Jdi na obsah Jdi na menu

Zemřel pedel Univerzity Karlovy Souček, na žezlo v jeho rukou přísahalo 200 000 studentů

 

Pedel Univerzity Karlovy Alois Souček. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
Pedel Univerzity Karlovy Alois Souček. 
foto: Univerzita Karlova

 

Ve věku 83 let zemřel Alois Souček, pedel Univerzity Karlovy. Na svém facebookovém profilu o tom informovala univerzita. Za 40 let, které ve funkci strávil, se zapsal do paměti několika generací absolventů. Na žezlo, které Souček držel v rukou, podle univerzity slavnostně přísahalo přes 200 tisíc studentů.

Součka mohli studenti kromě slavnostních příležitostí jakými jsou právě například promoce potkat i v šatně, před začátkem ceremonie. Ve své funkci doprovázel Souček celkem šest rektorů. 

 
 

Souček v roce 2015 obdržel u příležitosti svých 80. narozenin od rektora Tomáše Zimy stříbrnou medaili za dlouhodobý přínos Karlově univerzitě. 

O své práci vždy podle univerzity mluvil s láskou. „Moje práce mě strašně těší. Je krásné, když se se studenty setkám v aule a mohu jim nabídnout žezlo, na které učiní slib. To je pak člověk jako znovu narozený,“ komentoval svou práci Souček u příležitosti převzetí medaile.

Pedel je ceremoniální funkce na vysokých školách. Při slavnostních příležitostech kráčí před rektorem nebo děkanem a nese žezlo, případně další insignie vysoké školy nebo fakulty. Zejména při imatrikulacích a promocích pak navíc drží žezlo, na které student přísahá.