Jdi na obsah Jdi na menu

Padělatelé se nepředvedli: bankovkám a mincím chyběla kvalita, klesá i produkce

22. 3. 2016
Ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
 
Ilustrační foto. | foto: MAFRA - Karel Pešek
 
PRAHA V Česku bylo loni zadrženo 5301 kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn, meziročně o tři procenta méně. Častěji byly padělané zahraniční bankovky a mince, meziročně jejich počet klesl o 145 na 2918 kusů. Padělků v korunách bylo 2383, meziročně o patnáct kusů méně.

„Pokles padělaných bankovek připisujeme tomu, že jejich ochrana je stále velmi solidní, byť naše bankovky nejsou ve všech edicích nejmladší. Takže padělání českých bankovek není technicky jednoduchá záležitost,“ uvedl člen bankovní rady Jiří Rusnok.

Koruna je podle něj měna relativně malé ekonomiky a v zahraničí se příliš nepoužívá. „A hodnoty českých bankovek jsou v hodnotovém přepočtu nižší a ty velké padělatele to tak spíše odrazuje,“ dodal.

V korunách jsou nejčastěji padělané dlouhodobě tisícikoruny a pětisetkoruny. Ty loni tvořily tři čtvrtiny všech zadržených padělaných a pozměněných českých bankovek. Celková hodnota zadržených padělků v českých korunách loni činila 2,5 milionu korun, předloni to bylo 2,22 milionu korun.

Nejvíce padělků bylo zadrženo v Praze, Ostravě a Ústí nad Labem. Padělané mince byly loni zadrženy jen dvě.

Kvalita padělků české měny byla stejně jako v předchozích letech spíše nevalné kvality. Na většině zachycených padělků totiž nebyly žádné ochranné prvky nebo byly jen nekvalitně napodobené.

„Bylo to hlavně tím, že nejvíce padělků vzniká na inkoustových tiskárnách. Tyto padělky jsou podle naší stupnice nebezpečnosti hodnoceny jako „méně zdařilé“ nebo „neumělé“,“ uvedl Rusnok.

Padělaná stokoruna objevená na severu Čech.
 
Padělky českých bankovek objevené na severu Čech.
 

V případě zahraničních bankovek bylo loni zadrženo 1730 kusů padělků v dolarech, nejčastěji padělaná je stodolarovka. V eurech bylo zadrženo 1102 kusů padělků. Nejčastěji zadržené padělky byly stoeurové bankovky.

U padělků v eurech i dolarech je kvalita vyšší než u českých bankovek a mincí. Většinou jsou hodnoceny jako zdařilé. Navíc proti českým padělkům převažoval klasický tisk z plochy.

V České republice bylo ke konci loňského roku v oběhu téměř 2,1 miliardy bankovek a mincí, což je meziroční nárůst o téměř šest procent. Hodnota peněz v oběhu stoupla z předloňských 468 miliard korun na více než 508 miliard Kč. Údaje nezahrnují hodnotu a počet pamětních mincí. Hranici 500 miliard korun bankovek a mincí v oběhu byla v ČR překonána loni v listopadu.

ČTK