Jdi na obsah Jdi na menu

Okamura: To, čeho se takzvaní "demokratičtí" politici nejvíce děsí, je demokracie

11. 3. 2016

Po dvaceti sedmi letech od pádu vlády jedné strany a nastolení mocenského monopolu pro stranickou oligarchii se začínáme opět bavit o tom, že bychom v České republice zavedli demokracii.

Okamura: To, čeho se takzvaní "demokratičtí" politici nejvíce děsí, je demokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Tedy systém, ve kterém vládne lid, a nikoli partajnické elity odtržené od reálného světa normálních lidí. Prvním krokem k tomu je zákon o obecném referendu.

Říkám opět, protože náš návrh ústavního zákona na skutečně široké demokratické referendum, mi ve Sněmovně před dvěma lety ostatní strany v čele s vládou zamítli. Navrhoval jsem a stále navrhuji, aby občané mohli hlasovat o jakýchkoliv otázkách, bez omezujícího kvora povinné účasti a k vyvolání referenda by podle našeho návrhu měla stačit petice o 100 tisíci podpisů občanů. A výsledek referenda by měl být zároveň pro vládu i pro Parlament závazný, což ovšem vládní návrh neobsahuje. Tedy podobné podmínky, jako má pro referendum například Švýcarsko, ke kterému bychom se jistě rádi životními standardy přiblížili.

Vládní návrh zákona o referendu je ve skutečnosti víceméně jen soupisem důvodů, jak referendum nekonat či zneplatnit. Je ostudné, že právo na skutečnou demokracii je třeba ještě ve 21. století v naší zemi obhajovat. Největším nepřítelem demokracie jsou a budou elity přisáté na dnešní moc a na veřejné prostředky.

Vláda v návrhu zákona preventivně zakazuje hlasování právě o těch nejdůležitějších věcech, které lidi trápí. Občan podle názoru naší vlády je sice povinen otevřít kapsu a sypat různými formami vládě peníze, ale o svých penězích, tedy o daních, nesmí nijak rozhodovat.

Občané byli vládě dobří, aby odhlasovali v referendu vstup do EU, ale dnes už jim vláda i celý parlament odpírá právo hlasovat o případném vystoupení.

A vládní návrh také výslovně zakazuje hlasovat o zrušení mezinárodních smluv.  Když občané mohli hlasovat o podpisu smlouvy, proč nesmí hlasovat o jejím vypovězení? To nemá nejen logiku, ale samozřejmě to naprosto odporuje pojetí demokratického evropského státu, kde i podle ústavy veškerá moc patří občanům - ne stranickým elitám.

Vláda zakazuje občanům hlasovat i o lidských právech - bojíte se páni ministři, že by si lidé odhlasovali třeba ústavní právo na nepromlčitelnou spravedlnost?

Vládní návrh také vysloveně zakazuje hlasování o odvolání z funkcí.

To, čeho se takzvaní "demokratičtí" politici nejvíce děsí, je demokracie. Senátor Dientsbier ve své prostoduchosti svoje námitky shrnul v jediné myšlence, a to nepřekvapivě také prostoduché a upřímné, cituji: „Není přece možné, aby voliči odvolávali politiky, protože dnes některé senátory zvolilo třeba jen deset procent voličů. Získat víc než deset procent pro jejich odvolání by pak bylo náramně jednoduché. A post mnoha senátorů by tak bylo možné velmi lehce ohrozit.“ Konec citátu ministra Dienstbiera.

Ano, pane Sobotko, ano pane Dienstbiere, ano, naše vrchnostenská elito: Odvolat vás musí být jednoduché, a to proto, aby i vám zcela jednoduše došlo, že v parlamentu jste jen z vůle voličů a jen do té doby, dokud jim budete naslouchat. To, co je děsivé pro vás, to je naopak radostné pro voliče. V demokracii má a musí mít přednost vůle a radost občana před radostí elitních synků nebo kmotrovských chráněnců. Pracujte pro občany ze všech sil a pak se odvolání bát nemusíte.

Schvalujte spravedlivé zákony a nemusíte se bát, že vám je v referendech lidé zruší. To je prostě demokracie.

