Jdi na obsah Jdi na menu

Schyluje se k válce exekutorů? Vrána vyvedl miliony z účtu, tvrdí nástupce

17. 3. 2016

Přerov – Jako v akčním filmu to vypadalo v úterý před Exekutorským úřadem Tomáše Vrány v Přerově. Kvůli konfliktu mezi současnými a novými zaměstnanci v budově zasahovala  policie.  Soudní exekutor Lukáš Jícha, který po Tomáši Vránovi přebírá úřad, na něj nyní hodlá podat trestní oznámení pro zpronevěru. Exekutor Vrána ale jeho nařčení důrazně odmítá.

Exekutor Tomáš Vrána.Autor: DENÍK/Martin Divíšek

Úterní zásah policie v budově Exekutorského úřadu vyhrocenou situaci mezi novým a starým osazenstvem zklidnil, nikoliv však vyřešil.

Ve středu na dveřích úřadu visela cedule "Z technických důvodů zavřeno", odpoledne pak přineslo další obrat ve vývoji.

Se závažným tvrzením přišel nový soudní exekutor Lukáš Jícha.

„Několik dní před předáním přerovského úřadu do mých rukou došlo k fatálnímu selhání soudního exekutora Tomáše Vrány, od něhož úřad k 1. dubnu přebírám," konstatoval.

„Tomáš Vrána spolu s údajným nově jmenovaným generálním ředitelem svého úřadu Jiřím Bílkem vyvedli v úterý 15. března z depozitního účtu úschov soudního exekutora na účet společnosti C.M.B CZ FACILITY částku několika milionů korun," uvedl Lukáš Jícha.

Částka podle něj byla převedena na zahraniční účet uvedené společnosti s nejasnou vlastnickou strukturou.

„Jde o zcela nezpochybnitelnou zpronevěru cizích prostředků, s nimiž nemá Tomáš Vrána právo disponovat. Vzhledem k závažnosti těchto skutečností podáváme trestní oznámení pro zpronevěru na Tomáše Vránu, Jiřího Bílka a dále advokáta Jiřího Vančuru jako členy zločinného spolčení," konstatoval.

Podle něj stávající zaměstnanci soudního exekutora pokračují v obvyklém výkonu své pracovní činnosti a usilují o to, aby se předešlo jakýmkoli dalším škodám. 

Vrána: Je to lež

Exekutor Tomáš Vrána ale tato nařčení důrazně popírá.

„Proti tomuto prohlášení se jasně vymezuji a je to lež v celém znění. Žádné peníze z depozitního účtu nebyly nikdy převedeny. Depozitní účet je účet, na který přicházejí platby od povinných (dlužníků) a jsou z něj vypláceni oprávnění (věřitelé)," konstatoval.

Peníze z účtů opravdu odešly, avšak jedná se o běžné účty, ke kterým má přístup pouze Tomáš Vrána.

„V žádném případě se nejedná o prostředky dlužníků a věřitelů. Tyto prostředky se převedly z důvodu obchodních aktivit Tomáše Vrány. Nemají žádný vliv na chod Exekutorského úřadu Přerov," doplnil jeho mediální zástupce Kryštof Šabacký.

Tomáš Vrána hodlá ve čtvrtek předložit oprávněným orgánům veškeré výpisy z bankovních účtů úřadu.

„Zároveň podal trestní oznámení na zaměstnance exekutorského úřadu pro závažná porušení jejich úředních povinností. Pan Jícha pravděpodobně od bývalého vedení úřadu ke svému vyjádření obdržel chybné či zavádějící podklady," řekl.

Lukáš JíchaSoudní exekutor jmenovaný do přerovského exekutorského úřadu jako nástupce Tomáše Vrány. Je široce uznávaným odborníkem na oblast exekučního práva, členem Právní a legislativní komise Exekutorské komory České republiky a členem Komise pro rekodifikaci Občanského soudního řádu.

Tomáš Vrána
Exekutorský úřad v Přerově vedl od roku 2001 a za tu dobu se z něj podařilo vybudovat jeden z největších exekutorských úřadů v České republice, a to jak co do počtu svěřených kauz, tak i zaměstnanců. Svou rezignaci podal do rukou ministra spravedlnosti loni na podzim, důvodem prý byly mediální tlaky a útoky na jeho osobu.

Exekutorská komora nařídila kontrolu

Situací se zabývá i Exekutorská komora České republiky, která nařídila mimořádnou kontrolu na Exekutorském úřadě Tomáše Vrány v Přerově.

„Požádala jsem proto předsedu kontrolní komise o provedení mimořádné kontroly," uvedla prezidentka Exekutorské komory České republiky Pavla Fučíková. Komise provede mimořádnou hloubkovou kontrolu Exekutorského úřadu Přerov s cílem ověřit situaci na místě, zabezpečit řádný průběh exekučních řízení a ochranu práv jejich účastníků.

Na tento pátek 18. března zároveň předvolá Tomáše Vránu a Lukáše Jíchu k podání vysvětlení k současné situaci.

Na základě výsledků šetření se Exekutorská komora rozhodne o dalších krocích, jako je například podání kárné žaloby či trestního oznámení.

Prezidentka Exekutorské komory už informovala ministra spravedlnosti Roberta Pelikána o situaci v Exekutorském úřadě v Přerově i všech dohledových aktivitách, které nyní komora podniká. Zároveň vyzvala šéfa rezortu k zahájení šetření a dohledu ze strany ministerstva spravedlnosti.

„Chci veřejnost ubezpečit, že v rámci dohledové činnosti uděláme vše pro to, aby se situace vyjasnila, agenda úřadu byla řádně předána novému exekutorovi a bylo zabezpečeno, že práva účastníků exekučního řízení nebudou narušena," ujistila Pavla Fučíková.

Situce na Exekutorském úřadě Tomáš Vrány v Přerově se ve středu ráno zklidnila – bylo totiž z technických důvodů zavřeno. Policie ale místo střežila celou noc.

Exekutorský úřad v Přerově. Ve středu 16. března bylo "Z technických důvodů zavřeno". Foto: DENÍK/Petra Poláková-Uvírová

Nové zaměstnance odmítli vpustit

Na dveřích budovy Exekutorského úřadu Tomáše Vrány v Komenského ulici v Přerově, který ke 31. březnu předává agendu Lukáši Jíchovi, visela ve středu ráno cedule s nápisem „Z technických důvodů zavřeno."

Před vchodem postávali zaměstnanci úřadu, nebylo jim ale moc do řeči. K situaci se odmítli vyjádřit.

Obávaný exekutor Tomáš Vrána předal ministru spravedlnosti svou rezignaci loni na podzim a podle zákona jeho činnost končí ke 31. březnu.

Výkon úřadu nyní přechází na Lukáše Jíchu. Předání exekuční agendy se ale v úterý odpoledne stalo důvodem konfliktu mezi stávajícími a novými zaměstnanci.

„Skupinu osob, která přišla úřad převzít, nevpustili současní zaměstnanci do objektu. Zablokovali vstup a odmítli komunikovat i s přivolanou hlídkou," popsala přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Konflikt se podle svědků vyhrotil a docházelo i k verbálním útokům.

Policie zasahuje v budově Exekutorského úřadu Tomáš Vrány v Přerově

Úterý 15. března odpoledne: policie zasahuje v budově Exekutorského úřadu Tomáš Vrány v Přerově. Autor: Antonín Polák

Zásah policejních vyjednavačů

Protože se nedalo vyloučit, že by se situace mohla vymknout kontrole a hrozil fyzický střet, dorazily na místo posily.

Vypjatou atmosféru se snažili zklidnit i policejní krizoví vyjednavači.

„Během vyjednávání nebyl spáchán žádný trestný čin ani přestupek, nevznikly materiální škody a nedošlo ke zranění osob. Strážci zákona nemuseli použít donucovací prostředky. Po vzájemné dohodě mezi oběma stranami stávající zaměstnanci budovu ve večerních hodinách opustili," zrekapitulovala vývoj událostí mluvčí.

Mediální zástupce Tomáše Vrány potvrdil, že zásah souvisel s předáním agendy šéfa úřadu.

„Z důvodu zajištění předání agendy a v souladu se zákonem zřídil Tomáš Vrána ve stávající organizační struktuře novou pozici generálního ředitele. Tu bude vykonávat Jiří Bílek, jenž bude plně zodpovědný za chod exekutorského úřadu," vysvětlil Kryštof Šabacký.

Podle něj nebyl ve středu ani přes předchozí ujištění umožněn novému generálnímu řediteli Jiřímu Bílkovi vstup do budovy úřadu.

Autor: Petra Poláková-Uvírová


Zdroj: http://www.denik.cz/z_domova/schyluje-se-k-valce-exekutoru-vrana-vyvedl-miliony-z-uctu-tvrdi-nastupce-20160316-fu6p.htmlZdroj: http://www.denik.cz/z_domova/schyluje-se-k-valce-exekutoru-vrana-vyvedl-miliony-z-uctu-tvrdi-nastupce-20160316-fu6p.htm