Jdi na obsah Jdi na menu

Já se musím smát. Oni vám neřeknou, jak to je! Češka z východního Německa promlouvá o kraválu a migraci

 

„Chemnitz je démonizované město, mluví se o pravicových radikálech. Nikdo ale neřekne, že jsou tam i normální obyvatelé, kteří se prostě bojí. A že jsou to normální lidské reakce,“ říká v rozhovoru pro PL.cz o dění v německém Podkrušnohoří Bohumila Kamenzová, Češka působící v saském příhraničním Altenbergu. „Když jsem viděla policejní tiskovou mluvčí, jak dávala první zprávy, tak jsem se smála. Oni prostě neřeknou, jak to je, tak strašně se bojí. Říkala, že došlo k tragické události a byl účasten i Němec. Ale nikdo neřekl, že ten Němec byl obětí. Ta se tak vykrucovala, to je tak směšné, ubohé a tragikomické, že člověk z toho opravdu má hrůzu a strach,“ konstatovala.

Já se musím smát. Oni vám neřeknou, jak to je! Češka z východního Německa promlouvá o kraválu a migraci
Foto: archiv
Popisek: Bohumila Kamenzová

 

Velké napětí, násilné demonstrace až nepokoje vypukly v podkrušnohorském Chemnitz (v Saské Kamenici, dříve také Karl-Marx-Stadtu) nedaleko českých hranic poté, co migranti podle dostupných zpráv ubodali německého občana. Asi se podobný vývoj dal očekávat, že se někde něco takového stane?

Určitě se to čekat dalo. To je jasné. Nejhorší je, že některé věci se člověk ani nedozví, protože policie lavíruje a vše nevypluje na povrch. Spousta věcí se zamete pod koberec, aby lidi nebyli v obraze. 

Není tendence klást důraz na to, že v Chemnitz dělají nepokoje pravicoví radikálové, a upozaďovat tu příčinu této události?

Ano. Je to tak. I v televizi. Chemnitz je démonizované město, mluví se o pravicových radikálech. Nikdo ale neřekne, že jsou tam i normální obyvatelé, kteří se prostě bojí, a že jsou to normální lidské reakce. Politikové a média to posouvají tímto směrem, že jsou za tím pravičáci a radikálové. Když jsem viděla policejní tiskovou mluvčí, jak dávala první zprávy, tak jsem se smála. Oni prostě neřeknou, jak to je, tak strašně se bojí. Říkala, že došlo k tragické události a byl účasten i Němec. Ale nikdo neřekl, že ten Němec byl obětí. Ta se tak vykrucovala, to je tak směšné, ubohé a tragikomické, že člověk z toho opravdu má hrůzu a strach.

Strach mají asi hlavně ženy. Před pár dny byla v Drážďanech mužem tmavé pleti znásilněna Češka, i když zase teď v Chemnitz byl obětí muž...

Není si jist nikdo. Samozřejmě je mezi nimi spousta slušných lidí, ale také spousta neslušných. Stačí, když si čichnou k alkoholu, nůž mají v kapse, a pak už to jde rychle. O té Češce vůbec nevím z televize, i když je fakt, že teď nemám moc čas ji sledovat. Ale podle mě to německými médii neprošlo, i když to nevím úplně jistě. Já jsem se to dozvěděla odjinud.

Německé ministerstvo práce a sociálních věcí si nechalo vypracovat studii, která se zabývala kriminalitou ve spolkové zemi Dolní Sasko (což je jiná spolková země, než je Sasko, které hraničí s Českou republikou), a tam kriminalita stoupla o 10,4 procenta, na čemž mají migranti podíl z 92,1 procenta. Jeden z důvodů uváděli, že mezi migranty je nadprůměrný počet mladých mužů, a že i mezi Němci je nejvyšší kriminalita ve skupině mladých mužů...

To tak je. Hodně těch chlapů je na malém prostoru. To je všechno předvídatelné.

Také zjistili, že v kriminalitě mezi migranty jsou rozdíly v tom, odkud pocházejí, a nejvíc jich je od těch, co jsou ze severní Afriky – z Tuniska, Maroka, Alžírska. Zajímavé to je i v tom, že v těchto zemích žádná válka není. Takže je jasné, že to nejsou žádní váleční uprchlíci, ale ekonomičtí migranti...

Ano. Afričani si sednou na lodě za chvilku všichni. Jdou za lepším životem a hlavně, aby nemuseli pracovat. Afričané jsou podle mého další starostí, která na nás přijde. Tam není kultura s námi slučitelná. Nechci to ani řešit... Minulý týden jsem se dívala na nějaký dokument a stačila jsem zaznamenat, jak tam mluvila rozhořčená matka dvou dětí a říkala, že jedno její dítě chodí do třídy, kde se nemluví německy. Jsou tam totiž jen dvě německé děti. Všichni ostatní jsou děti migrantů. Říkala - jak se moje dítě může učit, když sedí ve třídě a ostatní neumí německy. Tam klesne vzdělanost, to s sebou nese do budoucna takové problémy, které politikové – kteří si nevidí na špičku nosu – nedokážou odhadnout. Začíná to tím, že německé dítě sedí ve třídě s těmi, co nerozumí řeči. Jak tam probíhá výuka? Co tam bude učitelka dělat? V Německu to bude ještě průšvih. Jsem pesimisticky založená, nejhorší je, že se mé pesimistické předpovědi začínají naplňovat.

Ještě k těm mladým mužům. V Německu se debatuje o tom, že by cestou k jejich integraci bylo slučování rodin. Co říkáte na tento nápad?

To bylo přeci jasné, když začal příliv uprchlíků. Podle německé ústavy musí za nimi rodiny přijít. Snaží se to oddalovat, ale ty rodiny dříve nebo později přijdou. Je to spousta lidí. S tím podle mě také nepočítali ti, kteří je sem do Německa zvali. Na tohle nemusíte být vysokoškolák, stačí selský rozum. Tohle všechno se dalo čekat. A když se to tak hezky zdůvodní, že aby ti mladí mužové netropili hlouposti, tak se jim rychle přišoupne celá rodina. Takže plácnou dvě mouchy jednou ranou, že mají takovouto krásnou výmluvu, aby ty rodiny mohly přijít. 

Máte ještě nějakou aktuální novinku ze svého okolí?

Mohu uvést příklad, jak se v Německu vůbec nemyslí hlavou. Proslýchá se, že údajně chtějí pohraniční policii tady z Cínovce stáhnout a přesunout od hranic patnáct, dvacet kilometrů do Dippoldiswalde. Přijde mi padlé na hlavu, že pohraniční policie nebude mít působiště na hranici. Je to přesně ono. Typický Kocourkov. To je dnešní Německo. Jako by schválně dělali věci špatně.

Článek obsahuje štítky
Autor: Oldřich Szaban