Jdi na obsah Jdi na menu

Loupežníci z ODS tu ukradli, co mohli.

27. 6. 2015

ČT je tak modrá, jak byla kdysi rudá. A to jsem býval pravičák... Herec Ivan Vyskočil to vzal skutečně od podlahy

NA HRANĚ S XAVEREM Loupežníci z ODS zde dvacet pět let kradli a vše to vyšperkovala amnestie Václava Klause, největšího zločince. Přitom konzervativní pravice by podle herce Ivana Vyskočila měla stát především na poctivosti a morálce. Proto je mu nyní sympatičtější ČSSD a také Andrej Babiš, kteří se prý snaží něco dělat. V rozhovoru s Lubošem Xaverem Veselým prozradil mimo jiné i to, zda by si dnes troufl ve filmu či na divadle zahrát Alláha.

Loupežníci z ODS tu ukradli, co mohli. ČT je tak modrá, jak byla kdysi rudá. A to jsem býval pravičák... Herec Ivan Vyskočil to vzal skutečně od podlahy
Foto: Matějka
Popisek: Václav Klaus v Brixenu

Politika je věc, která tě v určitých chvílích dráždí nebo rozčiluje. Jsi teď aktuálně spokojen s tím, co se teď děje?

Dá se říct, že mě to v určitých chvílích rozčilovalo víc. Za dob Topolánků a Nečasů. To mě to rozčilovalo strašně moc. Nyní je to o dost lepší, nejsou žádné skandály. Řekl bych, že se trochu ta republika dává do pořádku, alespoň to na mě působí takovým dojmem. A jsem za to samozřejmě radši, uklidňuje mě to a už se nerozčiluju s ohledem ke svému věku a rozčilují mě jen některé věci – takové ty pseudohumanismy, ty mě hodně rozčilují.

Co tě v poslední době nejvíc vytočilo z veřejného života?

Abych pravdu řekl, vytočilo mě to, co se dělo kolem pana prezidenta Zemana. Někdy mám pocit, jakoby si český národ nepamatoval dějiny, protože úplně stejně dělali štvanici na Masaryka. Přeci když se Masaryk vyjádřil k hilsneriádě, tak studenti mu pochodovali pod okny, řvali na něj židomilec, házeli mu kameny do oken – a pak najednou to byl tatíček. A samozřejmě, že měl ten Masaryk pravdu. A náš pan prezident se sice občas nešťastně vyjádří, ale zatím všechno, co řekl, já nemůžu nic jiného než s tím souhlasit. Někdy některé věci až příliš nakopne, ale mám pocit, jakoby se na něj pořádal hon, jakoby se čekalo na jakékoliv slovo, aby se mohli do Zemana pustit.

Připustíš ale, že ta sprostá slova v rádiu byla chyba?

Já jsem si vyhledal Haška a mám o tom krásný text, který Ti dám přečíst. Ano, myslím si, že sprostá slova nejsou nejvhodnější pro pana prezidenta, ale mezi námi, řekl bych, že spousta lidí slyšela pouze to slovo... A já, jelikož jsem ze Žižkova, tak proti tomu, nazývat věci pravým jménem, proti tomu rozhodně nic nemám. A proti tomu obsahu, které to slovo má, proti tomu už vůbec nic nemám. To je přímo milé! Ale jinak se na Žižkově vždy hovnu říkalo hovno a nikdo to nijak nezastíral.

Jak jsi mluvil o tom honu na prezidenta Zemana, tak co za tím čteš? Proč to je?

Česká televize, aniž by příliš vyměnila personál, tak bych řekl, že je od sklepa až po půdu modrá, tak jako byla dřív úplně rudá. Ale ti lidé jsou stejní. Jen ještě nepřešaltovali.

Je to tedy věc médií? Nebo za tím vidíš Američany? Neboť i takové teorie se objevily.

Myslím si, že Američani nemají až takové starosti, aby se zabývali prezidentem malé republiky. Nejsem světový politik, ale to, co řekl Zeman, že na Ukrajině je občanská válka a že viděl, jak tam strana Stepana Bandery nosí transparenty Židům a Polákům nemilosrdnou smrt, tak to se mě samozřejmě přímo týká. A navíc, jaksi z historie víme, že třeba masakr v Babijar nepořádali až tak moc Němci, jako Ukrajinci. Já si myslím, že tam se v té občanské válce vyznat bude asi velice těžké. Za druhé ten precedens s uznáním Kosova – tak dobře, když se chce ta Doněcká republika vyhlásit republikou a trhnout se, tak ať se trhne, kdo ji brání. Když takhle rychle a okamžitě uznali Kosovo, které navíc leží uprostřed nějaké země, tak proč tedy neuznají Doněckou republiku a zbytečně se hádají s Rusy. Já bych řekl, že nechci malovat čerta na zeď, ale abychom se ještě Putina nedoprošovali, aby nás chránil před Islámským státem. Protože to je věc, která je strašlivě nebezpečná, strašně se šíří a nakonec Putin není Stalin a Stalina se také nakonec doprošovali, aby se do té druhé světové války pustil proti Hitlerovi, přestože jim nevoněl. Komu by voněl.

Jak hodnotíš jako člověk z kulturní fronty současného ministra kultury? I ve světle toho, co se děje v Národní galerii, Národním divadle...

Nehodnotím ministra kultury, ale hodnotím spíše to, co se vůbec děje v divadlech. Řeknu to na příkladu malého šumperského divadla. Vždycky, když odešel ředitel divadla, tak po něm nastoupil někdo, kdo s tím divadlem měl nějakou kontinuitu. Buď to byl nejstarší režisér, nebo dramaturg, který tam byl dlouho, nebo šéf činohry... A najednou, já koukám, že je ten trend, kdy ředitelem divadla udělají pětadvacetiletého kluka, který ale o tom divadle nic neví. A já nemám nic proti mladým lidem. Ale ten kluk, první co udělá, je, že vyhází všechny, kterým je nad čtyřicet a pak si mladí kluci musí lepit fousy a malují si vrásky, a vypadají jako když je zmrskají žížalami. Některé ty věci v těch divadlech nechápu. Najednou se dostávají nahoru lidi, proti kterým se kolem listopadu 1989 hodně demonstrovalo. Najednou to nevadí. Například se nahoru dostávají lidi, o kterých se ví, že tamhle zkurvili inscenaci, tamhle ji nedodělali a šup, jdou režírovat jinam. To by se za našich časů ne nestalo, ale bylo by to setsakramentsky obtížné. A dosti mě to udivuje.

V Národním divadle jsem nebyl dlouho, viděl jsem jenom ukázky toho šéfa činohry, který udělal selfie s bustou Rudolfa Hrušínského. A ani se nedivím, že se Honza Hrušínský rozčiluje. Já bych se rozčiloval taky. Já bych tu bustu vzal a odnesl bych ji k němu do divadla. Protože tady jsem viděl tedy jenom ukázky toho šéfa, jak dělá Othella, a přesně jak to píše Karel Čapek, že autor byl blbec a tak je potřeba ho postavit na nohy, tak Othello, který má podtitul mouřenín benátský, tak je u něj bílý. Já jsem asi starý, ale já nějak tyto věci, kde aby hlavně to bylo jinak a hlavně aby tomu divák nerozuměl, já to zkrátka nemám rád. A neuznávám to.

Ty jsi, Ivane, člověk, který umí všechny věci trefně pojmenovat. Co si myslíš o člověku Andrej Babiš?

Já si o něm  zatím myslím a pevně doufám, jen to dobré. Protože zdá se, že tedy, podle toho, jak mluví, že se věcem věnuje naplno. A asi financím rozumí, narozdíl tedy ode mě. Protože mně kdyby svěřili podnik, tak zkrachuje během dvou dnů, protože to zkrátka neumím, tak si myslím o něm, že to je dobrý člověk.

A celá ta vláda jako celek?

Některé ty lidi samozřejmě neznám, pan Sobotka na mě působí ale slušným dojmem. A asi nemá takovou nějakou takovou jiskru – o to je možná poctivější a větší dříč. Zatím mě nedráždí tak jako mě dráždily ty vlády minulé.

A kdo je v dnešní politice pro Tebe tím největším červeným hadrem?

Opravdu se mně poslední dobou nelíbí jakékoliv projevy pana Kalouska. A to jako musím říct, protože se s ním osobně znám a vždy jsem ho považoval za rozumného, tak je na něm strašně vidět, jak nemohl tu porážku uznat. A to není dobře. A to ti říkám jako člověk, který cítí jeviště. Který cítí něco takového, jako že je nutné za každou cenu něco pomluvit.

Dráždí mě také ještě Marek Benda, s prominutím je to pro mě struk, který přišel ze školy a dělá vše pro to, aby se tam udržel a padají z něj takové hovadiny, že nevím, jak mohou takového člověka zvolit...

Na druhou stranu, Tebou oblíbený pan Sobotka také přišel ze školy a sedí tam od té doby.

To máš pravdu. O tom jsem také přemýšlel. Já jsem nebyl ani pro jednu stranu a byl jsem po té revoluci pro to, byl jsem v tom postavení hodně napravo. Jenže ona ta v podstatě žádná pravice není.

ODS pro mě byli loupežníci na Chlumu, kteří se za pravici prohlásili. A oni zničili pravicovou pověst, protože pravice a konzervativní politika znamená poctivost, dělat pro lidi a nekrást. To je ta pravicová politika.

Proč zdůrazňuješ to slovo nekrást?

Protože ukradli, co mohli, proboha. A můžeš to vzít od začátku, co tam měli za lumeny – všechny ty Čermáky a Macky a já nevím koho všeho. To bylo jedno šmé vedle druhého.

Kdo byl podle tebe největší zločinec těch posledních 25 let?

V posledních 25 letech pro měl byl největší zločinec pan Klaus, zejména posledním jeho výkřikem. Poslední jeho výkřik jako amnestie pro všechny lumpy, to už opravdu přesahovalo všechny meze. A vidíš, nic se nestalo. A v té chvíli mě vlastně, aniž bych měl s ČSSD cokoliv společného nemám, tak oni mně začli být sympatičtější tím, že oni aspoň někoho ze svých řad vyhodili a zavřeli, viz Snopkovou, Svobodu. Řekni mi, kdo si šel sednout za ODS? Tam Bém, za něj teď soudí chudáka pana doktora, za jeho Opencard, všichni ti kmotři, ať to byl Janoušek, Rittig, ti se vesele prohánějí, zatímco Rath seděl rok a půl ve vyšetřovací vazbě. Rath asi není žádný svatý, ale proti některým byl naprostý příštipkář.

A co Tomio Okamura?

Okamura je takový hlasitý křikloun, přičemž některé věci, které říká, tak v nich má docela pravdu a lidi na to určitě uslyší. Ale u něj je jedno nebezpečí, aby se to také nezvrhlo v hon na čarodějnice. Protože já také nejsem pro bezbřehý humanismus a bezbřehou otevřenou náruč všem lidem, které sem mohou přinést vše, co by se nám setsakramentsky vymstilo.

Víš, já se řídím podle takových běžných normálních lidských věcí. Když k tobě přijdu na návštěvu a začnu tam řvát, že ten obrázek na stěně se mi nelíbí a že ho musíš okamžitě sundat, no tak mě kopneš do prdele.

Protože přeci, když přijdu k tobě, budu se chovat slušně, protože jsem tvůj host. A když sem někdo přijde jakost, tak musí přistoupit na podmínky, které jsou tady a musí se podle nich rovněž chovat slušně. A zdá se, že snad zatím to u nás zatím tak nevylézá, ale hodně to tedy vylézá v těch západních demokraciích.

Já nerozumím tomu, že se tam mluví o tom, že se tam musí dát pozor na lidi, kteří tam byli a bojovali tam za ten Islámský stát a vrátili se. Když vidíš, co tam dělají, tak ti lidé se přeci nemohou vrátit. Nebo pokud se vrátí, tak je musí okamžitě zavřít, ne-li snad zastřelit.

Vidíš v tom reálné nebezpečí i pro nás?

Vidím v tom reálné nebezpečí i pro nás. Protože, všimni si, že jim nepodsouvám nějaké teroristické myšlenky, ale oni o tom mluví jak ten atentát, jak ten deník neschvalují, ale oni by neměli toto... Vždy je tam to ale, kterým to ospravedlňují. Ale já si myslím, že jakékoliv něco, kdy někdo vtrhne někam a začne střílet do lidí, je neospravedlnitelné.

Má tedy svoboda slova, jak říká papež, hranice? Nebo si máme dělat legraci, i kdyby tátu věšeli, jak se říká...

Na to ti neumím úplně odpovědět, protože tohle je asi podle mentality každého národa.

Když bys dostal dnes nějakou nabídku do nějaké skeče hrát Alláha a dělat si z toho legraci, šel bys do toho, nebo ne?

V Troškově jedné pohádce vystupuje jak pánbůh, tak lucifer, je to v hodně našich pohádkách, například Anděl páně. Ale je to dobromyslné. A Alláh a pánbůh náš je jedna a tatáž osoba, tak asi ano. Možná, že to ale je trošku přehnané.

 

 

A když jsme u toho Trošky, například u filmu Slunce, seno, jahody, kde si dělají nepokrytě srandu z faráře Otíka, kde z něj udělají blbce, naivního, přitroublého dědu. Tak není to věc, která by se těch věřících mohla dotknout a jednoho dne by mohli postřílet Zdeňka Trošku?

No mohli. Svým způsobem, ano, mohli, ale je to naprosto neospravedlnitelné.

Ty jsi herec a režisér. Do jaké míry unášíš to, když se tvoji kolegové dostanou mezi politiky tím, že je podporují v kampani? Jinými slovy, jak ti bylo, když Miloš Zeman vyhrál volby a ty jsi viděl Jiřinu Bohdalovou před těmi televizními kamerami, jak se tam s ním objímá. Je to správně?

Jiřina Bohdalová se již objímala s kdekým, tak to jediné mě na tom zarazilo. Ale jinak přeci každý má v té politice své priority a má na ně své právo. Jestli bude Michal David zpívat socialistům, tak ať zpívá. Pokud si to takto správně myslí, není za co ho odsuzovat.

Ty bys do toho šel?

Já jsem kdysi dělal tutéž kampaň pro demokratickou unii, dělali jsme ji s Pavlem Bobkem a dělali jsme to také s nejčistšími úmysly a možná mě kvůli tomu neberou do televize, ale proč by ne?

A velkou politiku bys nezkusil?

Já nevím, já si myslím, že už asi ne. Mně za rok a půl bude 70 let.

A to se cítíš stár? Já znám málo lidí, kteří jsou tak plni života jako ty?

Já se necítím starý. Nicméně, když se ráno podívám do zrcadla, tak vidím, že nějaký ten rok mám a samozřejmě, když tady mám mladou milenku, asi jí stačím, takže to funguje...

Ale ruku na srdce, tebe by nedráždilo jít zasednout do Poslanecké sněmovny a tak, jak se  bavíme teď, tak by ses bavil s tou váhou jednoho hlasu?

To jsem právě kdysi chtěl, když jsme založili tu demokratickou unii. Ale mám pocit, že jsme s ní přišli příliš brzy. Když bychom s ní přišli až v ten čas, co přišlo ANO, tak bychom tam možná dneska byli. Protože si myslím, že jsme nesli velmi podobné myšlenky.

Aktuální spor mezi Milošem Zemanem a Lubošem Zaorálkem, ministrem zahraničí, o tom, jestli použít tvrdou vojenskou sílu na řešení Islámského státu. Kdo z nich má podle Tebe pravdu?

To je, Xavere, hodně těžké. Já myslím, že když se to takto řekne, tak to vypadá jako že si Miloš Zeman myslel, že uděláme jednotky, které tam napochodují. To si asi myslím, by nebylo úplně šťastné, protože by se ostatní muslimské státy strašně urazily, že se jim do toho někdo montuje. On spíš mluvil o daleko větší pomoci těm, kteří s nimi bojují, i v případě poradců, nebo nějakých výcvikových pracovníků, ale jaksi napochodovat tam s vojskem, by nebylo úplně nejšťastnější. Ono nebylo asi úplně šťastné, jak se Američané namontovali do Iráku atd. Vem si, že v té Libyi byl Kaddáfí, byl to hajzlík, ale ono možná některé ty národy nedospěly k určitému stupni demokracie, a tak se musí držet nějak u huby. A asi je ten Kaddáfí držel, neboť je tam nyní pěkný bordel.

Jsi přesvědčen, že žijeme v demokratické zemi?

No, já bych řekl, že se jí horko těžko učíme. Ještě pořád. Stále si nejsme rovni před zákonem, a to jsem uváděl i na tom příkladu Ratha, nejsme si rovni před zákonem dokonce ani jako muž a žena. Když některá z mých žen řekne, že jsem ji napadl, tak se na mě podívají, ta má 40 kg, já sto, tak komu budou věřit? No, jí přeci. A já to odseru, ačkoliv jsem se jí ani nedotkl. Což se mi, mimochodem, již stalo...