Jdi na obsah Jdi na menu

Sedmdesát perel Václava Klause

27. 6. 2015

Václav Klaus nás obohatil o nezapomenutelné citáty a výroky jako nikdo jiný. Magazín DNES k jeho sedmdesátým narozeninám sestavil (a oglosoval) sbírku těch nejlepších, nejneuvěřitelnějších a nejsebestřednějších.

70 perel Václava Klause

70 perel Václava Klause | foto: iDNES.cz

1. Neznám účinnou metodu, jak rozlišit čisté a špinavé peníze.
Je mu připisován výrok, že vůbec „nezná špinavé peníze“, ale podle Miroslava Macka to řekl mírněji, což však na smyslu nic nemění.

2. Jsem přesvědčen, že jsem toho nevykonal málo a že to bude ve střízlivější chvíli, než je tato, doceněno.
Končí velká Klausova éra po skandálu s financováním ODS a poklesem ekonomiky v listopadu 1997. Pokud vás nikdo nepochválí...

3. Nejsem člověk, který by chodil v půl páté spát. Za svůj život jsem byl do půl páté vzhůru možná desetkrát. Víc ne.
Tomu lze věřit – málokdo by tak dlouho vydržel být od profesora poučován až do časného rána.

4. Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci.
Jediné ničení přírody, které milovník horských túr vidí, jsou rozhledny v krajině postavené z dotací EU nebo terénní auta správců národních parků.

Václav Klaus během setkání s novináři.

Václav Klaus během setkání s novináři.

5. Novináři jsou největšími nepřáteli lidstva.
Podobně jako Miloš Zeman považuje žurnalisty za polovzdělance, kteří nemají právo ho kritizovat – proto je rád zkouší z přečtené literatury.

6. Člověk přebíhá ulici na červenou a samozřejmě musí počítat s tím, že sklouzne a přejede ho auto.
Dnes už klasický výrok z roku 2002, který zlidověl a lidé (stejně jako tehdy Klaus) tímto příměrem komentují svou nevěru.

7. Moc bych si však přál, abychom nežili už jen ve světě Shreků, Harry Potterů, Pupenda, Tmavomodrého světa či Anglického krále.
Neoblíbenci (Hollywood, Hřebejk, Svěrák, Menzel, Hrabal) to schytali najednou, jako by nevěděli, že bez Bergmana a Antonioniho už i film nebude tím, čím býval.

8. Myslím, že přečtu víc než kdokoliv jiný.
Cítíte v tom tu sebechválu?

9. Václav Havel nechtěl nikdy jak trh, tak klasickou politiku a politické strany; věří, že problém vyřeší svoláváním veřejných celosvětových konferencí.
Na Havla si zkrátka zasedl.

Václav Havel a Václav Klaus
Koncert Už je to tady - zleva Šimon Pánek, Václav Havel, Madeleine Albrightová, Václav Klaus a Dagmar Havlová

Václav Klaus si s Václavem Havlem nikdy nesedli, i když se vzájemně respektují.

10. Slovo disident je docela volně zneužívané a volně interpretovatelné slovo.
Jediné možné vysvětlení – sám jím nebyl. Místo toho vyzdvihuje své pravicové ekonomické semináře nebo odmítnutí nastoupit do zbrojovky Omnipol.

11. Jednoho dne tam přišli dva plukovníci, všechny postavili do latě a začali to na mě zkoušet: vy máte samé jedničky a chcete jít do podniku zahraničního obchodu Ligna.
V jedné větě oznamuje dvě věci: výborně se učil a ještě kvůli tomu zažil ústrky od komunistů.

12. Když se tam před naším domem začala stavět barikáda a všichni nosili dlažební kostky, tak čtyřleté dítě nemohlo dělat nic jiného než si také stoupnout do té řady a pokoušet se ty kostky podávat dál.
Klasika klasik. Co se ještě dozvíme o působení čtyřletého Klause v protinacistickém odboji?

13. A vy jste kdo?
Nejoblíbenější způsob jak dostat do defenzivy protivníka, ať už politika nebo novináře.

14. Ten den, kdy (Michael Jackson) zemřel, jsem večer ležel v posteli a přejížděl televizí a najednou objevil, že na německém ARD je přenos jeho koncertu před patnácti lety. Tak jsem se na to opravdu vydržel hodinu dívat. Ale viděl jsem to poprvé, poprvé jsem viděl jeho měsíční chůzi.
Zatím marně čekáme, kdy tribun lidu Klaus „moonwalk“ předvede sám někde na pódiu během projevu.

