Jdi na obsah Jdi na menu

Cestování se psem - autem na dovolenou

 
Cestování se psem - autem na dovolenou

 

Řada majitelů psů vyráží se svými psy na dovolenou autem. Počasí venku nahrává výletům a víkendům stráveným v přírodě. Přeci bychom psy nenechali zavřené doma, když i oni si takový výlet pěkně užijí.

Jak ale přepravit psa v autě, aby to pro všechny bylo co nejbezpečnější? Možností máme hned několik. Důležité je, jakého máme psa, kolik máme prostoru v autě a co je pro našeho psa nejlépe snesitelné.
 

Co říká zákon?

 

Zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat, se zaměřuje spíše na přepravu hospodářských zvířat. Přesto ale jsou tam zmíněné důležité informace týkající se převozu jakéhokoli zvířete. Je zdůrazněna bezpečnost přepravovaných zvířat i okolí. Ať už zvolíme jakýkoli způsob přepravy, musíme dohlédnout, aby nehrozilo poranění zvířeti a ani jeho útěk. 

Měli bychom si uvědomit, že i hodný pes, který celou cestu na sedačkách leží, bude při nehodě nebezpečný. Pokud nebude nějakým způsobem zabezpečený, hrozí riziko poranění jemu i přítomným osobám.
 

Přepravky, mříže, pásy

 

Nejbezpečnější možností je pes v přepravce. Můžeme vybírat z kovových klecí, plastových či látkových přepravek. Kovová klec je těžká pro přenášení, ale nejlépe odolá psím zubům a drápům. Je také nejlépe větratelná a máme možnost složit ji pro snadné skladování. Plastová přepravka je také častým řešením přepravy psa v autě. Vzhledem k umístění dvířek je vhodná spíše pro menší psy, u větších psů je potřeba velkého kufru nebo umístění přepravky na sedadla. Plastové přepravky jsou snadno omyvatelné, při skladování ale zaberou více místa. Látkové přepravky jsou ideální pro psy, které se nesnaží dostat ven. Lze je snadno složit, váha je příznivá i u velkých přepravek. Přepravky jsou opatřeny síťkami pro dostatečné proudění čerstvého vzduchu.

Někteří psi nemají rádi uzavřené prostory přepravek. Pro ně je pak řešením volný pohyb po kufru auta nebo cestování na zadních sedačkách. V případě, že jezdí pes sám v kufru, měl by prostor kufru být oddělený. K tomu slouží kovové mříže nebo nylonová autosíť.

Často používaným řešením jsou potahy na zadní sedačky aut v kombinaci s autopásy. Autopotah ochrání sedačky od znečištění. Postroje s bezpečnostní spojkou k pásu udrží psa v klidu na sedačkách. Při použití autopásu je potřeba mít vždy pejska na postroji.
 

Na co ještě dávat při cestování pozor

 

Pes by měl mít neustále k dispozici vodu, zejména vyrážíme-li na delší cesty. Ideálním řešením jsou cestovní misky a lahve. Pejsek se tak může napít kdykoli potřebuje. V dnešní době má většina aut klimatizaci a i v létě je cestování snesitelné. Přesto bychom především v letních měsících neměli dostatek vody podceňovat. Stejně tak je tomu s dostatkem pohybu. Trvá-li cesta na dovolenou delší dobu, je dobré zastavit a udělat si alespoň krátkou přestávku. Psa vzít protáhnout, vyvenčit, pohrát si s ním a můžete pokračovat dál.

Snažte se psům cestování co nejvíce zpříjemnit. Pro některé psy znamená cestování stres a často se stává, že se stresu zvrací. Mnohdy se to stává u štěňátek, které z toho vyrostou. Jiným psům to zůstane po celý život. Předcházet se tomu dá různými způsoby, je potřeba zkusit, co zabere zrovna na toho vašeho pejska. V případě cestování psa na zadních sedačkách může stačit přítomnost spolucestujícího. Jinému pejskovi pomáhá “pach bezpečí”, ať už jde o jeho pelíšek z domova, nebo vaše oblečení. Není dobré krmit psa krátce před cestou, i to může být důvodem trávicích problémů. Pokud tedy např. krmíte psy ráno a večer a potřebujete brzy ráno vyrazit na cestu, přivstaňte si a nakrmte psa dostatečně před cestou. Pokud by nevolnosti stále přetrvávaly, je možné sáhnout po přípravcích na zklidnění.
 
Autor: Zuzana Novotná