Jdi na obsah Jdi na menu

Indičtí architekti vytvořili klimatizaci, která se obejde bez elektrické energie

 

 

Indické architektonické studio oprášilo starověké techniky a vyrobilo prototyp levné a ekologické klimatizace, která k ochlazení nepotřebuje žádnou elektrickou energii. Objekt navíc zkrášluje průmyslové prostředí tamní továrny.
Doporučujeme

Architektonické studio Ant Studio z Nového Dillí vytvořilo klimatizaci, která dokáže i bez použití elektrické energie účinně bojovat s nesnesitelnými indickými vedry. 

Umělecká instalace vznikla jako součást zkrášlovacího projektu průmyslového prostředí továrny DEKI Electronics. Vyrobena byla s minimem finančních prostředků a především s respektem k životnímu prostředí.

"Jde o ekologicky šetrné zařízení určené především pro pracovní prostory, které dokáže ochladit okolní vzduch," pospal prototyp Aktuálně.cz zakladatel studia Ant Monish Siripurapu.

Objekt je podle něj v podstatě pokusem o zjednodušení a reinterpretování konceptu klimatizace. "Indická léta jsou náročná a obzvlášť pak na pracovištích. Lidé ztrácí energii a chuť do práce a nadměrné teplo může mít dopad i na jejich zdraví. Velké a drahé klimatizační systémy však nejsou vždy vhodnou volbou," dodává architekt.

Se svými kolegy proto hledal levnější a ekologičtější variantu. S využitím moderních výpočetních technologií a kalibračních technik oživili tradiční techniku ochlazovaní - vypařování a vyrobili první prototyp ekologické a levné klimatizace.

Objekt s hliníkovou konstrukcí je vyplněn hliněnými kužely různého tvaru a velikosti. Voda proudící po terakotové struktuře (stačí ji zvlhčovat dvakrát denně) je díky pórovitosti povrchu jednotlivých kuželů absorbována. Na vnějším povrchu se pak voda odpařuje, čímž je ochlazován okolní vzduch.  

Ant Studio

"Jako architekt jsem chtěl najít řešení, které splňuje jak ekologické, tak estetické nároky a zároveň využívá tradiční řemeslné postupy," dodal Siripurapu. 

Zkušební provoz prototypu podle něj potvrzuje, že metoda, kterou k ochlazování využívali již Egypťané ve starověku, může fungovat i dnes. Objekt podle něj dokáže horký vzduch přes 50 stupňů Celsia ochladit až na 36 stupňů.

 

autor: Bydlení