Jdi na obsah Jdi na menu

Česko se stává tygrem střední Evropy. Ekonomika mohutně roste

 
Česká ekonomika i v prázdninovém vlažnějším módu mohutně rostla. Od července do září, meziročně zvýšila výkon o pět procent. Zažívá tak jedno z historicky nejlepších období. Ekonomiky Evropské unie v průměru rostou jen polovičním tempem a podobně je na tom Německo.
 
Česko čerpá ze tří hlavních zdrojů. Firmám se daří. Proto více investují a zvyšují produktivitu pomocí technologických inovací. Roste také export. A konečně: spotřebitelé mají plnější peněženky a více utrácejí. Samozřejmě díky tomu, že jim firmy přidávají na mzdách, mnohdy i dvouciferným tempem. Česká národní banka (ČNB) očekává, že mzdy v průměru porostou o 7,5 procenta.
 

Tolik důvody, o kterých spekulují analytici po zveřejnění odhadu výkonu ekonomiky Českým statistickým úřadem. Ve třetím kvartále meziročně hospodářství rostlo o pět procent, v minulém kvartále o 4,7 procenta. Mezikvartálně ovšem HDP mírně uvadlo: z 2,5 procenta na 0,5 procenta. V tom se však jasně promítají sezónní vlivy a robustní růst ekonomiky to nijak nezpochybňuje.

Česká ekonomika totiž stojí z velké části na automobilkách a ty si přes léto vybírají celozávodní dovolené. „S tím jak roste podíl tohoto odvětví na celkové výrobě a jak se s finálními výrobci synchronizují i dodavatelé, se zvětšuje i pravidelné letní zpomalení ekonomiky,“ komentoval Viktor Ziesel z Komerční banky.

Vývoj HDP
  čtvrtletí meziroční pohyb (%)
2015    
  1. 5,2
  2. 5,8
  3. 5,7
  4. 4,9
2016    
  1. 3,5
  2. 2,8
  3. 1,8
  4. 1,8
2017    
  1. 3,0
  2. 4,7
  3. 5,0
Zdroj: ČSÚ

Tuzemská ekonomika rostla nejrychleji za dva roky. Nicméně rok 2015 byl mimořádný díky dočerpávání dotací. Pokud ho vynecháme, je na tom nyní nejlépe za deset let. Z předběžných odhadů je jasné, že hlavním impulsem růstu je průmysl a služby.

Ekonomové nečekají v brzké době obrat k horšímu. Podle hlavního ekonoma společnosti Deloitte však hospodářství už jeví známky přehřívání. „Ekonomika se ve třetím čtvrtletí pohybovala jedno procento nad svým potenciálem. Toto přehřívání ekonomiky vytváří v určitých oblastech tlak na zrychlení inflace. Patrné je to v cenách nemovitostí a mzdách,“ komentoval Marek.

Evropa tancuje nad propastí. Blahobyt roste, část zemí tíží nezaměstnanost

 

Česko aktuálně patří mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky v Evropě. Spolu s Pobaltím, Slovenskem, Rumunskem, Maltou a Irskem. A roste výrazně více než Německo, které přidalo ve stejném období 2,8 procenta. Německo je však stále klíčovým partnerem Česka a stále platí, že kondice české ekonomiky se výrazně odvíjí od úspěchu sousední země.

Do stavu české ekonomiky však promlouvá více veličin. Nezaměstnanost je velmi nízká a firmy přetahují lidi navyšováním mezd, aby nemusely odmítat zakázky. Mzdy tlačí vzhůru inflaci. Cenovou hladinu se centrálním bankéři snaží držet na optimální úrovni nastavením úrokových sazeb, přibývá tedy důvodů k dalšímu navýšení úroků.

Autor: