Větší kolaps systému zaznamenán nebyl. Mimochodem v pomyslném slova smyslu by oba generálové měli být zastřeleni, a když ne zastřeleni, zbaveni veškerých vojenských hodností a poct a zavázáni do konce života vytírat latrýny v nějakém vojenském zařízení. Takovou hloubku propadu tato země nezažila. Ani milenky Berlusconniho si zdá se nic takového nedovolily.  Jestliže si v této situaci dovolují média  tuto otázku zlehčovat, pak jsou úplatnou a nevlasteneckou sebrankou. Nedovedu si představit, že by se tak choval francouzský novinář, německý novinář, o americkém a ruském ani nemluvě. V USA a Rusku  by je možná čekaly mnohaleté žaláře.  

Že Ištván otevřel tuto kauzu je mimořádně cenné.  Odešla nejhorší vláda v novodobých dějinách ČR. A nebyla to ovšem obyčejná vláda, byla to vláda, která dalších 6-8 vlád, v době, kdy už většina z nás nebude mezi živými,  zatížila  obrovským finančním břemenem platbám dnes už nenáviděných církví a převodem mnohamiliardového nemovitého majetku. Už kvůli tomu musela padnout. A otevřeně řečeno, neměla by se vrátit. Téměř za žádnou cenu.

Ištván doufám lehce poděsil i politiky do budoucna. Nikdy by neměli být opojeni mocí, nikdy by neměli propadnout dojmu, že mohou vše… I na ně může přijít řada a měla by, pokud selžou. To je asi největší pozitivní poselství jeho počínání.

Chápu, že u Nečase a spol. je žízeň po tom, aby byl ztrestán.

Ale to je nestoudné. Žádný jiný politik tak neobrátil lidi proti parlamentní demokracii tak jako tento svatoušek. Lhal, kde mohl, sliboval, aby nesplnil, mluvil o konzervativních hodnotách a souhlasil se sledováním vlastní manželky prostřednictvím vojenské zpravodajské  služby, hrál šlehačové erotické hrátky, zatímco šéfka jeho kanceláře a milenka konzultovala s největšími kmotry ČR.

V Číně by jej čekala poprava, v USA by už navždy musel zmizet z veřejného prostoru a Tea Party by jej chtěla žalovat pro neamerickou činnost a on u nás si dovolí povolávat státního žalobce Ištvána k odpovědnosti??? A média tomu tleskají? Diví se někdo, že už tzv. naše demokracie a tzv. svoboda, začíná většinu odpuzovat?

Nehorázné.

Jsem právník a jistě mohou být v Ištvánově konstrukci hluchá právní místa.

Ale pomohl tam, kde se ukázalo, že naše demokracie nemá naprosto žádné samočistící mechanismy, kde je slabá a kde se už rozpadá, kde ti, kteří v nových tvrdých podmínkách nikdy nemuseli se os sebe starat a uživit se, už 22 let sedí v Poslanecké sněmovně, zaujatě hovoří o osobní odpovědnosti a  si myslí, že jsou nad lidem, nad státem, nad zákony.

Ivo Ištváne, díky.