Jdi na obsah Jdi na menu

Djokovičův otec: Federer není dobrý člověk, Novakovi chtěl ublížit

18. 3. 2016
 
 

Je to tak trošku veřejným tajemstvím. Že vztah Novaka Djokoviče a Rogera Federera má k ideálu daleko, naznačilo už několik zpráv, které z okolí obou tenistů unikly. Nedávno se o ne zrovna ideálním vztahu mezi tenisovými velikány rozpovídal ve své knize Srbův trenér Boris Becker, teď vše dovršil otec světové jedničky Srdjan Djokovič.

Čtyřiapadesátiletý Srdjan se v rozhovoru pro server newsweek.com rozpovídal nejen o těžkém dětství úřadujícího tenisového krále a jeho cestě na vrchol, ale i o vztazích mezi světovou špičkou.

"Každý má právo na svůj názor a já to respektuju. Faktem je, že když můj syn hrál  v roce 2006 baráž o Světovou skupinu za Srbsko ve Švýcarsku, bylo mu pouhých devatenáct let. V tu dobu měl poměrně vážné dýchací potíže, což se nejvíce projevovalo v dlouhých zápasech. Dobře si pamatuji, že Federer se snažil dělat všechno možné, aby ho zdiskreditoval," ostře útočí na sedmnáctinásobného grandslamového vítěze Srdjan.

Srbský tým v souboji se Švýcarskem neuspěl, podlehl 1:4 a o jediný bod se postaral právě Djokovič, když v pětisetově bitvě porazil Wawrinku. Klíčový třetí bod pro domácí však získal právě Roger Federer, když porazil tehdy nadějného mladíka hladce 6:3, 6:2, 6:3. Šlo o teprve druhý vzájemný zápas obou budoucích rivalů.

"Federer už v té době ukázal, jaký je vynikají tenista, prostě nejlepší hráč světa. Ale také předvedl, že do dobrého člověka má hodně daleko. Nikdo se k Novakovi takhle špatně nechoval. Vůbec nerozumím tomu, proč Federer stále ještě hraje tenis. Je mu už čtyřiatřicet, měl by odejít," nešetří světovou trojku Djokovič senior.

 

 

Tenis Nadala potřebuje

S ostatními hráči ze světové špičky prý naopak Djokovič vychází výborně. "S Murraym spolu vyrůstali, mají výborný vztah. Teď samozřejmě nemůžou mít k sobě tak blízko, když si jsou největšími rivaly, ale až ukončí kariéry, jsem přesvědčený, že budou nejlepšími přáteli," říká Srdjan.

"Novak skvěle vychází i s dalšími hráči jako jsou Richard Gasquet, Gäel Monfils, Wilfried Tsonga, Del Potro, Milos Raonic, David Ferrer... To všechno jsou výborní tenisté a skvělí lidé. Všichni k sobě mají vzájemný respekt a uznávají se, protože dobře vědí, jak strašně těžké je dostat se do pozic, kde jsou," pokračuje Djokovič starší.

"Velikou legendou je i Rafael Nadal. Jeho hra je velmi odlišná od tenisu Novaka či Federera. Na kurtu nechává obrovské množství energie, s takhle náročným stylem hry je pro něj nesmírně těžké udržet se na té nejvyšší úrovni. Ale tenis Nadala potřebuje. Doufám, že Rafa bude moci ještě dva nebo tři roky na té nejvyšší úrovni hrát," oceňuje čtrnáctinásobného grandslamového vítěze Srdjan Djokovič.

 

 

Byl zvláštní dítě

Otec světové jedničky se rozpovídal i o začátcích kariéry svého syna. "Když mu byli tři roky, měli jsme malou restauraci, před kterou byl tenisový kurt. Novak byl nadšený, pořád se chodil na kurt dívat, viděl jsem mu v očích, jak je šťastný. Koupil jsem mu malou barevnou tenisovou raketu a pěnový míček. Od té doby to nedal z ruky. Byla to jeho  nejmilejší hráčka."

"Nikdy jsem se na něj nesnažil vyvíjet tlak. Novak byl vždycky zvláštní dítě, hodně odlišný od ostatních. Byl mimořádně citlivý, pečlivý, odmalička tvrdě pracoval, měl na svůj věk neuvěřitelnou disciplínu," pokračuje hrdý otec.

"Když mu byly čtyři, jeho strýc vlastnil malý butik a dal Novakovi jako dárek bundu. Novak ji nechtěl přijmout. Můj bratr se ho zeptal, proč ji nechce a on mu odpověděl, že kdyby dar vzal, můj strýc by neměl co prodávat a nedostal by peníze," předkládá příklad z dětství Srdjan.

Že Novak na své profesionální kariéře pracoval od útlého věku, dokazují i další věty jeho otce. "Od svých šesti let se o sebe neskutečně staral. Každý den tvrdě makal, den za dnem, rok za rokem. Dával si pozor, co jí, pije, nezanedbával školu, učil se a trénoval."

A pokračuje. "Každému malému detailu věnoval maximální pozornost. To bylo rozhodující. Dnes má talent mnoho dětí, ale problém je, že rodiče na ně neskutečně tlačí, mají po nich nerealistická očekávání a tím je ničí. To v konečném důsledku znamená nejen konec jejich kariéry, ale často i rozpad celé rodiny," uzavírá Srdjan Djkokovič.

 

Myslíte si, že jsem starý? Pořád dokážu velké věci, věří Federer

Měla to být bitva od prvního do posledního míčku. Nebyla. Novak Djokovič přehrál Rogera Federera ve čtyřech setech (6:1, 6:2, 3:6, 6:3) a postoupil do finále Australian Open,…

Celý článek

 

Djokovičova nadvláda? Za vším stojí Becker, říká britská legenda

Vládne světovému tenisu způsobem, který nemá v historii obdoby. V zápasech s Novakem Djokovičem bojují soupeři více než o vítězství o to, zda se jim proti jedenáctinásobnému…

Celý článek

 

Kvitová pod palbou: Kdy bude svatba? Co chce koupit rodičům?

S troškou dávkou ironie se dá říct, že Petra Kvitová zažívá nejúspěšnější období v sezoně. Na turnaji v Indian Wells vyhrála dvě utkání v řadě, což se jí v tomto roce ještě…

Celý článek

 

Hvězdy se staví proti Šarapovové: Lžeš! O dopingu jsi věděla

Nevěří jí. Řada tenisových osobností se v posledních dnech postavila proti vyjádření Marie Šarapovové, která byla pozitivně testována na zakázaný lék meldonium. "Je těžké…

Tenis

Celý článek

Autoři: Pavel Novotný