Jdi na obsah Jdi na menu

Hotely mají tajné pokoje, kam smí jen pár vybraných. A ti si pořádně zaplatí

 
Po celém světě jsou rozesety hotely, které mají tajné pokoje nebo apartmány. Ve vyhledávačích na internetu je turisté nenajdou a ví o nich jen hrstka lidí. Jsou jen pro zvané a stojí astronomickou sumu. Jako například ten v hotelu The Retreat v Blue Lagoon v drsné islandské krajině u Reykjavíku.

 

Hotel The Retreat v Blue Lagoon leží u Reykjavíku, otevřeli ho sice teprve před třemi měsíci, ale díky geotermálně vyhřívanému bazénu a výhledu na kusy lávy se se velice rychle zařadil mezi vyhledávaná luxusní místa v Evropě, píše agentura Bloomberg.

Fotogalerie

Nic zvláštního, prostě šťastný tah, řekla by si řada lidí. Jenže za hotelem se nachází ještě jedno tajemství. Jen málo návštěvníků tuší, že u hotelu leží exkluzivní apartmá o rozloze téměř 200 metrů čtverečních.

Je třikrát větší než ostatní pokoje v Blue Lagoon, má soukromý balkon, jídelnu, obří postel, krb a vlastní wellness. A stojí 10 500 dolarů na noc (v přepočtu asi 233 tisíc korun).

Na webu hotelu ani ve vyhledávačích jej běžný turista nenajde. Fotky, alespoň stručný popis, cena - zkrátka nic. „Nemůžete na něj narazit, leda byste věděli, že existuje. A rezervace je jen na pozvání,“ uvedla agentura Bloomberg.

Tajemství za kupu peněz

Tajné pokoje či apartmány mají luxusní hotely po celém světě z různých důvodů. Ten v Reykjavíku funguje jako dokonalý úkryt před světem. Ti, kdo chtějí vstoupit bez povšimnutí, mohou využít soukromého vchodu, stejně jako blízkého heliportu, kam lze doletět soukromým letounem. „Nikdo nemusí vědět, že jste tady. Ostatním hostům je apartmá skryto, nic nenaznačuje, že tu je,“ řekl marketingový manažer Mar Masson.

Luxusní hotel The Retreat v Blue Lagoon nedaleko islandského Reykjavíku.
Luxusní hotel The Retreat v Blue Lagoon nedaleko islandského Reykjavíku.
 

Soukromí není jediný důvod, pro který takové pokoje v katalozích ani na webu nenajdete. Někdy mají za úkol chránit ten nejcennější majetek, který zde majitelé ukládají. „Řekněme, že máte top apartmá, které stojí dva tisíce dolarů. Nechcete, aby přijelo deset lidí, každý zaplatil dvě stovky dolarů a pak v něm uspořádali velkou party,“ řekl Stephen Brandman, šéf správcovské firmy Journal Hotels.

Profesor centra cestovního ruchu Newyorské univerzity Bjorn Hanson souhlasí. Připomíná, že součástí luxusních pokojů jsou často umělecká díla nebo drahé klavíry, a dát je k dispozici veřejnosti by proto bylo riskantní.

Jen členům klubu nebo po schválení

Tajné pokoje jen pro vybrané bývají často označovány jako „owner’s suites“ (apartmány majitelů). V hotelu Bennett v Jižní Karolíně, který má před otevřením, je apartmá Michaela Bennetta k mání jen na zvláštní žádost a hosty musí ještě tento developer osobně schválit.

V jiných hotelích se výjimečné apartmány nazývají pokoje pro partnery, což znamená, že si je lze rezervovat jen prostřednictvím členství v exkluzivním klubu. To ale stojí i šestimístnou částku.

Luxusní hotel The Retreat v Blue Lagoon nedaleko islandského Reykjavíku.

Luxusní hotel The Retreat v Blue Lagoon nedaleko islandského Reykjavíku.

 

Z ekonomického hlediska by se mohlo zdát, že chránit ty nejdražší produkty před zraky veřejnosti je proti zdravému rozumu. Hotely ale také nechtějí riskovat rušení rezervací drahých pokojů na poslední chvíli a bez poplatku, když rozhazovační turisté pocítí výčitky svědomí. To se v případě pravidelných bohatých hostů tolik nestává. Některé hotely tak vyžadují rezervaci po e-mailu, což managementu dává šanci pobyt nepovolit.

Mnoho hotelů mívá také své luxusní pokoje prázdné pro případ, že se dostaví nějaký VIP host. Nemusí to být vždy celebrita, stačí někdo, kdo je ochoten utrácet.

Pokoje, které si nelze rezervovat, nebývají ale vždy ty největší nebo nejluxusnější. Někdy jsou třeba jen malé nebo mají podivný tvar. Jako ty z éry grandhotelů, které sloužily pro personál, například pro sluhy nebo komorné.

Autoři: ,