15. Džíny jsem měl a mám, ale nikdy jsem neměl džínovou bundu. To mně bylo nesmírně cizí a falešné.
Prezident samozřejmě rozumí i módě, původní oblečení pro farmáře nosí pravičáci, džínovou bundu, symbol hippies v šedesátých letech, jen levicová mládež.

16. Čokoládový krém je pravicový, salát levicová úchylka a antijídlo.
Podobně velmi rád rozděluje i jídlo. Anglický puding je konzervativní klasikou a la Margaret Thatcherová, salát je módní výstřelek. Na Hradě se salát jí jen tehdy, když je Klaus zrovna na zahraniční cestě.

Václav Klaus a Dominik Duka v katedrále sv. Víta

Václav Klaus a Dominik Duka v katedrále sv. Víta

17. Já v žádném případě netvrdím, že jsem bůh.
Zbývá jen zeptat se boha, jestli si nemyslí, že je Klaus.

18. Každý dolar v kapse občana je pro totalitu nebezpečnější než disidentský časopis.
Disidenty zkrátka neuznává.

19. Dali jsme si vepřový řízek, kuřecí řízek je levicové jídlo.
V podstatě tím dokončil definici levičáctví, kam podle něho patří snowboard, PET lahve, batůžek, džínová bunda, saláty...

20. Bublinková voda je konzervativní, zatímco ta bez bublinek je okázalý módní výstřelek.
V tom, jestli je přirozenější voda perlivá, nebo normální, má Klaus jediný závažný spor se svým šéfporadcem Ladislavem Jaklem. Ten si myslí, že to je naopak. Jakl si to vysvětluje tím, že v Klausově dětství byl nejběžnější sifon.

21. Snowboard není čistě jen sport, je to spíš osobní styl. Ježděním na snowboardu vyjadřujete i nějaký svůj životní postoj, na rozdíl od ježdění na lyžích.
Stejně jako jídla mají levičáci i své dopravní prostředky: snowboard.

22. Když se dotknu ruky soupeře a rozhodčí to neodpíská, že mám žádat přerušení hry a mé vlastní potrestání? Myslím, že ne.
Prostě zahrát „Boží rukou“ a porušit pravidla smějí jen dva lidé. Geniální fotbalista Maradona a bývalý prvoligový basketbalista Klaus.

23. Já jezdím často po České republice a standardní situace je, že se koná akce na náměstí a pan starosta nebo paní starostka říká: „Z deseti prezidentů naší země tady byl prezident Masaryk, jinak nikdo. Vy jste první.“ A já si vždycky řeknu: „No hergot, co ti prezidenti dělali?“
Rozumíte tomu taky tak, že pořádnými prezidenty byli jen Masaryk a Klaus?

24. Bowker napsal skvělou knihu. Četl jsem ji se zájmem a podtrhával si v ní. Ani jednou jsem tam neudělal nesouhlasnou vlnovku.
Tohle se snad ještě nestalo. Bowkerova biografie o Orwellovi byla asi první kniha, ve které Klaus nenašel chybu.

25. Já jsem každou chvíli v rozhovorech tázán: „Kdo je vaším hrdinou?“ Mnohokrát se mě také ptali: „Kdo byl vaším vzorem v ekonomii nebo v politice?“ A já prostě nemůžu odpovědět. Mně je to bytostně naprosto, naprosto cizí.
John Lennon na podobnou otázku odpovídal, že nemá hudební idoly, protože ví, že je geniální. Až takhle natvrdo to Klaus neřekl.

26. Já nejsem člověk, který vnímá ušima. Já jsem člověk, který vnímá očima.
To je u milovníka jazzu zvláštní přiznání.

Václav Klaus nemá Švejka příliš v lásce.

Václav Klaus nemá Švejka příliš v lásce.

27. Jestli je někdo, koho z české moderní mytologie totálně nepřijímám, je to právě Švejk a švejkovské pohledy na svět.
Nechápe někoho, kdo ze sebe dělá blba a bojuje s vrchností tím, že se nechá vyšetřit a kvůli blbosti superarbitrovat.

28. Tak já jsem člověk, který přemýšlí, co bude mít v letadle na čtení, co tak může stihnout za ten let s mezipřistáním ve Vídni a pak do Varny a zpátky. A něco jiného si dá do kufru, že to bude číst až tam.
Klaus reagoval na novinářské odhalení, že i on měl krátkou dovolenou. Aby si snad nikdo nemyslel, že jen tak ležel a opaloval se jako ostatní.

