Jdi na obsah Jdi na menu

Pročpak plukovník Kaddáfí tak naštval Francouze?

Slavný Jan Petránek prozradil, co vedlo k tomu, že tu dnes máme statisíce běženců

 

V Rize začal summit Východního partnerství. Slovenský ministr zahraničních věcí Miroslav Lajčák sice prohlásil, že na summitu Evropská unie demonstruje záměr liberalizovat vízový režim pro občany Arménie, Ázerbájdžánu, Běloruska, Gruzie, Moldávie a Ukrajiny. Ruský, česky psaný server Sputniknews.com ovšem oslovil veterána české žurnalistiky Jana Petránka. Ten vyslovil pochybnost nad tím, zda se Lajčákovy sliby stanou skutečností.

 

Pročpak plukovník Kaddáfí tak naštval Francouze? Slavný Jan Petránek prozradil, co vedlo k tomu, že tu dnes máme statisíce běženců

 

Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Petránek

 

Petránek se podivil tomu, proč EU nevystoupila proti vojenské akci v Libyi, která byla, v první řadě, rozpoutána především Francií. Jejím následkem byl sice svržen diktátorský režim, ale v zemi vznikla občanská válka, jejímž důsledkem jsou tisíce uprchlíků směřujících do Evropy.

Petránek připomenul, že bývalý libyjský vůdce Kaddáfí v tripolské televizi prohlásil, že existují dokumenty, které potvrzují skutečnost, že financoval předvolební kampaň francouzského prezidenta Sarkozyho.

„Doslova několik hodin poté odstartovala francouzská letadla, která začala Libyi bombardovat. Zastavit celý proces už potom nebylo možné. Nikdo tehdy nepohnul brvou ani ve štábu NATO, ani v jiných mezinárodních organizacích, jichž je Francie členem,“ upozornil Petránek s tím, že nyní „sklízíme plody pogromu na Blízkém východě, neboli demokratizace přes revoluce.“

Důsledkem je nápor uprchlíků do Evropy. „Hovořit v této souvislosti o jakémkoliv oslabení vízového režimu pro země Východního partnerství, samozřejmě, lze. Tvrdím však, že v praxi vše bude jinak,“ dodal Petránek.

Autor: vam