Jdi na obsah Jdi na menu

Tygr džunglový - Aron - tříštivá zlomenina kosti stehenní

2. 3. 2016
   OŠETŘUJÍCÍ LÉKAŘ : MVDr. Lukáš Duchek
   PACIENT : Tygr džunglový - Aron - 8 měsíců
   DIAGNÓZA : tříštivá zlomenina kosti stehenní
   OPERACE : operace zlomeniny - osteosyntéza
   MÍSTO VÝKONU : Veterinární nemocnice Stodůlky

Kliknutím zvětšte  Kliknutím zvětšte  Kliknutím zvětšte

V prosinci roku 2005 bylo do  naší nemocnice přivezeno osm měsíců staré mládě tygra jménem Aron majitele pana Berouska. Z rozhovoru s majitelem vyplynulo, že poranění pánevní končetiny je možná i několik týdnů staré a kotě ho zřejmě utrpělo při hře s dospívající lvicí, se kterou obývá společný výběh. Důvodem  zpožděného řešení kulhání byla nejistota diagnózy a nutnost anestézie pro provedení RTG vyšetření. Anestézie u exotických zvířat je totiž vždy spojena s určitým stresem a rizikem pro pacienta.

Kliknutím zvětšte  Kliknutím zvětšte  Kliknutím zvětšte 

Po příjmu pacienta jsme protestujícímu  kotěti, které vážilo asi 45 kg, aplikovali za nutné asistence ošetřovatele sedativa do stehenního svalu. Po dvaceti minutách jsme mohli již uklidněnému tygrovi zavést nitrožilní kanylu a aplikovat celková anestetika, což i přes dávku sedativ nevrle okomentoval. Pak už byl ale náš. Teprve pak jsme mohli vyšetřit končetinu pohmatem a provést RTG vyšetření. Zjistili jsme, že se jedná o tříštivou zlomeninu kosti stehenní jen několik centimetrů pod krčkem femuru.

Kliknutím zvětšte  Kliknutím zvětšte  Kliknutím zvětšte 

Po vyšetření jsme tygříka  intubovali a celý zákrok  byl prováděn v inhalační anestézii Isofluranem, kterou vedla MVDr. Ševčíková.  Operaci prováděl MVDr. Duchek, asistovala mu MVDr. Hyclová. Průběh operace byl komplikován pokročilým hojením spojeným s mohutnou tvorbou vazivového svalku. Nestabilní kost byla v repozici fixována osteosyntetickou kompresní deskou, která byla upevněna deseti šrouby s délkou cca  5 cm. Poté byla rána uzavřena vstřebatelným vláknem, na kůži byl proveden plastický steh. Samotný zákrok trval téměř 2,5 hodiny. Majitel  byl celému zákroku přítomen.

Kliknutím zvětšte  Kliknutím zvětšte  Kliknutím zvětšte

Tygřík byl po zákroku předán majiteli a všichni mu držíme  palce, ať se rychle uzdraví. Pooperačně je v péči ošetřujícího lékaře a podle jeho informací tygříkova rekonvalescence probíhá bez komplikací.  


Autor článku : MVDr. Lukáš Duchek