Jdi na obsah Jdi na menu

Psycholog: Tyto signály říkají, že je lepší změnit práci

Změnit kariéru se lidé často bojí. Raději zůstávají v práci, která jim nevyhovuje. Zeptali jsme se brněnského psychologa Tomáše Kvapilíka, kdy má cenu o změně kariéry uvažovat a jak ji zvládnout co nejlépe.

Jobs.cz: Kdy má smysl začít uvažovat o změně povolání?

Když se nejméně oblíbeným obdobím v týdnu stává nedělní večer a pondělní ráno. Pokud právě v těchto chvílích roste úzkost, stres a nechuť, je to signál, že je s vaším zaměstnáním něco špatně. Obzvlášť záludný je pracovní stereotyp trvající několik let, při němž si člověk odvykl své zaměstnání průběžně hodnotit. V tom případě se podráždění a znudění vkrádá pomalu a téměř nepozorovaně. V takovém případě je důležité získat například jednou ročně odstup, zamyslet se, zhodnotit výhody a nevýhody. Obecně vnímám jako základní element práce pohyb, ve smyslu růstu a získávání zkušeností, a to nehledě na časté změny zaměstnavatele nebo několikaletou věrnost tomu jednomu. Když člověk stojí na místě, baví to někoho?

Psycholog Tomáš Kvapilík: „Když člověk stojí na místě, baví to někoho?”

Jobs.cz: Dá se podle něčeho poznat, že je opravdu nejvyšší čas odejít?

Pokud problémy v práci prosakují do dalších oblastí života. Do rodiny, mezi kamarády, do zálib. Nemusí to nutně znamenat konec stávajícího zaměstnání, ale podobná situace značí, že je nejvyšší čas současnou práci zrevidovat a něco změnit.

Jobs.cz: Proč lidé často zůstávají v práci, i když jim v ní není dobře?

Jedná se o situace, kdy jedna výhoda vyvažuje kupu nevýhod. Vůbec nejčastějším důvodem k setrvání v zaměstnání je vyhovující kolektiv, ale může se jednat i o vysoký plat, blízkost pracoviště či vhodnou pracovní dobu. Potom záleží, jak dlouho dokáže jedno pozitivum vyvažovat ostatní negativa. Jsou však i další případy, kdy se za nemožností opustit zaměstnání skrývá strach ze změny. Strach z nového prostředí, strach z reakce kolegů, nadřízeného či snížené sebevědomí schované za výroky typu „jinde by mě nevzali“. Pokud si ale člověk tyto často emocionálně podbarvené úvahy rozebere, zjistí, že jde z větší míry o iluze. Byla by škoda, kdyby právě něco takového brzdilo člověka v profesním rozvoji.

Jobs.cz: Na co se připravit, když se člověk rozhodne změnit kariéru?

Na vztek, pláč, frustraci či pochyby o vlastních schopnostech. Tohle všechno jsou přirozené a hlavně dočasné znaky změny profese. Pokud trvají přiměřené dlouho, tak každý, kdo změnil profesi, potvrdí, že za lepší práci stály. Pokud by však trvaly delší dobu, tedy několik měsíci až rok a dobrý pocit z nové práce by stále nepřicházel, je potřeba dané rozhodnutí znovu zvážit. Lidem, kteří se rozhodnou změnit směr své kariéry, upřímně fandím. Mají odvahu a jejich rozhodnutí je pro mě signálem, že jsou v kontaktu sami se sebou, vnímají své potřeby a jdou si za svými cíli.

Jobs.cz: Co pomáhá projít takovou změnou úspěšně?

Co se týče nového zaměstnání, je důležité říkat si o pomoc či školení. Komunikovat se šéfem, postarat se o to, aby noví kolegové vnímali a respektovali nesnáze spojené s vaší změnou. Nezapomínejte také správně nastavit své očekávání z nové práce: uspokojení a dobrý pocit nemusí přijít hned. V neposlední řadě je důležité se za každých okolností vyvarovat skličující bezmoci. Vždyť nemáte co ztratit a pokud to neklapne, při nejhorším se vrátíte k původnímu oboru. Sám podobnou zkušenost mám, když jsem utnul kariéru v médiích a začal pracovat jako psycholog. Vše výše zmíněné přišlo velmi vhod.

Jobs.cz: Máš na toto téma nějaké závěrečné doporučení?

Často vzpomínám na motto přebrané z východní filozofie a od tibetských mnichů. „Žij dneškem, protože včerejšek už není a zítřek být nemusí.“ A jelikož většinu dní dospělého života člověk stráví prací, úvodní větu citátu doplňuji na „Žij dneškem i v práci.“ Věřím, že každý má právo na práci, která pro něj má smysl, obohacuje, naplňuje a těší ho.

Je na čase změnit práci?     Zobrazit nabídky

Autor: Nela Wurmová