Dámy a pánové, těch výhrad k zákonu je více, ale na druhou stranu jsme vděční, že máme možnost vůbec o nějakém referendu diskutovat.

Naše hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) má samozřejmě připraven vlastní návrh zákona o referendu, v němž by bylo možné hlasovat bez jakýchkoli omezení – přesněji jediná omezení by mohl klást Ústavní soud, který by měl mít pravomoc přezkoumat ústavnost otázky v referendu.

Jiný podobný návrh zákona o skutečně demokratickém referendu jste mi ovšem již vloni tady ve Sněmovně zamítli právě hlasy vaší vládní koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL.

Abychom však byli konstruktivní, připravili jsme za naše hnutí SPD také pozměňovací návrhy k tomuto vašemu vládnímu návrhu.

Navrhneme v prvé řadě odstranit nesmyslné podmínky ve vládním návrhu, které omezují témata a otázky v referendu. Zrušení takových podmínek je logické, jelikož ve volbách poslanců či senátorů občané hlasují o mnohostránkových programových bodech jednotlivých stran bez omezení, takže je logické občanům umožnit hlasovat bez omezení o jednom bodu, což je právě otázka v referendu, a referendum je tak pro rozhodování občanů dokonce mnohem jednodušší než se rozhodovat nad obsáhlým programem jednotlivých politických stran. Hlas občana má přeci stejnou váhu, ať se jedná o volby stranických programů nebo o referendum k jedné otázce. Není tedy jediný důvod otázky omezovat.

Dále v pozměňujícím návrhu za naše hnutí SPD navrhneme snížit nereálný astronomický počet podpisů nutný pro vyhlášení referenda z 250 000 na 100 000. I tak je to dvojnásobek oproti velikostně srovnatelnému Švýcarsku, které je alespoň pro mne etalonem skutečné demokracie a prosperity, tedy takovou zemí, kam by naše hnutí SPD rádo nasměrovalo i naší republiku. Na rozdíl od vaší vlády, která dělá přesný opak, což názorně vidíme na předloženém vládním zákoně o referendu.

A jako třetí a poslední pozměňující návrh navrhneme zrušit vámi navrhované nesmyslně vysoké kvorum určující minimální účast voličů pro platnost konaného referenda. Vycházíme ze zcela jasné premisy, že ten, kdo nejde k volbám, tak volí taky - nehlasováním říká, že dává mandát rozhodnout těm, kdo k volbám jdou.

Ostatně toto pravidlo platí u všech současných voleb v České republice a u žádných voleb v České republice žádné kvorum neexistuje, a přesto volba platí, i kdyby k volbám přišel jen jeden volič. Není tedy jediný logický důvod ukládat kvorum účasti u referenda. Kromě takového důvodu, že vláda ve skutečnosti žádné platné referendum nechce připustit.

Samozřejmě je potřeba také uzákonit, aby byl výsledek referenda závazný jak pro vládu, tak i pro parlament, což ve vládním návrhu chybí. Takže je to jen parodie na referendum a na demokracii. Arogance a pokrytectví této vlády je absolutně neuvěřitelné.

A navíc tu máme precedens opět v referendu o vstupu do Evropské unie, které u nás proběhlo před deseti lety. Když se podíváme na tehdejší zákon o tomto referendu, tak s překvapením  zjistíme, že ani tady nebylo stanoveno žádné kvorum potřebné pro jeho platnost. Tento fakt jenom dokládá neuvěřitelné pokrytectví vládního návrhu.

Samozřejmě jsme rádi za jakýkoliv posun k přímé demokracii, takže zákon o referendu podpořímé i v této okleštěné formě. Konkrétněji a detailněji naše pozměňující návrhy představíme během druhého čtení zákona.

Závěrem bych rád poděkoval panu prezidentovi, který zde před námi před chvílí promluvil, za podporu prosazování přímé demokracie včetně podpory švýcarského modelu, tedy toho, o co se snažím již mnoho let. Děkuji také panu prezidentovi za podporu zákona o přímé volbě starostů a hejtmanu, tedy toho, co jsem tady již vloni navrhl, ovšem i včetně odvolatelnosti, ale vládní koalice mi tento můj zákon zamítla. 

Tomio Okamura – předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)