Jdi na obsah Jdi na menu

Dožívají se 120 let, rodí děti do 65 let a nikdy nemají rakovinu. Jak to dělají?

9. 9. 2015

 

 

 

Kmen Hunza žije v horách severního Pákistánu. Jejich populace je jen kolem 87 tisíc lidí. Podivní jsou především tím, že se v průměru dožívají věku přes sto let. Mnozí z nich bez zdravotních problémů dokonce i 120 let. Pověry říkají, že pár jedinců dožívá až do 160 let.

Nemocní bývají jen velmi zřídka, vůbec nevědí co jsou to nádory, mají mladistvý vzhled a jejich ženy rodí až do věku 65 let (samozřejmě jen ty, které mají hodně dětí, protože bezdětným dojde zásoba vajíček obvykle do 50ky).

Lidé z kmene Hunza jsou živým důkazem toho, že strava a životní styl mají na nás opravdu velký vliv.

Koupají se v ledové vodě, a to i tehdy, když vnější teploty jsou pod nulou. Jedí jen ty potraviny, které si sami vypěstují.

Většinu jejich jídelníčku tvoří syrové ovoce a zelenina, ořechy, hodně sušených meruněk, různé druhy cereálií (převážně proso, pohanka a ječmen), luštěniny a malé množství sýru, mléka a vajec.

Hodně chodí, málo jedí. Nemají svačiny. Pouze snídaně a oběd. Denně projdou pěšky 15 až 20 km. Jen velmi vzácně konzumují maso. Je to možná tak dva krát do roka, buď jehněčí nebo kuřecí. Milují smích.

Během určitého období nic nejedí, jen pijí džus ze sušených meruněk. Je to jejich tradice už od dávných dob, kterou respektují. Koná se v období roku, kdy ještě ovoce na stromech není dozrálé. Lékaři se shodují v tom, že strava lidí z kmene Hunza a období bez jídla přispívají k jejich pevnému zdraví a dlouhověkosti.

Jejich zvyk konzumovat velké množství meruněk je zřejmě zodpovědný za ochranu před rakovinou. Jde ani ne tak o meruňky samotné, jako jádra z jejich pecek.

Meruňková jadérka jsou totiž bohatá na takzvaný vitamin B17, který má protirakovinné účinky. Z těchto jadérek si vyrábějí olej. Olej konzumují pravidelně, ale v malém množství, protože vitamin B17 může být ve vysokých dávkách pro tělo toxický. Obsahuje totiž kyanid, který zabíjí rakovinné buňky, ale pokud je ho hodně, může tělu ublížit.

Prestiž rodiny se hodnotí podle toho, kolik má ve své zahradě stromů meruněk. Bohužel, dnes už i mezi ně občas pronikají nezdravé průmyslově vyráběné potraviny a výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Projevuje se přibýváním zubního kazu a potížemi s trávením, které dosud téměř neznali.

Tito vytrvalí lidé o sobě říkají, že jsou přímými potomky Alexandra Velikého a jeho armády. Někteří vojáci po dobití tamních území tam zůstaly a vzali si místní ženy za manželky.

V roce 1984 média přinesla zprávu o Said Abdul Mobuduovi, členovi kmene Hunza, který přiletěl na letiště v Londýně a zmátl místních úředníků, když jim ukázal pas. Byl v něm uveden rok narození 1832.

Zdroj: healthtipsportal.com

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář