Jdi na obsah Jdi na menu

Miliardář Warren Buffett: I pro obyčejné lidi existuje jeden skvělý způsob, jak investovat

 
 
 

 

Warren Buffett je ve světě investování pojmem. Díky svému instinktu pro dobrý obchod si vysloužil přezdívku "věštec z Omahy" a i když mu dnes je už 88 let, je stále aktivní a svým úsudkem dál vydělává miliardy. Nyní se Warren Buffett magazínu CNBC svěřil s radou, jak by měli investovat obyčejní lidé. Jaký způsob je podle Buffetta ten nejlepší?

 

"I pro obyčejné lidi existuje jeden skvělý způsob, jak investovat," říká Warren Buffet. "Jsou jím indexové fondy, zejména pak indexový fond S&P 500." Indexové fondy jsou fondy, které mají velmi nízké poplatky za správu. Index S&P 500 pak sdružuje akcie 500 největších amerických společností, například Apple, McDonald's či Johnson & Johnson.

Buffett věří, že právě kombinace nízkých poplatků a velkého množství společností, do kterých fond investuje, je ideální cestou, jak dlouhodobě zhodnotit peníze. Líbí se mu zejména fakt, že investicí do 500 největších firem v USA můžou lidé dobře rozložit své riziko. Pokud se jedné konkrétní firmě nebude dařit, ve výsledku to portfolio tolik neohrozí, protože je složené rovnou z 500 stabilních a velkých firem.

„Trik není v tom, že si vyberete jednu správnou společnost. Trik spočívá v nákupu všech velkých společností prostřednictvím indexu S&P 500 a v tom, abyste to dělali velmi levně,“ dodal Buffett. A připomněl tak, že při investování hrají klíčovou roli poplatky.

„Poplatky byste nikdy neměli podceňovat,“ řekl Buffett. "Pokud vám investice vydělá 7 nebo 8 procent ročně, je velký rozdíl, jestli na poplatku zaplatíte jedno nebo tři procenta".  

Že je Buffettova strategie skutečně účinná ukázal investor na historických datech. "Společnosti z indexu S&P 500 nabídly průměrné roční zhodnocení přes 10 %, často dokonce 15 %. A nabízejí ho opakovaně roky a roky," říká Buffett. "Daří se jim to, ať jsou u moci demokraté nebo republikáni. Od roku 1928 vzrostla hodnota indexu S&P 500 z 20 dolarů na dnešních 2808 dolarů - a to i přes 2. světovou válku a všechny krize a recese," dodává Buffett.

Autor: Fondik.cz