Jdi na obsah Jdi na menu

Babiše bych vyhodil od zkoušky. Hospodaří stylem po nás potopa, říká expert

 
 

Hrad Karlštejn, hřebčín Kladruby… Podívejte se na video ze Šťastného pondělí, kde se Václav Dolejší rozhodl poradit premiéru Babišovi, co by ještě mohl prodat. (Video: Václav Dolejší)

 

Vláda utrácí o sto šest, když se ekonomice daří. A zase si budeme utahovat opasky, až se bude ekonomice nedařit, kritizuje David Marek.

Premiér Andrej Babiš se vždy rád pochlubí, že se mu zas podařilo někde najít nějaké miliardy, takže je může rozdat na další „dárky“ voličům. Respektovaný ekonom David Marek tohle vládní utrácení velmi ostře a otevřeně kritizuje jako nezodpovědné do budoucna.

„Vláda nejprve rozpustila finanční rezervy přesahující sto miliard korun, které vytvořila předchozí. A následně prodává státní aktiva. Celé to tak trochu vypadá jako politika po nás potopa,“ říká Marek, hlavní ekonom české pobočky společnosti Deloitte.

Naposledy Babišův kabinet vytáhl rezervu 22 miliard korun zrušením Fondu národního majetku. Teď se rozhodl zdanit finanční rezervy pojišťoven, čímž získal sedm miliard, nebo prodat vzácné kovy ze státních hmotných rezerv za dvě miliardy. Jak to bude pokračovat? Sněmovna aktuálně projedná rozpočet na příští rok.

„Člověk by skutečně očekával, že v dobrých časech se rezervy vytvářejí, nikoliv rozpouštějí. Pokud bychom chtěli prodat nějaké rezervy jako zbytečné, počkal bych s tím na dobu, až se to bude hodit veřejným rozpočtům více než dnes,“ argumentuje ekonom.

A varuje před tím, že náš bohužel čeká podobná smyčka, kterou země prošla v uplynulém desetiletí. Nejprve v době před velkou finanční krizí v roce 2008 vlády ČSSD ve velkém utrácely. Jakmile recese přišla, Nečasova vláda se vylekala a brutálně utáhla opasky, čímž vyvolala druhou recesi.

 

 

„Vláda utrácí o sto šest, když se ekonomice daří. A zase si budeme utahovat opasky, až se bude ekonomice nedařit. To je učebnicově přesně opačná fiskální politika, než by měla být. Kdyby ji takto popsal student na vysoké škole, tak ho okamžitě vyhodím ze zkoušky,“ říká Marek.

Upozorňuje, že stát jako dobrý hospodář by si měl nechat určitou rezervu, protože hospodářský vývoj není stabilní a může se objevit nějaká černá labuť, jak ekonomové říkají nečekané události. „Potom by bylo dobré, mít kam sáhnout,“ říká Marek.

Otázka zní, jestli Babiš jen neplní svůj předvolební slib? Říkal přece, že stát bude řídit jako firmu a bude se snažit zpeněžit věci, které mu připadají zbytečné, nebo leží ladem.

„Je velmi zavádějící klišé říkat, že když rozumím byznysu, rozumím i veřejným financím. Stát není firma. Já si opravdu myslím, že fiskální politiku by měl řídit někdo, kdo rozumí makroekonomii, veřejným financím,“ míní David Marek.

S byznysem to podle něho má společného jen to, že stát, firma i domácnost by se především měli chovat racionálně. „Dnes mám stále silnější pocit, že celá politika je dnes spíše marketingovou kampaní zaměřenou na příští volby, než nějakou dlouhodobou vizí rozvoje české společnosti a ekonomiky,“ míní Marek.

Autor: Václav Dolejší