Jdi na obsah Jdi na menu

Prohlédněte si první testovací dráhu Hyperloop One

10. 3. 2017

Kapsle, které nízkotlakými trubicemi transportují lidi (či jiný náklad) rychlostí až 1 220 km/hod, to zní jako naprosté sci-fi. Hyperloop One však právě o toto usiluje. A už staví i první testovací dráhu.

Toto monstrózní zařízení, zvané DevLoop, se nachází v Nevadě. Momentálně je dlouhé 500 metrů a váží více než milion kilogramů. Po svém dokončení bude měřit 3 kilometry. Přestože zatím nebude smět přepravovat cestující, ukáže, zda je tento koncept vůbec životaschopný.

Připomeňme, že duchovním otcem Hyperloopu je Elon Musk – zakladatel společnosti SpaceX a spoluzakladatel automobilky Tesla Inc. Musk původně uvažoval, že by Hyperloop mohl spojovat Los Angeles a San Francisco. Jeho myšlenky se okamžitě chytilo mnoho společností a výzkumných týmů z celého světa, které na dotyčné technologii začaly pracovat – ovšem nejblíže k cíli je právě Hyperloop One.

Výše jmenovaná společnost loni představila plány Hyperloopu vedoucího z Abú Zabí do Dubaje. Pokud pojedete autem, cesta mezi zmíněnými městy vám zabere zhruba dvě hodiny. Při použití Hyperloopu – který by teoreticky mohl být hotov do roku 2020 – by to ale bylo pouhých 12 minut.

Odhadované náklady na stavbu Hyperloopu ve Spojených arabských emirátech jsou nicméně obrovské. Kilometr podle dostupných informací stojí cca 30 milionů USD, z čehož plyne, že realizaci celého projektu by měla přijít na 4,8 miliardy USD.

Zdroj: Hyperloop One