Jdi na obsah Jdi na menu

Tohle bude mít dopad. Voliči, pozor. Výstup Pavla Rychetského má vážnou dohru, pokud jde o Zemana

 

Advokátka Klára Samková se zamyslela nad slovy šéfa Ústavního soudu Pavla Rychetského, která včera uvedl pro server iRozhlas.cz. A nebyla sama, koho Rychetského slova zarazila.

Tohle bude mít dopad. Voliči, pozor. Výstup Pavla Rychetského má vážnou dohru, pokud jde o Zemana
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Klára Samková

 

„Tak jestli někdo vypadá doopravdy blbě, tak tedy JUDr. Rychetský... Neříkal náhodou, že v polovině svého druhého mandátu odstoupí? Už od doby, kdy Ústavní soud bezprecedenčně ‚zařízl‘ kandidaturu Tomio Okamury na prezidenta, je zřejmé, že Ústavní soud rozhoduje politicky. Nyní JUDr. Rychetský svým ‚rozhovorem‘ potvrdil, že i rozhodnutí ÚS o tom, že kandidáti, kterým dalo vícero stejných senátorů svůj hlas, je legitimní, směřovalo především proti Zemanovi a nikoliv k právu...“ poznamenala Samková.

„Jednu dobu se zdálo, že Pavel Rychetský bude schopen přestat být politikem a začne být právníkem. Nyní, k závěru jeho kariéry, se ukazuje, že tento náznak byl mylný. Vždy zůstal především politickým manipulátorem (což je rozdílná funkce než politik) – a až potom právníkem. Jaká škoda!“ dodala Samková.

„Skoro nepochybuji, že Rychetského rozhovor bude mít nemalý dopad na volby,“ poznamenal také Miroslav Motejlek.

„Voliči byli varováni. Zemanovi příznivci se dozvěděli (pokud poslouchají a čtou), že se s ním rozešel jeho bývalý přítel Rychetský. Pro ně to možná nic neznamená. Vnímat by to však měli mladí lidé, o jejichž budoucnost tu jde nejvíc. Zřetelněji už to předseda ÚS říci nemohl,“ okomentoval pak rozhovor komentátor Martin Fendrych na serveru Aktuálně.cz.

Původní text ZDE

Uzrál čas k omezení poslanecké imunity na výroky a skutky z doby mandátu, řekl mimo jiné předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v rozhovoru pro server iRozhlas.cz. V ostatních případech je pro vydání poslanců ke stíhání. V případě výroků za hranicí zákona daných na Twitter by podle Rychetského bylo na místě poslance vydat, protože nespadají do výkonu mandátu. Své pak Rychetský také řekl k hradnímu mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi. A servítky si nebral.

Rychetský svůj rozhovor poskytl v době, kdy bude Sněmovna znovu jednat o vydání premiéra Andreje Babiše (ANO) a předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka. Policie je chce obvinit kvůli padesátimilionové dotaci pro Farmu Čapí hnízdo. Oba podezření odmítají a hovoří o politické motivaci stíhání. Sněmovna je v minulém funkčním období ke stíhání vydala, nyní o nové policejní žádosti rozhoduje znovu, protože Babiš a Faltýnek v říjnových volbách obhájili mandát, a nabyli tím imunitu v plném rozsahu.

Rychetský se k poslanecké imunitě vyjádřil obecně, její rozsah je nyní podle něj přehnaný, když se vztahuje na jakékoliv podezření z jakýchkoliv trestných činů spáchaných kdykoliv, kdekoliv, i době před vznikem poslaneckého mandátu. „Jsem názoru, že uzrál čas k omezení poslanecké imunity na akty, výroky a skutky, které jsou vykonány v době výkonu poslaneckého mandátu. Je v zájmu Parlamentu, aby ve všech jiných případech vždy rozhodl o vydání,“ doplnil.

Ministru spravedlnosti Robertovi Pelikánovi (ANO), který označil policejní žádost o vydání Babiše a Faltýnka jako účelovou a načasovanou před volby, by podle Rychetského slušela větší zdrženlivost.

Obecně se předseda Ústavního soudu vyjádřil také k otázce iRozhlasu, jestli by imunita chránila poslance hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury, pokud by se dopustili výroku za hranicí zákona. „Připouštím, že míra svobody projevu zákonodárce při výkonu mandátu je velmi široká a může být chráněna imunitou. Kdyby tak ovšem činil mimo výkon mandátu, třeba na Twitteru, bylo by na místě vydání,“ řekl.

Původní text ZDE

Servítky si pak Rychetský nebral, když měl hodnotit jednotlivé úředníky Pražského hradu. Mimo jiné se vyjádřil i k hradnímu mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi. „Považuji za nepřijatelné, aby úředník jakýmkoli způsobem na soukromém  účtu Twitteru vyslovoval hodnoticí soudy o ústavních činitelích. Takový úředník by měl být během jedné hodiny vyhozen. Nedovedu si představit, že by si tisková mluvčí Ústavního soudu zřídila Twitter a začala tam psát osobní hodnocení vlády nebo jiného ústavního činitele,“ poznamenal velmi kriticky Rychetský. A Ovčáček nebyl jediný, ke kterému směřovala kritika z úst Rychetského. 

„Pokud mám z něčeho obavy, tak z kohorty panošů, která funguje na Hradě kolem pana prezidenta,“ řekl v rozhovoru.

Sám Rychetský byl v minulosti hojně zmiňován jako možný prezidentský kandidát. „Se zvolením Václava Klause jsem skutečně nepočítal, protože v Parlamentu měl menšinu. V tu chvíli jsem si říkal, že nekandidovat možná byla chyba. Zejména mi to pak říkalo moje široké okolí,“ řekl ke skutečnosti, kdy litoval, že se sám o Hrad neucházel.

Aktuálně.cz , Fendrych , Rychetský , Samková , Ústavní soud , Motejlek , iRozhlas.cz

autor: vef