Jdi na obsah Jdi na menu

Proč šíří falešné zprávy „fake news“ především ti, kteří naoko proti nim bojují?

 

Otázka:

Například Deník odhaluje pravidelně lži na internetu a jak uvádí především senioři si mezi sebou posílají lživé fake news. Dokonce jsou již vytvořeny aplikace na odhalování fake news, které začínají pronikat i do veřejných škol.

Když si odmyslíme zřetelně zavádějící informace (nikdo ani pořádně neví, kdo je umísťuje na internet) zjistíme, že se všichni tak trochu mýlíme a pravá pravda se malinko posouvá. To, co bylo před 70 lety černé je dnes šedé a za několik dalších let to bude bílé.

Je potřeba aby nejstarší generace, co si vše velmi dobře pamatuje vymřela, střední generace zestárla a „nekecala“ mladým do života a mladí jsou tak ovlivnitelní, že si ani nevšimnou, že s nimi někdo ošklivě manipuluje. Až zestárnou budou říkat to samé, co říkáme nyní i my. Naši předci byli velmi chytří a měli bychom být na ně hrdí!

Je opravdu boj proti fake news tak mocná zbraň, když je v nesprávných rukou a perfektně zneužívána?

Odpověď:

Ano, je. Fake news nerozpoznají ani ředitelé České televize a Českého rozhlasu, natož jejich diváci či posluchači! Nebo je rozpoznají, ale protože jsou jim „přikázané“ z EU musí mlčet a vysílat to, co je jim přikázané.