Jdi na obsah Jdi na menu

Rok od tragédie: uherskobrodští strážníci cvičí střelbu, výsledky ‚nejsou povzbudivé‘

19. 4. 2016
Při útoku psychicky labilního muže zemřelo v restauraci v Uherském Brodě osm... | foto: Reuters
 
UHERSKÝ BROD Městská policie v Uherském Brodě se po loňské tragédii, kdy střelec v restauraci Družba připravil o život osm lidí, začala více věnovat nácviku střelby. Strážníci absolvovali kurz pod vedením expertů České zbrojovky. Poznatky ze cvičení povzbudivé nebyly. Strážníci jsou dobří ve střelbě na terč, ale v akci to již bylo horší. Novinářům to v úterý řekl velitel uherskobrodské městské policie Radek Šustek.

Nebyl problém nastřílet dobře v klidu na střelnici. Je ale zapotřebí, aby strážníci dostali pod kůži základní věci, které musejí používat i ve stresových situacích. Tohle do nich nedostane nic jiného než výcvik,“ uvedl Šustek. Z pohledu instruktorů byly podle něj špatné i zvyky strážníků při manipulaci a přístupu ke zbrani. „Nikdo s námi doteď například dříve necvičil základ v úchopech, manipulaci a přebíjení,“ popsal Šustek.

Strážníci mají ze zákona střelbu cvičit jednou za rok. „Je to z mého pohledu lehce splnitelné, ale nedostatečné. Použití zbraně je dost zásadní pravomoc, a tím nemyslím jen střílení, ale i hrozbu nebo úder služební zbraní. Je zapotřebí, aby byla chápána opravdu až jako jedno z krajních řešení. Je ale důležité, aby chování strážníka ke zbrani bylo zautomatizované,“ dodal Šustek. Cvičení vyvolaná tragédií na Družbě budou podle něj pokračovat.

Strážníci se zdokonalují například i v dynamické střelbě, palbě z otočky, se změnou polohy a v pohybu za nestandardních podmínek. Nacvičují i správný postup a zručnost při nabíjení či odstraňování závad na zbrani. Uherský Brod má nyní 17 strážníků, tři mu do plného stavu chybějí. Kromě střelby se městští policisté podle místostarosty Jana Hrdého (ODS) budou letos školit například i v chování k malým dětem či duševně nemocným lidem.

Účastník pohřbu oběti střelby u Uherského Brodu.
 
Téměř půlhodinový obřad sledovali lidé i před plnou smuteční síní.
 

Uherskobrodská městská policie podle Šustka zbraň při zásahu ke střelbě dosud nepoužila, před lety ji strážníci pouze použili jako hrozbu. Tragédie na Družbě ukázala slabá místa i republikové policii, která následně spustila cvičení týkající se tématu osamělého střelce. Policie také zřídila takzvané prvosledové hlídky, které tvoří lépe vybavení a vycvičení policisté schopní ihned zasáhnout v krizové situaci.

ČTK