Jdi na obsah Jdi na menu

Výroky Miloše Zemana o póvlu neboli novinářích

28. 6. 2015

"...já jsem na lži od novinářů zvyklý."

(Právo, 31. 3. 2001)


"Už několik měsíců nečtu noviny a díky tomu jsem duševně zdráv."

(Deníky Bohemia, 2. 12. 2002)


"Novináře dělím do dvou skupin. Tou první skupinou jsou normalizační komunistická práčata. Tento typ pokládám za novinářské prostitutky a hluboce jimi pohrdám. A pak je druhý typ novinářů. A to nejsou jen hlupáci, to jsou sebevědomí hlupáci, kteří píší o všem a nerozumějí ničemu. A tito hlupáci spolu s novinářskými kurvičkami vytvářejí mediální prostředí v této zemi."

(MF Dnes, 12. 6. 2002)


"Je to stejná věc, jako kdybyste se ptal na toaletní papír na mém záchodě. A chápu, že se čeští novináři při své inteligenci ptají na toaletní papír, už proto, že si myslí, že mu rozumějí... "

(MF Dnes, 12. 6. 2002)


"Nikomu nevnucuji své subjektivní mínění, byť podložené dlouholetými zkušenostmi, že nejpitomějším tvorem na zeměkouli je současný český novinář. Uvádím toto mínění pouze proto, abych vyvrátil názor, že mediokraty jsou novináři. Novináři jsou pouze jakousi transmisí, mám-li použít komunistického termínu, tedy převodovou pákou mezi první skupinou neúspěšných podnikatelů, leč finančně vlivných podnikatelů či pseudopodnikatelů, a cílovou skupinou neúspěšných politiků."

(PSP, 23. 4. 2002)


"Je nešťastná země, která nemá inteligentní novináře. Je šťastná země, kde inteligence průměrného voliče je daleko vyšší než inteligence českého politického komentátora."

(Plzeňský deník, 11. 2. 2002)


"...nebudu reagovat na podle mého názoru pitomý vulgární plátek v Rakousku."

"...tak se mi z toho upřímně řečeno zdvihá žaludek a říkám si, že někteří novináři jsou ještě horší než čeští novináři, a to je co říci, pane redaktore."

(Český rozhlas, 28. 2. 2002)


"...si nenechám odstřelovat své ministry lidmi, které pokládám za novinářský póvl, případně které pokládám za televizní veřejně právní sebranku."

(PSP, 18. 10. 2001)


"...zajímalo by mě, proč média, o nichž si myslím jen to nejhorší, nevěnují vašim vystoupením žádnou pozornost."

(PSP, 18. 10. 2001)


"novináři nikdy neuvažují reálně. Novináři jsou ireální"

(Frekvence 1, 9. 4. 2002)


"Ano, jeden umí číst, druhý psát, jak se říkalo o policajtech."

(TV Prima, 3. 3. 2002)


"Novináři jsou pitomci, hnůj a fekálie."

(TV Prima, ?)


"...jeden přitroublý komentátor vašeho deníku neustále tvrdí, že si chci ve straně udržet moc."

(Právo, 31. 3. 2001)


"...jeden nepříliš inteligentní komentátor nebo chcete-li komentátor s vysokým deficitem inteligence v deníku Právo..."

(Český rozhlas, 5. 4. 2001)


"Je zajímavé, že novinářští blbečci, kteří tak často píší o rozhazovačné politice vlády, si tohoto pravidelně publikovaného údaje ještě ani jednou nedokázali všimnout, patrně proto, že popírá jejich tvrzení o tom, jak vláda plýtvá veřejnými prostředky."

(Deníky Bohemia, 29. 3. - 2. 4. 2002)


"Já se těším, že se zbavím nutnosti komunikovat s novináři. Ve středoevropské současné žurnalistice jsem našel pouze jednoho novináře, se kterým jsem byl ochoten se spřátelit. Je to pravicový novinář, Adam Michnik, šéfredaktor Gazety Wyborczej. A on řekl: "Nebyl jsem s vámi v minulosti zbabělý, a proto s vámi dnes nepotřebuji být statečný." A to bych závěrem našeho rozhovoru vzkázal Komárkům a Denglerům, všem zbabělcům normalizačního období, kteří dnes překypují statečností."

(Lidové noviny, 15. 6. 2002)


"český novinář si nedokáže představit českého politika, který by dobrovolně v okamžiku, kdy je úspěšný, odešel z politiky."

(Frekvence 1, 9. 4. 2002)


"Závěrečná poznámka by se měla věnovat českému tisku. Zejména deníky Mladá fronta Dnes a Lidové noviny mně připomínají obdobu tisku druhé republiky, ne-li protektorátního tisku, s tím jediným rozdílem, že zatímco Emanuel Moravec byl inteligentní lump, o českých novinářích nelze toto adjektivum použít. Jestliže zkrachovalý politik Bohumil Doležal tvrdí, že pomnichovské hranice byly národnostně spravedlivé, lze se nad tím pouze pousmát. Jestliže však redaktor Mocek v Mladé frontě Dnes tvrdí, že jsme květnovou mobilizací v roce 1938 vyprovokovali Německo i naše spojence k uzavření Mnichovské dohody, pak lze pouze parafrázovat titul jeho článku, který zní “S českými blázny nikdo nejedná”. Ano, doufám, že ani Blair, ani Verheugen, ani Putin nebudou nikdy jednat s redaktory z Mladé fronty."

(Deníky Bohemia, 24. - 29. 4. 2002)

Kubík a Slonková (MF Dnes)