Jdi na obsah Jdi na menu

Univerzita Karlova naštvala studenty. Za semestry navíc si nově připlatí

13. 3. 2016

Karlova univerzita v půlce semestru oznámila, že kdo se chystá prodloužit anebo už prodlužuje magisterské studium, musí si ho nově zaplatit. Na jiných vysokých školách je jeden rok navíc zdarma. Někteří studenti považují náhlou změnu za nefér.

Dva dny před termínem odevzdávání diplomových prací přišel studentům Karlovy univerzity nemilý e-mail – upozorňujeme vás, že nově budete platit za jakékoli prodloužení studia. To mezi studenty vyvolalo vlnu nevole.

„Změna pravidel mi přijde nefér, hlavně z toho důvodu, že nás o nich univerzita neinformovala s předstihem. Mnoho studentů se podobně jako já teď nevlastním přičiněním dostalo do situace, kdy jim přijde příští rok účet za prodloužení, se kterým už nemůžou nic udělat,“ zlobí se Natálie Š. z Fakulty sociálních věd.

Kolik VŠ vybírají (semestr)

  • Karlova univerzita v Praze: od 12 tisíc (humanitní obory) do 28 tisíc (přírodovědné a lékařské obory)
  • Masarykova univerzita v Brně: od 15 tisíc (právnická, filozofická fakulta), přes 19 tisíc (lékařská fakulta) až k 24 tisícům (fakulta informatiky)
  • Univerzita Palackého v Olomouci: jednotně 20 tisíc
  • České vysoké učení technické: od 13 do 36 tisíc podle jednotlivých obor

Za co mají studenti platit, stanovuje vysokoškolský zákon. Jenže jeho výklad se různí. Univerzita Karlova své nové rozhodnutí opírá o rozsudek Nejvyššího správního soudu ze srpna 2013. Ten zjednodušeně říká, že jakýkoli absolvent vysokoškolského programu – tedy i bakalářského – už musí za každé prodloužení studia platit. A to se týká právě magisterských studentů.

Na jiných českých univerzitách však zůstávají u „starého“ výkladu zákona a nic nemění.

„Uplatnění postupu Univerzity Karlovy nepovažujeme ani s vědomím onoho soudního rozsudku za zcela jednoznačné. Obsahuje určité vnitřní rozpory, a proto jej plošně na všechny studenty neaplikujeme.

Vycházíme z něj v případech, kdy je tento postup pro studenta příznivější,“ sdělil MF DNES proděkan pro studijní záležitosti a pedagogiku na Vysoké škole ekonomické Petr Dvořák. Palackého univerzita v Olomouci ani Masarykova univerzita v Brně změny rovněž neplánují.

Budou úlevy a výjimky

V pátek proběhlo jednání s rektorem univerzity Tomášem Zimou a akademickým senátem. Dohodli se, že studentům, kteří už tento rok prodlužují, a studentům druhých ročníků navazujícího magisterského studia poskytnou úlevy. Letošní prváci už za prodloužení studia budou muset platit. Výjimka by měla také zůstat studentům, kteří absolvovali výměnný pobyt v rámci programu Erasmus nebo jinou zahraniční stáž.

„Jsme rádi, že poskytnou úlevy těm, kteří už nemůžou změnit názor. Lepší by ale bylo, kdyby se úlevy vztahovaly i na letošní prváky. Také mohli nastoupit do studia s tím, že ho dokončí za tři roky místo dvou,“ míní David Hurný z Akademického senátu UK.

Ten připomněl, že univerzita na druhou stranu už nebude započítávat předchozí neúspěšná studia. To pomůže těm studentům, kteří skončili magisterský obor například po roce a půl a přihlásili se na jiný. Dosud se jim tento čas počítal do celkové doby studia, a pro mnoho z nich to znamenalo desetitisícové poplatky navíc.

Poslanci včera pustili do druhého čtení novelu vysokoškolského zákona, která nejednoznačný paragraf současného zákona ruší a nahrazuje ho jasnější formulací. Ta říká, že každý student má nárok na 3+1 rok bezplatného studia bakalářského programu a 2+1 rok bezplatného studia magisterského. Jestli se ji podaří schválit a kdy začne platit, zatím není jasné.

Na Univerzitě Karlově by se nově vyměřené poplatky týkaly 1 400 studentů. Prodloužení běžné doby studia je poměrně častá věc. „Studentům se může stát, že se nedostanou na seminář, který v rámci své profilace chtějí absolvovat. Důvod prodloužení tak nemusí být vždy propadlictví,“ upozorňuje bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně a nynější poslanec (ANO) Jiří Zlatuška.

Autor: