Jdi na obsah Jdi na menu

Česká rodinná riviéra. Výlet na Lipno a po okolí

 
 
Lipno a západ slunce 
foto: Tomáš Rucký

 

Letní areál Lipno je rájem nejen dětí, ale klidně i straších ročníků, protože aktivit je tu k mání skoro z každého soudku. Vypravit se můžete na Stezku korunami stromů, do Království lesa s nejrůznějšími atrakcemi, na šlapadla, paddleboard nebo na populární floutrejl.

Známou klasikou Lipna v létě i v zimě je Stezka korunami stromů, která vás po dřevěné lávce „protáhne“ doslova mezi špičkami šumavských smrků a zároveň na naučných cedulích poučí o přírodních zajímavostech nebo procvičí na nejrůznějších překážkách, které si snad častěji než děti, chtějí zkoušet i sami dospělí?

 
 
Na vrcholu Stezky na vás čeká výhled nejen na Lipno, ale i celou Šumavu a dolů se můžete sklouznout na tobogánu. Jízdenku na tobogán si můžete zakoupit u začátku Stezky na pokladně, nebo přímo na Stezce na startu tobogánu. Jak loni, tak letos je tu pro nás tou nej atrakcí kozičky, za kterými můžete klidně do ohrady, pohladit si je a nakrmit granulemi z automatu za 10 Kč. Moc nepočítejte s tím, že se kozičkami něco bude, pokud v ruce nemáte granule
 
Bikeparkové trasy jsou zvládnutelné i pro méně zkušené jezdce, ti ostřílení si tu pak užijí zábavu a ocení velmi pěkně udržované trasy bez rolet.
 

Na vrcholu Stezky na vás čeká výhled nejen na Lipno, ale i celou Šumavu a dolů se můžete sklouznout na tobogánu. Jízdenku na tobogán si můžete zakoupit u začátku Stezky na pokladně, nebo přímo na Stezce na startu tobogánu. Abyste se nespálili, sedíte ve „vaku“ s nohama strčenýma ve velké kapse, takže oproti tomu, jak monstrózně tobogán zvenku vypadá, je jízda naprosto bezpečná i pro ty nejmenší. Rodinné vstupné na Stezku pro 2 dospělé a 1-4 děti vyjde na 605 Kč.

Lipno v kostce:

  • Vzdálenost z Prahy 2 h 45 min
  • 1 jízda lanovka dospělý 120 Kč
  • Kombinovaný vstup Stezka + Království dospělý 385 Kč
  • Zapůjčení kola floutrejl dospělý/3 jízdy 369 Kč
  • Zapůjčení kola floutrejl dítě/3 jízdy 299 Kč
  • Celodenní jízdné do bikeparku dospělý 430 Kč
  • Vstup lanový park vysoký okruh- krátký 460 Kč
  • Provozní doba lanovky 9:00 – 18:30
  • Webové stránky www.lipno.info

Pár desítek metrů od výstupu sedačkové lanovky se nachází poměrně mladá atrakce Království lesa, tedy velký naučně-zábavný park, kde se děti můžou vydovádět na velkých trampolínách, klouzačkách, houpačkách, prolézačkách všeho druhu nebo ve smrkovém bludišti.

Oblíbenou atrakcí nejen dětí je velká nafukovací trampolína, která je v rámci vstupu do Království zdarma, stejně jako další aktivity v parku.

Jak loni, tak letos je tu pro nás tou nej atrakcí kozičky, za kterými můžete klidně do ohrady, pohladit si je a nakrmit granulemi z automatu za 10 Kč. Moc nepočítejte s tím, že se kozičkami něco bude, pokud v ruce nemáte granule. Jakmile ale uslyší zvuk automatu, seběhnou se na vás a klidně se o vás drze opřou kopýtky. Pustit k nim ale můžete klidně i malé děti, kozičky jsou ochočené a neublíží. Rodinné vstupné do Království lesa pro 2 dospělé a 1-4 děti vyjde na 655 Kč.

 

smrkovém bludišti.      Oblíbenou atrakcí nejen dětí je velká nafukovací trampolína, která je v rámci vstupu do Království zdarma, stejně jako další aktivity v parku.    Jak loni, tak letos je tu pro nás tou nej atrakcí kozičky, za kterými můžete klidně do ohrady, pohladit si je a nakrmit granulemi z automatu za 10 Kč. Moc nepočítejte s tím, že se kozičkami něco bude, pokud v ruce nemáte granule
 

U nástupu lanovky Lipno Expres najdete lanové centrum, kde můžete absolvovat buď nízký nebo vysoký okruh a třešinkou na dortu je tu atraktivní přejezd na kladce přes jezírko. Absolvovat můžete ale i jen samotnou jízdu po kladce bez předchozího prolézání lanových překážek, a to za 120 Kč.

Cyklisty na Lipně potěší tzv. floutrejl, tedy vyhlazená pozvolně klesající stezka pro kola, na kterou vás vyveze lanovka. Floutrejl si díky nenáročnosti můžou vyzkoušet i úplní začátečníci nebo rodina s dětmi. Stezka je dlouhá 5 km a zahrnuje jednoduché klopené zatáčky a terénní vlny.

Floutrejl se vede na odvrácenou stranu Kramolína od přehrady a z druhé strany na něj vyváží lanovka Promenádní. Abyste z Kramolína nemuseli k lipenské přehradě po asfaltu, vede „přípojka“ floutrejlu i k nástupu lanovky Lipno Expres.

Vyzkoušet si můžete i dvě oficiální bikeparkové trasy – modrou, která je naprosto jednoduchá a vlní se v plynulých klopených zatáčkách nebo červenou, která zahrnuje i překážky jako je wallride nebo dřevěné dropy, vše se dá ale objet. Bikeparkové trasy jsou zvládnutelné i pro méně zkušené jezdce, ti ostřílení si tu pak užijí zábavu a ocení velmi pěkně udržované trasy bez rolet.

Vyzkoušet si můžete i dvě oficiální bikeparkové trasy – modrou, která je naprosto jednoduchá a vlní se v plynulých klopených zatáčkách nebo červenou, která zahrnuje i překážky jako je wallride nebo dřevěné dropy, vše se dá ale objet.
 

Na cyklovýlet do okolí doporučujeme vydat se od výstupu lanovky Lipno Expres doleva po houpavé hřebenovce směrem na Frymburk na Svatou Martu. Nejprve se jede po zpevněné cestě, v místě Nad Studenou se napojíte na frymburský přírodní trail, který představuje hravou a nikterak náročnou lesní pěšinu.

U kapličky na Svaté Martě navážete na singltrail Frymburk, který je vybudovaný ve stylu flowtrailu, takže se do Frymburku svezete po vyhlazených klopených zatáčkách a terénních vlnách. Opět chválím hezkou údržbu trailu, na kterém je potěšením jet a nemáte pocit, že se vám rozpadne kolo.

Lipno je populárním dovolenkovým letoviskem zejména pro možnost kombinovat letní outdoorové aktivity s těmi vodními či plážovými, takže v horkých letních dnech si můžete dát koupačku v přehradě nebo si zahrát si beachvolejbal při západu slunce.

Na lipenské přehradě si dále můžete zapůjčit elektročlun, paddleboard nebo šlapadlo se skluzavkou. Půjčovnu najdete přímo na pláži u beachvolejbalového hřiště a hodinové zapůjčení vyjde na 299 Kč. Se šlapadlem si můžete udělat výlet kolem Králičího ostrova nebo si jen tak vyjet a sklouznout se do vody.

Autor: Andrea Drengubáková