Konec prázdnin je již mnoho let ve znamení hledání vhodného pronájmu, především tedy v řadách mladých zájemců. Mnozí absolventi se po posledních prázdninách chystají osamostatnit a současně s nástupem do zaměstnání zároveň hledají i vhodné bydlení.

Tradičními zájemci o pronájmy jsou pak vysokoškoláci, kteří se ve větších městech vrací po prázdninách do škol. Do nového školního roku jich nastoupí zhruba 300 tisíc, přičemž dvě pětiny z nich budou řešit bydlení v místě studia.

Zatímco v minulých letech byl podle portálu bezrealitky.cz největší nárůst ve vyhledávání inzerátů vhodných bytů k pronájmu na přelomu srpna a září, letos je to již o čtrnáct dní dříve. Důvodem jsou především obavy ze situace na trhu s bydlením.

Nájemce je vhodné si prověřit

Zatímco ještě nedávno měli někteří pronajímatelé problém najít vhodného nájemce, nyní si mohou vybírat z celé řady zájemců o pronájem. Na druhou stranu je ale třeba věnovat celému procesu dostatek času, případně využít služeb realitní kanceláře. Jedno z největších nebezpečí, které vás totiž může potkat, je stále neplatící nájemník.

Rozhodně se nenechte ovlivnit prvním dojmem, který na vás uchazeč o pronájem udělá. Přestože může působit sympaticky, nespoléhejte se pouze na jeho milý úsměv.

Uvědomte si, že pronajímáte-li svůj byt, poskytujete tím svůj majetek jinému člověku, a proto byste se měli o jeho osobu více zajímat a vyhnout se ukvapenému jednání.

„Ze všeho nejdříve je třeba si ověřit rizikovost vašeho potenciálního nájemníka, tedy například zda na něj není uvalena exekuce. Tyto informace lze získat on-line v registrech exekucí či dlužníků,” upozornil Daniel Hanzal ze společnosti Quantum reality.

Dalším krokem je stanovení výše nájmu a jak odborníci doporučují, je dobré mít na paměti, že někdy může být výhodnější dlouhodobý nájemní vztah i za cenu nižšího nájmu. S orientačním odhadem optimální výše nájemného vám mohou pomoci kalkulačky, které najdete na internetu, případně vám poradí v realitní kanceláři.

Nájemní smlouva a předávací protokol

Zpracování nájemní smlouvy rozhodně nepodceňte a důsledně ověřte všechny potřebné osobní údaje zájemce o pronájem. Vzorové smlouvy najdete na internetu, nicméně je třeba si dát pozor na jejich aktuálnost. Raději si ji nechte vypracovat zkušeným právníkem.

Dalším důležitým dokumentem, který byste měli mít připravený, je předávací protokol. Slouží k zaznamenání aktuálního stavu předávané nemovitosti, aby se v budoucnu předešlo případným sporům.

Jedná se například o soupis poskytnutého nábytku, elektroniky, přehled závad nebo třeba stav měřidel. Tento krok se vyplatí nepodcenit, protokol totiž může v případě nepříjemností sloužit jako váš hlavní důkaz o vlastnictví a původním stavu bytu a jeho vybavení.

Autor:  Barbora Buřínská, Novinky, Právo