Jsem si jistý, že věděl. Posledním velmi silným nepřímým důkazem je příklad podnikatele Miroslava Vlastníka (manažer vytunelovaného fondu Trend – pozn. red.), který se po osmi letech vrátil z Peru do České republiky jen pár dnů před koncem roku, čímž si zajistil, aby se na něho Klausova amnestie vztahovala a ani nemusel dlouho sedět v base. Náhoda téměř vyloučena.

Když se člověk zamyslí nad minulostí pana Klause a racionálně uvažuje, jasně dojde k závěru, že amnestie byla účelová. Kuloární informace tento fakt nadále podtrhují. Na druhou stranu je pozitivní, že se Klaus odvařil na veřejnosti. Tohle mu veřejnost nezapomene, pokud se ještě někdy pustí do politiky, voliči mu to – doufám – připomenou.

ČESKÁ POZICE: Prezident si však myslí, že kritika, která se na něho za amnestii snesla, je pouhým útokem na jeho osobu a snahou oslabit jeho politickou pozici…

JANEČEK: To jsou takový kecy. Podobným způsobem v roce 1997 manipuloval veřejnost, když kritiku za „černý prachy“ pro svou stranu otočil na útok proti své osobě.

Chyběl kandidát mimo establishment

ČESKÁ POZICE: Jaký máte pocit z dosavadního průběhu prezidentských voleb?

JANEČEK: Jsem spokojen, a abych pravdu řekl, očekával jsem zhruba takový výsledek. Je snad jen škoda, že pan Schwarzenberg nezískal o něco méně procent ve prospěch menších kandidátů. Nyní je rozdíl mezi ním a Milošem Zemanem minimální a ani méně společensky aktivní Zemanovi příznivci nepodcení situaci. Myslel jsem si, že boj o druhé místo bude vyrovnanější, nečekal jsem, že Jan Fischer tak odpadne.

ČESKÁ POZICE: Ovlivnily předvolební průzkumy rozhodování voličů před prvním kolem? Nevytvořily zdání, že původní favority Zemana a Fischera může porazit jen Schwarzenberg, případně Jiří Dienstbier?

JANEČEK: Kdyby se volebním průzkumům podařilo předvolební klima zamořit, nepostoupil by přece do druhého kola Schwarzenberg, k tomu jen s malou ztrátou na Zemana. Pokud Zuzana Roithová či Táňa Fischerová tvrdily, že kdyby jim průzkumy neškodily, získaly by výrazně více procent, tak se podle mého názoru mýlí. Ač šlo o vynikající kandidátky, lepší než Schwarzenberg, nejsou známy masám, široké veřejnosti, a neměly kvůli tomu šanci uspět.

ČESKÁ POZICE: Různé iniciativy a protikorupční organizace před prvním kolem spustily střelbu do favoritů předvolebních průzkumů Zemana a Fischera. Jste rád, že jeden z nich vypadnul a skončil až třetí?

„Kdyby byl zvolen Zeman, byla by to pro český národ špatná zpráva. S jeho zvolením by pokračovala Klausova éra.“JANEČEK: To bylo velké plus. Pan Fischer by asi nebyl problém sám o sobě, ale ten člověk není osobnost a je velmi pravděpodobné, že by mohl být nástrojem v rukou kontroverzních a podivných osob. Pro druhé kolo bych sázel na Karla Schwarzenberga.

Kdyby však byl zvolen Zeman, byla by to pro český národ špatná zpráva. S jeho zvolením by pokračovala Klausova éra. Není to sice takový zlojed jako dosluhující prezident, je třeba skromnější z hlediska luxusu, má však podle mého názoru velké mocenské ambice, pro něž je ochoten udělat spoustu špatných věcí; opravdu by to bylo pokračování temnější minulosti. Vadí mně oni lobbisti – Miroslav Šlouf a spol. Mocenská struktura z dob opoziční smlouvy je provázaná a přetrvávající.

ČESKÁ POZICE: Projekt opoziční smlouvy byl vzhledem k politické kultuře, fungování politického systému a spoustě dalších věcí ne úplně ideální. Jak je možné, že když dnes lidé nadávají na korupci a klientelismus, jako by na období opoziční smlouvy zapomínali?

