Jdi na obsah Jdi na menu

Prestižní univerzity USA

 

Více než 500 000 zahraničních studentů získává každý rok v USA vysokoškolské vzdělání. Zde se nachází 41 ze 100 nejlepších univerzit na světě (Times Higher Education, 2017). Polovina laureátů Nobelovy ceny studovala na amerických univerzitách.

USA jsou světovým centrem podnikání a ekonomiky. Zde se nachází ústředí největších a nejvlivnějších společností: Facebook, Google, Procter & Gamble, Apple, General Electric, Amazon. Studenti amerických univerzit mají příležitost pracovat zde na stáži a vysokoškolský diplom univerzity umožní získat okamžitě po absolvování univerzity zodpovědné postavení.

Proč si zahraniční studenti vybírají slavné americké univerzity

  • Široká škála oborů pro studium: strojírenství, informační technologie, lékařství, právo, ekonomika a podnikání, umění.
  • Posluchárny a laboratoře jsou vybaveny nejmodernější technologií.
  • Mezinárodní diplom poskytuje příležitost vybudovat si úspěšnou kariéru v jakékoli zemi na světě.
  1. Možnost pracovat na studentské vízum po ukončení univerzity (1-3 roky, závisí na oboru).
  2. Neustálá komunikace s rodilými mluvčími a v důsledku toho plynulá znalost angličtiny.
  3. Cestování o víkendech a svátcích: po zemi (Yellowstonská přírodní rezervace, gejzír Fly, Grand Canyon, jezero Tahoe,  Národní park Sequoia, festival Berning Maine) a dalších zemích (Kanada, Brazílie, Mexiko).

Přední univerzity USA

Аmerické univerzity nabízí širokou škálu programu, včetně takových prestižních oborů jako je těžba ropy, aerokosmonautika, biomedicína, farmakologie, nanotechnologie. Na univerzitách můžete absolvovat programy bakalářského, magisterského studia i přípravné kurzy pro přijetí. Úspěšní studenti mohou požádat o stipendia, díky kterým budou náklady na studium výrazně nižší.

  • American University Washington — jedna z předních humanitních univerzit země s kvalitními programy v oblasti státní správy, politiky a mezinárodních vztahů. Univerzita zaujímá #72, místo na seznamu nejlepších univerzit USA(National University Ranking). 91% absolventů získá práci v průběhu šesti měsíců od získání diplomu.
  • UMass Boston je součástí univerzity Massachusetts a řadí se na #42. místo ve světovém žebříčku (Times Higher Education, 2013). Na univerzitě je více než 100 studentských organizací. 93% učitelů má ve svých oborech vysokoškolské vzdělání.
  • Auburn University — je významná výzkumná univerzita na jihu USA. Zaujímá #48. místo na seznamu předních státních univerzit země. (U.S. News & World Report). Je jednou z 15 univerzit s přípravnými programy pro kosmonauty a vědce pro NASA. Absolventi pracují v Apple, AT&T, BMW, Coca-Cola, Delta Airlines, Honda, Target, NASA, Ralph Lauren a dalších světově proslulých společnostech.
  • Louisiana State University — je výzkumná univerzita s nejlepšími programy v oblasti finančního auditu a ropného průmyslu v zemi: areál má vlastní obchodní centrum a vlastní ropnou plošinu. Zaujímá #63. místo na seznamu předních univerzit země (U.S. News & World Report).
  • UMass Lowelll — je součástí univerzity v Massachusetts, skládá se ze šesti vysokých škol a poskytuje celosvětově uznávané vzdělání v oblasti strojírenství a nanotechnologií. Univerzita se nachází na #42, místě na seznamu nejvýznamnějších univerzit na světě (Times Higher Education World Ranking, 2013).
  • University of Central Florida — je přední vědecko-výzkumnou univerzitou USA, lídrem ve vzdělání v oblasti strojírenství, optické fyziky, biomedicíny, podnikání, informačních technologií a pohostinství. Patří mezi přední 3 univerzity nové generace. Jedna z nejdostupnějších univerzit vzhledem k nákladům podle magazínu Forbes.
  • University of South Carolina — velká státní univerzita s vynikajícími výzkumnými programy. 95% studentů jsou Američané, což cizincům umožňuje plně se ponořit do anglicky hovořícího prostředí a rychleji se učit. 47 programů bakalářského studia se těší uznání na národní úrovni.
  • The University of Illinois in Chicago je známá svými silnými přípravnými programy ve strojírenských, lékařských a obchodních oborech. Univerzita je považována za nejvíce mezinárodní v zemi – zde studují studenti z 53 zemí. Zaujímá #62. místo na seznamu předních státních univerzit v zemi (U.S. News & World Report, 2016).

Jak se přihlásit na americkou univerzitu po absolvování české školy

Prestižní univerzity USA mají vysoké požadavky na abiturienty, proto je třeba se na vstup připravit dříve, to se týká zvláště zahraničních studentů.

Americké univerzity poskytují možnost ušetřit tento rok: zahraniční studenti absolvují speciální vzdělávací program přípravy pro přijetí na univerzitu, který se uskutečňuje na univerzitě a trvá 2-3 semestry. V rámci tohoto kurzu studenti absolvují akademickou přípravu a zlepší své znalosti angličtiny. Studium může probíhat buď v mezinárodní skupině a nebo společně s americkými studenty. Studentům pomáhají se začlenit, poskytují morální podporu a nabízí kulturní a zábavní aktivity pro seznámení se s univerzitou a zemí. Poté je možné pokračovat ve studiu ihned ve druhém ročníku bakalářského studia ve zvoleném oboru.

Kam jít studovat

V USA existuje více než 4700 vysokoškolských institucí. Při výběru univerzity se mnoho studentů řídí výhradně hodnocením (žebříčky) známých amerických univerzit. Ve skutečnosti však není tento přístup zcela správný. Abiturient musí vzít v úvahu úroveň své přípravy, schopností a talentu, aby byl schopný najít ten správný program pro sebe v té či oné univerzitě.

Společnost IQ Consultancy spolupracuje s prestižními americkými univerzitami, na které je pro zahraniční studenty velmi obtížné se samostatně zapsat. Naši odborníci vám poskytnou odborné poradenství ve všech otázkách studia, pomohou vám rozhodnout se pro správný kurz a univerzitu, připravit dokumenty a úspěšně zahájit studium.

Autor:  Ing. Kristýna Lebedová