Jdi na obsah Jdi na menu

Donald J. Trump jmenoval klíčového kolegu. John McCain je jím nadšen

21. 2. 2017
Prezident Spojených států Donald Trump již našel nástupce za odvolaného Michaela Flynna. Novým bezpečnostním poradcem prezidenta Trumpa byl jmenován vysloužilý armádní generál Herbert Raymond McMaster.
Donald J. Trump jmenoval klíčového kolegu. John McCain je jím nadšen
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

Americký prezident Donald Trump v pondělí jmenoval do funkce bezpečnostního poradce generála H. R. McMastera, který je ve vojenských kruzích uznávaný pro nekonvenční uvažování a úspěchy ve válce v Iráku.

Donald Trump v průběhu uplynulého víkendu vedl pohovory s několika kandidáty ve své rezidenci Mar-a-Lago s úmyslem najít vhodného nástupce Michaela Flynna, který odstoupil z funkce bezpečnostního poradce prezidenta Spojených států.

Na rozdíl od Flynna, který s Donaldem Trumpem spolupracoval již během jeho volební kampaně, nemá generál McMaster na amerického prezidenta žádné napojení. McMaster je bojem protřelý veterán války v Perském zálivu i druhé války v Iráku.

„Generál McMaster je považován za jednoho z nejnezávisleji uvažujících členů americké armády, což mnohdy uškodilo jeho kariéře,“ píše New York Times.

Trumpovu volbu podpořili mnozí republikáni, kteří k generálu McMasterovi chovají úctu.

„Klíčová pro Trumpovu volbu byla podpora senátora Toma Cottona z Arkansasu, který sám v minulosti sloužil pod generálem McMasterem a Bílému domu jej doporučil,“ uvádí New York Times.

Mimo Cottona se za McMastera postavilo mnoho dalších významných amerických politiků, včetně ministra obrany Spojených států Jima Mattise.

„Generál McMaster je skvělou volbou pro bezpečnostního poradce. Je to muž s charakterem, vysokým intelektem a mnohými schopnostmi,“ napsal na Twitteru senátor John McCain.

„Je to muž s neuvěřitelným talentem a mnohaletými zkušenostmi,“ sdělil reportérům prezident Donald Trump. „Četl jsem o něm mnohé. V armádě má neuvěřitelný respekt a pro nás je velkou ctí, že se stal členem našeho týmu,“ dodal.

„Generál McMaster se nebojí postavit se konvenčnímu uvažování, což je něco, co prezident Trump od lidí, kterými se obklopuje, vyžaduje,“ prozradil deníku New York Times jeden z členů Trumpovy administrativy, který si přál zůstat v anonymitě.

Čtyřiapadesátiletý generál McMaster se jako mladý důstojník proslavil svou kritikou armádního velení ve válce ve Vietnamu a později kritikou způsobu, jakým Bushova administrativa vedla invazi do Iráku.

„Přes veškerou svou vojenskou průpravu nemá generál McMaster prakticky žádnou zkušenost s politikou Washingtonu, což by pro něj mohlo představovat problém, zejména teď, kdy rozdrobený bezpečnostní tým vyžaduje pevné vedení,“ píše New York Times.

Sám generál McMaster Donaldu Trumpovi za jeho důvěru poděkoval, ale o svých budoucích plánech se zatím nezmínil.

„Jsem velmi vděčný za tuto příležitost a těším se na to, až se přidám k celému týmu a spolu s ostatními udělám vše, co bude v mým silách, abych ochránil a hájil zájmy Spojených států,“ uvedl generál.

Překvapením bylo zejména vyjádření senátora McCaina, který byl jinak vůči Donaldu Trumpovi v posledních dnech velmi kritický.

„Nemohu si ani představit lepší a schopnější tým odpovědný za národní bezpečnost než ten, jaký nyní máme,“ cituje jeho slova newyorský deník.

Článek obsahuje štítky

autor: fib