JANEČEK: Lidé zapomínají, nevidí to. Zeman umí mluvit a umí lidi ošálit, přesvědčit. Levičáci Zemana volí prostě proto, že je levicový. A to navzdory tomu, že v prezidentské volbě pravicovo-levicový pohled na politiku ztrácí na síle.

ČESKÁ POZICE: Nepřipadá vám, že Češi vlastně pořádnou a hlubší změnu politiky prostě nechtějí, nebo na ni nejsou připraveni? Zeman i Schwarzenberg jsou přeci reprezentanty určitých vlivových skupin, které tvoří českou politiku od pádu komunismu.

JANEČEK: Je to tragické, pořád tomu nerozumím. Chyběl silný kandidát, který by byl mimo systém, mimo establishment. Otázka je, proč se vlastně neobjevil lepší kandidát?

ČESKÁ POZICE: Jak hodnotíte prezidentský výsledek Vladimíra Franze? Není to pro vás příhodný spolupracovník Pozitivní evoluce? Podobně jako vy oslovil velkou část občanské společnosti, podobně jako vy objel republiku a diskutoval s lidmi.

JANEČEK: Původně jeho kandidatura byla hec, až posléze to začal myslet se svým kandidováním vážně. Myslím ale, že Franz nebyl vážný kandidát. Hlasy pro něho byly protestní, navíc se domnívám, že velkou část hlasů dostal i díky své vizáži. Je ale dobře, že se voleb zúčastnil, protože vzbudil zájem o diskusi, lidé o politice hovořili, vyvolal jejich aktivitu. V září jsme spolu mluvili o prezidentských volbách, o spolupráci ne. Nevím, jaké teď má pan Franz plány.

Kbelík vody žumpu nevyčistí

ČESKÁ POZICE: Co vám debaty s lidmi v rámci turné Pozitivní evoluce daly?

JANEČEK: Bylo to pro mě velké poznání, i když to bylo extrémně náročné. Viděl jsem, jak lidi neuvěřitelně štve politika. Zároveň to byl velký stres vše zorganizovat. Co se týče dalších měsíců, nové projekty máme rozpracované, chceme je co nejlépe odkomunikovat a načasovat. Abychom minimalizovali negativní komentáře a vyhnuli se zbytečným chybám. Čekal jsem útoky zlojedů a různých zaplacených struktur, trochu mě však překvapily bezdůvodné útoky lidí, od kterých jsem to nečekal. Občanské iniciativy by měly táhnout za jeden provaz, ne se navzájem podkopávat.

ČESKÁ POZICE: Alespoň vychytáte mouchy.

JANEČEK: To je pravda, část kritiky byla vhodná, ale spousta lidí zbytečně agresivně napadala náš návrh volebního systému – z občanských aktivistů například Matěj Hollan (z občanského sdružení Brnění – pozn. red.).

 
V novoročním projevu prezident Václav Klaus nepřímo označil Karla Janečka a spol. za „našeptávače špatných nálad“. Na jedné nedávné akci na Hradě Klaus Janečka údajně tatíčkovsky pokáral: „Karle, nezlobte!“

ČESKÁ POZICE: Musím přiznat, že vámi navrhovaný volební systém mi přijde divný, příliš kastující lidi na dobré a zlé…

JANEČEK: Jsem hluboce přesvědčen, že náš návrh volebního systému je velmi dobrý. Když tomu systému někdo nerozumí, pojďme se o něm bavit. Kritika, která se na nás navalila, nebyla konstruktivní a byla neoprávněná. Návrh systému jsem s několika odborníky mezitím analyzoval ještě detailněji. Víte, co mi nejvíc vadí? Že hodně lidí v naší zemi automaticky za každou věcí, která je myšlena dobře, hledá hned něco podezřelého, nějaký zlý úmysl. Nepříjemně mě proto překvapily nesmyslné útoky běžných lidí vůči tomu, jak obchoduje naše společnost RSJ. Od zlojedů jsem to samozřejmě čekal.

Konstatuji jako zajímavé pozorování, že velká většina kritiky vůči mé osobě není konstruktivní. Lidé se často ani nezamyslí. Když něčemu nerozumím, tak se přece zeptám. A ne, že začnu pomlouvat. A koneckonců by mělo platit, že kdokoliv, kdo se snaží o dobrou věc a může se mýlit, tak si zaslouží férovou kritiku, a ne tupé odsuzování. To pak  může vést u někoho k pasivitě, kdy člověku je vlastně nejlépe, když nic nedělá, protože má prostě klid.

Základní obrysy navrhovaného systému:
Volby probíhají v 81 volebních obvodech, které jsou dvoumandátové. Politická strana může nominovat v každém volebním obvodu jednoho či dva kandidáty. Nezávislý kandidát musí předložit petici s 1000 podpisy registrovaných voličů. Každý volič má dva plusové hlasy (buď zvolí politickou stranu jako celek, nebo své hlasy přidělí dvěma kandidátům z odlišných kandidátních listin) a jeden minusový hlas.

ČESKÁ POZICE: Na začátku působily cíle Pozitivní evoluce tak, že chce především vyvolat obecněji pojatou diskusi o tom, jak přimět lidi k péči o dění kolem sebe. Jenže po zakončení vašeho diskusního turné v Lucerně jsem měl pocit, že hlavním cílem je protlačit nový volební systém. Proč jste to neřekli zřetelněji na začátku? Působilo to dojmem, že skutečnou náplň a cíle projektu jste zabalili do občas kýčovitých slov, i když to nemusel být záměr…

JANEČEK: Myslím, že hned od začátku cest jsem hovořil o volebním systému. Jeho návrh jsem zveřejnil tuším v květnu minulého roku. Cílem Pozitivní evoluce není jen změna volebního zákona. Cílem je nastoupit cestu k lepší společnosti, což se ovšem bez kvalitního volebního zákona nepovede. Potřebujeme pravidla, aby féroví lidé měli větší šanci dostat se k moci.

ČESKÁ POZICE: Jak toho ale chcete dosáhnout, když pojem politická strana či straník je pro spoustu lidí spíše nadávkou? Lidé jsou politikou znechucení. Jak je chcete přesvědčit, aby do ní vůbec vstupovali?

„I kdyby lidé ve větší míře začali vstupovat do stran, tak to ničemu nepomůže, protože zlojedi to tam mají pod kontrolou“JANEČEK: Určitě by nedávalo smysl, kdyby Pozitivní evoluce rozjela kampaň: Lidi, vstupujte do stran! Strany jsou prohnilé, nefungují, musejí se nějak obnovit a restartovat. To je, jako kdybyste do žumpy nalil kbelík čisté vody a myslel si, že tu žumpu vyčistíte. Myslím, že i kdyby lidé ve větší míře začali vstupovat do stran, tak to ničemu nepomůže, protože zlojedi to tam mají pod kontrolou. Vemte si, kdo určuje kandidátní listiny stran pro volby.

V žádném případě neříkám, že nový volební systém sám o sobě zaručí lepší společnost. Je to pouze jedna z podmínek. Vybudit v lidech energii, aby viděli, že díky férovějším pravidlům mají větší šanci ve volbách uspět. Že se nemusejí nutně prodírat stranickými schůzemi a absolvovat příšerná jednání.

ČESKÁ POZICE: Nepomáhal by ale váš systém spíše větším stranám?

JANEČEK: Jsem přesvědčen, že náš systém může pomoci menším stranám. Klíčovým faktem pro toto tvrzení je, že v mém systému má volič minusový hlas. Volič má navíc dva hlasy, které nemusí dát jen jedné straně, ale může takzvaně panašovat. Například při většinové volbě do Senátu se voliči často obávají, že jejich hlas propadne. Často jen volí menší zlo – podívejte se, jak lidé takový argument často uvádějí při současných prezidentských volbách. V systému, který navrhuji, můžete dát jeden hlas tomu, koho si přejete ze všech nejvíce, a druhý hlas dát jako strategický. Jakmile menší strany budou mít kvalitní osobnost, mají velkou šanci získat mandát.

Dalším cílem Pozitivní evoluce je nahlas připomenout, jak důležitá je mezilidská komunikace. Lidé by se zkrátka mezi sebou měli daleko více bavit, sdílet myšlenky.

ČESKÁ POZICE: Jaká bude další fáze Pozitivní evoluce?

JANEČEK: Máme rozjeto několik projektů. Klíčovou věcí bude snaha propojit občanské iniciativy, domluvit se na společných cílech. Pokusíme se najít společný jazyk, sjednotit se za vizí obnovy, kterou si jednotlivá sdružení mohou naformulovat a prodiskutovat. Měli bychom se domluvit, jaký je optimální postup, jak pomoci společenské obnově.

ČESKÁ POZICE: Tím by vlastně vznikl jakýsi program použitelný pro účast ve volbách. Je cílem vznik nějakého politického hnutí?

JANEČEK: To by teoreticky vzniknout mohlo, ale důležité je nastartovat a sjednotit občanskou společnost. Důsledek sjednocení je spojení velké části společnosti. Budeme mít ucelené požadavky a politici nebudou mít na výběr. Síla občanské společnosti tím velmi vzroste. Není potřeba vzniku politické strany.

Nelituji, že mě Daniel Landa podpořil

ČESKÁ POZICE: Před necelým rokem jste mi v rozhovoru řekl, že si dokážete představit, že byste si stoupl na Václavském náměstí před shromážděné davy a formuloval požadavky jakési sametové revoluce 2.0. Posunul jste se v této představě?

JANEČEK: Takový čas nastat určitě může. Je ale potřeba, aby ten přístup byl takzvaně co nejvíce na pohodu, mírumilovný, žádné násilné demonstrace, spíše nějaké happeningy.

ČESKÁ POZICE: Neobáváte se, že vašeho jména budou chtít využít lidé jako podnikatel Luděk Sekyra (v neformálních rozhovorech se k Janečkovi hlásí) nebo Antonín Koláček (bývalý manažer MUS spolupracuje přes společnost Maitrea s Janečkovým spolupracovníkem z Pozitivní evoluce Ctiradem Hemelíkem)?

„Buď je odřízneme a nic z toho mít nebudeme, nebo z těch férovějších dostaneme aspoň něco, čím pozitivně přispějí společnosti“JANEČEK: Nebojím se, že by někdo zneužíval mé jméno. S panem Sekyrou jsem se několikrát viděl, ale nespolupracujeme spolu. S panem Koláčkem jsem se nikdy neviděl. Na druhou stranu oceňuji, když se někdo aspoň snaží dělat pozitivní věci. V devadesátých letech to byla jiná doba. Byli to třeba zloději, kteří využili i různých děr v systému, který byl špatně nastaven. Je to neomluvitelné, stalo se. Uplynulo „iks“ let a buď můžeme říct, že všichni jsou špatní, nikdo z nich nesmí vystrčit růžky, nebo těm, kteří o to projeví zájem, dejme šanci. Prokažte, že jste si uvědomili svou chybu, a peníze, které jste ukradli, dejte v maximální míře ve prospěch společnosti.

Buďme racionální: buď je odřízneme a nic z toho mít nebudeme, nebo z těch férovějších dostaneme aspoň něco, čím pozitivně přispějí společnosti. Všichni bychom si přáli, aby byli spravedlivě potrestáni. Jak ale vidíme, realita je jiná. Vemte si, že třeba takový Roman Janoušek a Pavel Bém sice nebyli soudně potrestáni, ale společensky jsou odepsaní. To je samo o sobě už trest za to, co tady prováděli.

ČESKÁ POZICE: Jak s odstupem času hodnotíte, že se k vám a k Pozitivní evoluci přihlásil kontroverzní zpěvák Daniel Landa, který vás označil za „Krále Králů“?

JANEČEK: Nechci to už hodnotit. Nelituji, že mě Daniel veřejně podpořil.

ČESKÁ POZICE: A nezalitoval jste ani ve chvíli, kdy vás kdekdo začal podezřívat, že jde o nějaký „nahnědlý“ spolek? Vám se Landův projev na Zlatých slavících líbil?

JANEČEK: To jsou absurdní bláboly a žvásty. Ordo lumen templi a podobné věci byly jeho nepovedené pokusy o obnovu společnosti. Jinak je to ale pozitivní člověk. Jako většině lidí, jeho projev na Slavících se mi nelíbil, nevěděl jsem dopředu, co tam bude říkat.

Ondřej Koutník