29. Já si vždycky na summitech dělám poznámky. A vidím, že jediný! Každý přednese nějaký předem připravený projev a já jsem jediný, kdo reaguje.
Brusel a Evropa by byly rády, kdyby Václav Klaus také jednou nereagoval.

30. Ženy jsou odolnější. Já jsem stoprocentně přesvědčen, že když půjde muž po zapadlé poušti se ženou, i když nominálně by ji ve všech sportovních disciplínách porazil, tak dřív zahyne on než ta žena. To myslím smrtelně vážně.
Nejde o nenápadné oznámení, že jeho nástupcem za rok a půl bude manželka Livia?

31. Václav Havel, který nechtěl nikdy a nechce ani teď jak trh, tak klasickou politiku a politické strany, věří, že se dá vládnout humanistickými apely.
Pokud si nezaložíte politickou stranu, mlčte!

32. Nikdy jsem nechápal, že se někomu nejlépe pracuje v noci mezi dvanáctou a pátou ráno. To jsou pro mne smyšlenky a nepravdy. Určitě nejlépe se pracuje, když je člověk vyspalý, když je svěží ráno a do okna mu švitoří ptáci.
Mozart, Kafka, Lustig a Hapka by mohli stvořit ještě lepší díla, kdyby ti naivkové tuto poučku znali.

33. Překvapí mě každý, kdo z práce odchází domů odpoledne, protože já neumím dělit svůj život na práci a nepráci.
Kromě sdělení zarazí i Klausovo oblíbené zacházení s češtinou – nepráce.

34. Musím se přiznat, že nejsem vraceč, nejsem ten, který viděl nějaký film dvanáctkrát.
Jestli máte nějaký oblíbený film, na který se rádi opakovaně díváte, pak jste – možná jste to netušili – vraceči. Povolená je jedině Bergmanova Persona, ta je i „po letech nečekaně dobrá“.

35. Když se uvelebíte do té xté řady a koupíte si lístek, měla byste si říct následující: můj soused, který je opravář aut, mně přispěl na to, že já tady sedím a spokojeně sleduji divadelní představení.
Klaus kritizuje dotace na divadla.

36. To je děsivě, děsivě špatný film.
O filmu Marečku, podejte mi pero! Svěráka a Smoljaka nemá rád.

37. Na počátku devadesátých let jsem byl od havlistů nepřetržitě poučován, že po desetiletích komunismu potřebujeme hlavně morálku. Já jsem jim naopak říkával, že potřebujeme hlavně trh. Trh se zavést dá, morálka se zavést nedá.
O tom, jak vypadá trh bez morálky, jsme se mohli přesvědčit také v únoru 2008, kdy se volil prezident a poslanci se předháněli v prohlášení, kdo všechno je vydíral nebo nabízel úplatek.

38. Nebyl jsem schopen ocenit zvláštní poetiku Shreka, když jsem viděl tento film. Oknem v hotelu mi ve dne v noci bliká reklama na Shreka jako muzikál. To už si nedovedu představit vůbec.
Rozumíme, kdyby alespoň Shrek a Fiona místo falešné zelené měli dobrou modrou barvu. Barvou by vyhovoval modrý Avatar, kdyby z něj netrčelo ekologické poselství.

39. Nesouhlasím s těmi, kteří vytýkají obyčejným lidem, že s totalitním režimem kolaborovali, že se nebouřili, že nedemonstrovali, že nezakládali různé opoziční skupiny. Byli to však právě oni, kdo svým chováním vytvořili předpoklady pro 17. listopad roku 1989.
To ještě jde. Na rozdíl od Klausova vicekancléře Petra Hájka, který 17. listopad považuje za „bezvýznamný incident“.

40. Z letadla toho moc vidět není. Jediná věc dominuje, jediná věc je tak velká, že ji není možné přehlédnout. Je to Grónsko, Greenland, zelená země, která je i v éře údajného globálního oteplování bílou pustinou sněhu a ledu.
Chtějí snad Goreové, Bursíkové a další „samozvaní velekněží klimatu“ jasnější důkaz, že globální oteplování neexistuje?

Prezident Klaus a německá kancléřka Merkelová

Prezident Klaus a německá kancléřka Merkelová

41. Angela Merkelová? Tak, že je to žena, to vím. Ale zapůsobit na ni nějakým mužským šarmem možné není.
Jakou fintu na nejmocnější ženu Evropy zkoušel, Klaus ani Merkelová neprozradili.

42. Od organizátorů konference jsem na pokoji našel batoh s malým solárním panelem, úspornou žárovku, složitý měřič spotřeby energie v bytě a teplou mikinu. Stačilo by však nevymýšlet nic nového a využít dávno objevenou technologii zvanou práh dveří – jinak je všude centimetrová mezera, skrz kterou strašně fouká.
Dobrá rada z března 2009, kdy byl v USA na konferenci pořádané deníkem Wall Street Journal o ekonomii a ekologii.

43. Já jsem plán pana Bárty nestudoval, protože si nemyslím, že byl skutečnou příčinou dnešní vládní krize.
Obdoba citátu „a vy jste kdo?“. Tip pro recenzenty knih Václava Klause, kteří knihu sice četli, ale nejsou rádi, že vyšla: „Nečetli jsme.“

44. Pojďte se schválně podívat! Toto vše se stalo v jednom týdnu. To pan Bursík nemá.
Chlubí se švýcarskými Die Weltwoche, německými Die Welt a Neue Presse, kde má rozhovory s fotografií. Také si děláme výstřižky.

45. Prázdný a falešný Topol.
Nejslavnější SMS, kterou v roce 2002 vtisknul nehezké stigma svému nástupci Mirku Topolánkovi, jenž se ho už nezbavil.

Mirek Topolánek a Václav Klaus
Václav Klaus a Mirek Topolánek.

Počáteční dobré vztahy mezi bývalými šéfy ODS se postupně ochlazovaly až do slavné SMS.

46. Se sousedy (na chalupě) člověk zedničí, tahá kolečka s maltou a podobně. To jsou světy, o kterých veřejnost nemá ani ponětí, a myslí si, že jsou tam nějaké čety pracovníků, které to za člověka dělají. Ale to vůbec není pravda.
Jinak sice přiznává manuální nešikovnost, ale hlavně aby si voliči nemysleli, že je nějaký vykořisťovatel.

47. Usmívám se, když vidím, že v Německu zavřou jaderné elektrárny z bezpečnostních důvodů, ale jestli jste si všimli, tak na nemoc z ozáření v japonské Fukušimě ani v Německu zatím nikdo neumřel. Ale na okurkovou chřipku už jich umřelo dvacet dva.
Okurky asi mají smůlu, že jsou zelené, kdežto radioaktivní záření přetrvává desítky let, ale je aspoň neviditelné.

48. Byla to nevýhra.
Spolu se „sarajevským atentátem“ či „opoziční smlouvou“ klasický citát, jímž dokáže měnit interpretaci událostí. Ve volbách coby šéf ODS takto komentoval překvapivou porážku od Špidlovy ČSSD.

49. Já si vzpomenu, že když jsem ho (Topolánka) prvně viděl někdy v polovině devadesátých let v Ostravě, a když jsem viděl, jaké názory zaujímá, tak nikdy nezapomenu, že jsem vrtěl hlavou.
Topolánek hlavou nevrtěl, zato se styděl v roce 1996 v senátní kampani dát na své volební billboardy ptáka – logo klausovské ODS.

50. Dovolená? To je barbaric relic, barbarský přežitek minulého století. Minulého tisíciletí.
Klasický výrok z hojné kategorie sebestylizace dokonalého pracovitého člověka, který nechápe, jak někdo může mít volno.

51. Musím říct, že to není pero, je to normální propiska. Aby nebyly nějaké velké oči.
Omlouval se jako malé dítě v samoobsluze po zabavení ceremoniálního pera v Chile, vykládaného polodrahokamy lapis lazuli.

52. Nikdy jsem nechápal ono bezbřehé nadšení nad jednoduchými výroky typu pravda vítězí či nebát se a nekrást – ne kvůli svému nesouhlasu s těmito výroky, neboť s těmi nelze nesouhlasit, ale kvůli tomu, že výroky tohoto typu podle mého názoru ani zdaleka nestačí.
S výroky o svobodném trhu, systémem politických stran, přeregulovanou EU také nelze nesouhlasit, ale samy o sobě ani zdaleka nestačí.

53. Prostě letíme letadlem, vládní letkou, a najednou turbulence. A teď někteří zblednou – a já nehnu brvou, čtu a podtrhávám si dál.
Když zrovna nevládne, Klaus neustále čte a podtrhává. Nechápe, jak lidé mohou jezdit tramvají nebo autobusem a jen tak koukat z okýnka.

54. Být v neděli v práci je, myslím, zvláštnější spíš pro ostatní než pro mě.
To je stoprocentní pravda – dokonce i Bůh v neděli odpočíval.

55. Raději vyslechnu v rádiu Jarmilu Šulákovou než ničitele lidové hudby Pavlicu.
Šuláková to možná neví, ale je skalní konzervativec, neboť zpívá původní texty a módně neexperimentuje se skládáním nových jako Pavlica.

56. Mezi Koniášem a Halíkem vidím rozdíl pouhých tří století (a pravděpodobně skutečnou víru v prvním případě a pouhou mediální ekvilibristiku ve druhém).
Po ekonomii, politologii, klimatologii, kinematograii se odvážně pustil i do oboru teologie.

57. Když jsem tenkrát v Laterně Magice slyšel ty plány, byl jsem jediný, kdo vrtěl hlavou.
Varování před havlovskou nepolitickou politikou si v listopadu 1989 nikdo nevšiml, protože Klaus v hlavní základně Občanského fóra seděl až vzadu a nikdo si ho moc nevšímal.

58. To teda nevařil, trabant bylo skvělý auto. A jezdilo stovkou, to pozor. My jsme byli nejrychlejší auto na silnici tenkrát!
Samozřejmě o tom není pochyb, že Václav Klaus byl vždycky nejen nejchytřejší, nejlepší, ale i nejrychlejší.

59. Je to malá česká hilsneriáda.
Masaryk se zastal obviněného Žida Hilsnera, Klaus zase Ladislava Bátory, jenž se nestal náměstkem ministra školství.

60. Ve snaze stihnout samé jedničky na vysoké škole, vidět každý film v pražském filmovém klubu a hrát ligovou košíkovou jsem nebyl člověkem, který uměl s kamarády nebo přáteli chodit do hospody.
Naprostá esence Václava Klause. Není co dodat. Asi proto neví, co to znamená „jít na jedno“ nebo „jet na vodu“.

61. Vůbec nejsem schopen zopakovat některou standardní pohádku. To se musím ptát dětiček, jak to je dál. A ony mi to rády říkají.
Jediná možnost je místo Červené karkulky číst "dětičkám" před spaním Hayeka nebo Samuelsona.

62. V takovém tom nevyspělém mladém věku, jsem byl člověk, který určitě jediný na světě nepřečetl žádné Rychlé šípy, žádnou Agathu Christie, žádnou detektivku, protože jsem to považoval za podřadné čtení a ztrátu času. V tomhle jsem už teď teda daleko měkčí.
Začne teď tedy používat obrat „je to Losna nebo Mažňák“?

63. Mažu si vás z mobilu.
To je horší než výpověď bez udání důvodu. Takovou SMS poslal členům ODS, kteří podpořili Topolánka.

64. O třetí cestě jsem bez rozmýšlení řekl, že je to nejrychlejší cesta do třetího světa, což je od té doby často citováno a jsem stále znovu překvapován, jak známý je to výrok v Latinské Americe.
Tenkrát to nešlo ověřit, dnes po videu „Klaus a pero“ skutečně platí, že je v Latinské Americe hodně známý.

65. Celé předsednictví Evropské unii stálo 3,5 miliardy. Za ty peníze by se postavilo deset takovýchto sjezdovek a nemuseli jsme od EU nic dostávat.
Vysvětlení, zda nezhřešil tím, že si vyrazil dělat obloučky na sjezdovku postavenou z dotací.

66. Jan Švejnar se mýlil ve všem, co kdy řekl, a navíc si nikdy osobní angažovaností neušpinil ruce.
Takhle útočil na svého soupeře o prezidentský post, Čechoameričana a profesora ekonomie.

67. Je hluboká noc, nad Atlantickým oceánem, kdesi mezi Amerikou a Evropou, většina cestujících v supermoderním Boeingu 777 už dávno spí a jen já si čtu. Po prvních pár přečtených řádcích však rychle sahám pro svůj vždy připravený blok a začínám psát.
Zaplaťpánbůh, že taky neusnul.

68. Nikoliv ideologicky, ale strukturálně jsou EU a RVHP velmi podobné. Rozhodnutí nejsou přijímána ve vaší zemi. Pro nás, kteří žili v komunismu, je to problém.
Asi nejdrsnější euroskeptikův příměr.

69. Livia přinesla do mého života řadu věcí, které jsem neznal nebo kterých jsem měl málo. Zanesla kolem mne více citu a opravdovosti než chladné racionality.
Neodvažujeme si ani představovat, jaký byl Václav Klaus před setkáním se svou manželkou.

70. Film Slavnosti sněženek? Neznám nic falešnějšího. Čirá snobárna.
Bohumila Hrabala asi nemá rád. V roce 1994 nešel americký prezident Clinton po jazzu v Redutě debatovat s premiérem Klausem, ale na pivo s Hrabalem. A ještě k tomu v doprovodu Václava Havla.