Jdi na obsah Jdi na menu

Boj na úřadu exekutorů pokračuje, nový šéf zablokoval předchůdci účty

18. 3. 2016
Vyhrocená atmosféra na Exekutorském úřadu Přerov, kde padají trestní oznámení a policie zabránila bitce dvou skupin zaměstnanců, nekončí. Nový šéf úřadu Lukáš Jícha nechal přes ministerstvo financí zablokovat účty končícího šéfa úřadu Tomáše Vrány.
 
Končící šéf Exekutorského úřadu Přerov Tomáš Vrána čelí zablokování účtů i trestnímu oznámení z několikamilionové zpronevěry. Obvinění odmítá s tím, že šlo o jeho vlastní peníze, nikoliv úřadu.

 

Končící šéf Exekutorského úřadu Přerov Tomáš Vrána čelí zablokování účtů i trestnímu oznámení z několikamilionové zpronevěry. Obvinění odmítá s tím, že šlo o jeho vlastní peníze, nikoliv úřadu. | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Jícha už ve středu obvinil Vránu společně s dalšími dvěma lidmi, že z exekutorského úřadu neoprávněně vyvedl 3,4 milionu korun na účet společnosti C.M.B. CZ Facility. Ve čtvrtek pak rozeslal tiskové prohlášení, podle kterého nechal Vránovi zablokovat účty.

„Částka odešla z účtu úschov, s nímž nesmí nikdo bez souhlasu schovatele nakládat. Po zjištění pracovníci exekutorského úřadu požádali Finančně analytický útvar ministerstva financí o zablokování všech účtů Tomáše Vrány, aby nemohlo docházet k případným škodám. V současné chvíli jsou všechny bankovní účty zablokovány a peněžní prostředky zabezpečeny,“ uvedl Jícha.

Podle něj je přerovský exekutorský úřad od úterního poledne terčem promyšleného útoku.

„A to nechvalně proslulou skupinou osob kolem společnosti C.M.B. CZ Facility. Tato kontroverzní skupina je historicky spojena s podvodnými insolvencemi a další nekalou obchodní činností,“ tvrdí Jícha, který se má formálně stát novým šéfem úřadu od začátku dubna, už nyní však začalo přebírání agendy.

Už ve středu Jícha oznámil, že kvůli transakci podal trestní oznámení pro zpronevěru na Vránu, jím nově jmenovaného generálního ředitele úřadu Jiřího Bílka a advokáta Jiřího Vančuru, kteří jsou podle něj členy zločinného spolčení.

Vrána nařčení odmítá, peníze jsou podle něj jeho

Vrána Jíchovo obvinění odmítl. „Je to lež v celém znění. Žádné peníze z depozitního účtu nebyly nikdy převedeny. Jde o účet, na který přicházejí platby od dlužníků a jsou z něj vypláceni oprávnění věřitelé,“ napsal ve svém prohlášení s tím, že se snaží o hladké předání úřadu, kam je mu nyní bráněno ve vstupu.

Peníze podle něj odešly pouze z běžných účtů, ke kterým má přístup pouze on a souvisí s jeho obchodními aktivitami.

„Prostředky na vázaných účtech ve výši téměř 300 mil. Kč nebyly nijak dotčeny,“ uvedl s tím, že aby zabránil pochybnostem, navrhl exekutorské komoře složení částky do úschovy. I on navíc podal trestní oznámení, a to na bývalé zaměstnance úřadu, které viní ze závažných porušení úředních povinností.

„Pan Jícha pravděpodobně od bývalého vedení exekutorského úřadu ke svému vyjádření obdržel chybné či zavádějící podklady,“ vysvětlil důvody a doplnil, že spoléhá na mimořádnou hloubkou kontrolu, kterou v reakci na aktuální dění nařídila Exekutorská komora.

„Toto rozhodnutí vítáme a poskytneme maximální součinnost tak, aby došlo k vyšetření celé situace a odhalení skutečných důvodů, které vedly z mého pohledu k nepochopitelnému excesu a jednání ze strany ředitele a vedení úřadu, včetně jejich protiprávních kroků, které se týkají obstavení všech mých soukromých a podnikatelských účtů,“ shrnul Vrána.

Kontrola má podle něj pomoci odhalit. pozadí současných událostí. „A to včetně toho proč je bráněno Tomáši Vránovi a novému vedení v přístupu k účetnictví, evidenci majetku a k registrům exekucí, úschov a zástav. A také zda nedošlo k nějaké manipulaci uvnitř úřadu od doby, kdy do něj nemá přístup,“ dodal Vránův mediální zástupce Kryštof Šabacký.

Na končícího šéfa úřadu podal ministr kárnou žalobu

Vránu i Jíchu už si k podání vysvětlení předvolala také kontrolní komise Exekutorské komory. Na základě toho chce zvážit další kroky včetně případného podání kárné žaloby či trestního oznámení.

Spory přitom v úřadu nenastaly jen na úrovni nejvyšších pozic. V úterý odpoledne sem museli vyjíždět policisté kvůli tomu, že nové zaměstnance přicházející převzít agendu ti stávající nepustili do budovy, zablokovali vstup a poté odmítali komunikovat i s přivolanou hlídkou.

Situace se postupně vyhrotila a začalo hrozit, že skončí velkou potyčkou dvou zhruba dvacetičlenných skupinek. Díky policejnímu zásahu se nakonec vše obešlo bez násilností či škod na majetku a dosavadní zaměstnanci budovu opustili. Část policistů ovšem na místě pro jistotu hlídkovala i přes noc (více čtěte zde).

Autor: