Jdi na obsah Jdi na menu

Zemanův muž se schází s kmotrem ODS. Řešíme byznys, ne kampaň, tvrdí

 
 
Vlivný pražský politik ODS Tomáš Hrdlička se sešel s členem volebního týmu Miloše Zemana Martinem Nejedlým. Již dříve se přitom spekulovalo, že pomáhá Zemanově kampani. Hrdlička však tvrdí, že na schůzce řešil byznys. Prý provozuje čerpací stanice OMV, Nejedlý spolupracuje s ruským Lukoilem.
 
 
Radní Prahy 10 a podnikatel Tomáš Hrdlička.

Podnikatel Tomáš Hrdlička (na fotografii) se minulý týden sešel s členem Zemanova volebního týmu Martinem Nejedlým. foto: Lukáš Bíba, MF DNES

 

Tomáš Hrdlička se s Martinem Nejedlým začátkem minulého týdne sešel v pražské restauraci Aromi. Shodou okolností měla zrovna na stejném místě smluvenou schůzku také Eliška Kaplický, která na dotaz MF DNES setkání obou mužů potvrdila.

"Dorazila jsem tam z vernisáže, ještě v mikině Karel for President. Byli mi představeni dva pánové, kteří tam zrovna seděli společně u stolu, Tomáš Hrdlička a Martin Nejedlý. Až doma jsem si pak vyhledala, kdo jsou zač, a byla jsem tak trochu zaskočena," popisuje Eliška Kaplický.

Hrdlička schůzku nepopřel. Tvrdí však, že se s Nejedlým nestýká kvůli politice, ale čistě obchodně. "S Martinem Nejedlým máme společný pracovní profesní zájem, byť v tuto chvíli konkurenční. Já OMV a pan Nejedlý Lukoil," vysvětluje Hrdlička, kterého expremiér Mirek Topolánek označil za jednoho z kmotrů ODS.

Hrdlička prohlašuje, že zdrojem jeho příjmů jsou čerpací stanice OMV na pražském Barrandově, které provozuje. Nejedlý zase spolupracuje s ruskou naftařskou společností Lukoil. "V poslední době je poměrně intenzivně probírána možnost odkoupení části čerpacích stanic OMV společností Lukoil. Z těchto důvodů komunikuji s panem Nejedlým," odpověděl Hrdlička na dotaz, o čem s Nejedlým jednal.

Co přesně mohli muži ohledně benzinek řešit, zůstává nejasné

Před časem se mluvilo o tom, že firma OMV zvažuje odchod z českého trhu. Jaký vliv by na případný obchod rakouského a ruského ropného gigantu mohl mít nájemce dvou benzinek v Praze, je však nejasné. Zřejmě by to nebyla ani role Nejedlého. Ten oficiálně působí pouze ve firmě Lukoil Aviation Czech, která dodává palivo aerolinkám. Nejedlý v úterý na dotazy MF DNES ohledně jeho jednání s Hrdličkou nereagoval.

Zemanův volební tým dosud uspokojivě nevysvětlil financování prezidentské kampaně. Šéf týmu Vratislav Mynář na konci minulého týdne přiznal, že kampaň bude stát kolem 30 milionů korun. Z transparentního účtu bylo zatím zaplaceno pouze něco přes jedenáct milionů. Mynář tvrdí, že peníze ještě zašlou předem domluvení sponzoři. Jejich jména neprozradil.

Hrdlička své spojení se Zemanem popírá. V ODS se však dlouhodobě řadí k odpůrcům premiéra Petra Nečase a příznivcům současného prezidenta Václava Klause. Po Zemanově vítězství začal prosazovat, aby ODS svolala mimořádný kongres a zvolila nové vedení.