Jdi na obsah Jdi na menu

Rozvody u notářů – ano či ne? Měla by zvítězit varianta, která co nejvíc ochrání děti

 

 
(ilustrační snímek) Ročně se rozvádí 20 tisíc manželských párů. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
(ilustrační snímek) Ročně se rozvádí 20 tisíc manželských párů. 
foto: Shutterstock

 

Manželé, kteří jsou mocni dohody o majetku, o bydlení a o dětech, by možná nově nemuseli k soudu. Propříště jim může stačit návštěva advokáta, jenž dohodu připraví, a pak je bez dalších komplikací, dotazů a pokusů o smír rozvede každý notář v České republice. O této možnosti, nad kterou se už od září minulého roku vášnivě pře odborná veřejnost, minulý týden informovaly právě Lidové noviny.

Chápu politické souvislosti a také snahu vlády naplnit programové prohlášení, rozumím i nadšené podpoře laické veřejnosti. Kdo by si svobodně vybral cestu delší a složitější, tedy rozvod před soudcem, který má ze zákona povinnost alespoň zkusit, aby by si manželé rozvod přece jenom ještě rozmysleli? Slušný člověk má totiž i dnes v jednací síni z taláru respekt.

Taková změna by bezpochyby snížila počet soudních sporů. Ročně se u nás rozvede více než dvacet tisíc sezdaných párů. Navzdory tvrzením o rostoucí konfliktnosti se dvě třetiny rozvádějících jsou schopny dohodnout. Jak znám notáře i advokáty, brzy by se s novinkou naučili pracovat a učinili by z ní standardní nabídku právních služeb. Rozvody u notáře se pak stanou běžnou součástí právní praxe a za pár let možná nikdo neuvěří, že léta fungoval systém, v němž soudci manželům rozvody rozmlouvali.

Nezáleží na subjektivním hodnocení, zda se nám změny líbí, či nelíbí, které právní profesi vyhovují či pomáhají, ba ani argument přízemně ekonomický. Jistě je jedna návštěva u advokáta a druhá u notáře pro náš stát finančně méně zatěžující než vytápění soudních budov, placení soudců a zapisovatelek, odůvodňování rozsudků a doručování soudních rozhodnutí. To nakonec za rozvádějící se páry platí všichni daňoví poplatníci, tedy i ti z nás, kteří se nikdy nesezdali nebo nerozváděli. Tyto otázky a odpovědi na ně nakonec nejsou nejdůležitější.

Jako advokát bych změnu uvítala, jako strážce zájmu dítěte v manželství počatého věřím, že si ze všech možností poslanci nakonec vyberou variantu, která co nejvíc ochrání nezletilé dítě. A to třeba i tím, že se srovná právní postavení nesezdaných se sezdanými a předmětem soudních sporů se učiní jen takové případy, na nichž se rodiče obojího druhu nebudou schopni sami dohodnout, což je čerstvý návrh, který se ještě neobjevil v paragrafovém znění.

Ve skutečnosti by si náš stát měl ujasnit, koho chce chránit a koho podporovat. Balíček prorodinných opatření, kde se o návrhu diskutuje, je zajisté pojmem chvályhodným, názvem však svému obsahu spíše odporuje. Od lidské nepaměti platí, že dobrá rodina drží pospolu, dbá na dobré vztahy a navzájem se podporuje. Co člověk dostane zadarmo, to ho nevychová. A známkou dospělosti a samostatnosti je schopnost převzít odpovědnost za své kroky. Placení alimentů za neplatiče, podpora jednočlenných domácností či rozvod „drive in“ o nic podobného ani neusiluje.

Autor: Daniela Kovářová, advokátka a prezidentka Unie rodinných advokátů