Pravidelná chůze má příznivý vliv na celý organismus. Oproti běhu nezatěžuje klouby ani páteř, proto je vhodná i pro lidi s nadváhou či obezitou.

„Do chůze zapojujeme všechny svaly. Správně bychom měli našlapovat od paty po špičku nohy, tělo držet zpříma a dívat se do vzdálenosti zhruba 10 metrů před sebou. Tak se nebudeme při chůzi hrbit a koukat na zem. Chůze má být svižná, ale zároveň má umožnit plynulou konverzaci s partnerem, pokud jdeme ve dvojici. Tedy zadýchávat se, ale ještě přitom stačit mluvit,” radí lékaři z poradny Zdravé srdce.

Pozitivní vliv chůze na organismus je patrný už po třech měsících, kdy se snižují hodnoty nebezpečných tuků v krvi, klesá krevní tlak a cukr a zvyšuje se celková tělesná zdatnost.

Jak zapojit více chůze do běžného života

„Ráno vyjděte nebo sejděte schody, místo abyste se svezli výtahem. Zaparkujte auto dál od práce, anebo vystupte o stanici dřív z autobusu či tramvaje a zbytek cesty dojděte pěšky. Malou procházku si dopřejte i v poledne nebo navečer – krásně si při ní vyčistíte hlavu a snadno se tak stane zdravou závislostí,“ doporučuje Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz, který chce projektem „Česko se hýbe“ zlepšit životní styl české populace.

Další možností je nahradit posezení s přáteli u skleničky či s kávou příjemnou společnou procházkou.

Krokoměr nemusí být velkou investicí

Skvělým pomocníkem pro monitoring pravidelné fyzické aktivity jsou chytré náramky, sport testery či krokoměry.

Na trhu je jich dnes velké množství, vybrat si můžete od těch nejjednodušších za několik set korun přes designové náramky až po sportovní hodinky s nejrůznějšími vychytávkami za několik tisíc korun.

Vždy záleží na tom, co od přístrojů na měření kroků budete očekávat. Zda pouhé počítání, či měření s možností monitorování denních aktivit a srovnání, případně chcete využívat ještě další služby.

Ještě více pro sebe uděláte, když si pořídíte hole a zamilujete se do nordic walkingu. Odborníci ho považují za přirozený způsob pohybu, při kterém se zapojuje až 95 % všech svalů těla. Chcete-li si být jisti, že chodíte s hůlkami správně, domluvte si hodinu s instruktorem. Ten vám ukáže správný postoj, upozorní na případné chyby a poradí i s výběrem hůlek, aby chůze s nimi prospěla vaší fyzické kondici i duševní pohodě.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz: