Jdi na obsah Jdi na menu

Zlobím se na generála Petra Pavla.

20. 4. 2016

Legendární novinář Jan Petránek to mezi lidmi rozjel na téma Rusko i „bývalý přítel Václav Havel“

„Zakladatel Turecka Atatürk by se v hrobě obracel nad nynější Erdoganovou politikou. A proč nás straší pořád Ruskem, které je ekonomicky vyčerpané a má co dělat samo se sebou?“ zaznělo na besedě v ostravském Knihcentru od publicisty a dlouholetého zahraničního zpravodaje Jana Petránka, nositele řady novinářských cen. V průběhu přednášky o evropské i světové politice si zkušený korespondent, který pobýval léta v Asii i Rusku, nebral vůbec servítky a pojmenovával důležité zahraniční události velmi otevřeně.

Zlobím se na generála Petra Pavla. Legendární novinář Jan Petránek to mezi lidmi rozjel na téma Rusko i „bývalý přítel Václav Havel“
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Jan Petránek

 

Návštěvníci akce tak například mohli slyšet názor, proč se Němci více nebouří proti kontroverzní politice kancléřky Merkelové. „Pokud se bude politický vůdce chovat panovačně a přitom dělat i nehorázné chyby, čeká ho ve Francii dozajista revoluce, v Německu ale národ sklapne podpatky a půjde za ním,“ konstatoval elitní zpravodaj Petránek, jenž vidí migrační krizi jako další vršení zcela zásadních chyb špičkových evropských a světových politiků, kteří se prý snaží vidět vývoj současných událostí jen černobíle, kdy Východ je už z podstaty špatný a Západ vždy skvělý. Zrovna optimisticky se nevyjádřil ani k současné situaci v Česku: „Musím říct, že můj bývalý velmi dobrý přítel Václav Havel, bohužel, neuhlídal privatizaci, kdy se rozprodalo české rodinné stříbro. Kde je český textil nebo kvalitní zbrojařský průmysl, který byl schopný vyrobit i unikátní radar Tamaru? Opravdu hodně si vážím názorů ekonomky Ilony Švihlíkové, která tvrdí, že z Česka se stala postupem času jen kolonie.“ Do protikladu pak postavil známý politický komentátor Čínu, která na rozdíl od nás šla od roku 1989 hospodářsky strmě nahoru díky své velmi otevřené hospodářské strategii. „Čína dnes velmi účelně i užitečně investuje. Postavila například v Africe, která má více než miliardu obyvatel, železnice, silnice a také mnoho nemocnic, kde působí i jejich lékaři,“ uvedl Jan Petránek.

Putin se hlavně snaží, aby se mu Rusko nerozsypalo

Tvrdé kritice podrobil špičkový novinář zejména západní mocnosti i USA, nešetřil však ani bývalé ruské vedení. „Zdá se mi, že v Anglii i Francii vládnou staří kolonisté. Bývalý vůdce Libye Muammar Kaddáfí oficiálně prohlásil, že finančně podporoval prezidentskou kampaň francouzského prezidenta Sarkozyho, a to když na něj už startovala francouzská letadla. Kaddáffí také jednal s Čínou, že chce proinvestovat 80 miliard dolarů na modernizaci infrastruktury. Nynější pozdní lítost a přiznání chyby prezidenta Obamy, co se týká svržení libyjského režimu, je už zbytečnou věcí; bylo to totiž také jedním z faktorů, který nastartoval migrační krizi,“ vysvětloval dlouholetý zahraniční dopisovatel.

Snad nejvíc se dostal Jan Petránek „do varu“, když se zamýšlel nad současnou situací v Rusku. „Jelcin svou privatizační politikou způsobil Rusku větší hospodářské ztráty než Němci za II. světové války. Putin se to od počátku svého vládnutí zoufale snaží dát do pořádku, aby se Rusko nerozsypalo. Pořád je tam v určitých oblastech infrastruktura ve strašném stavu a nyní k tomu samozřejmě přispěly i hospodářské sankce a klesající cena surovin. Pokud by se Rusko zhroutilo a lidé by z něj i z okolních států začali utíkat, tak taková migrační krize by nás už zcela pohltila,“ informoval novinář a ještě doplnil: „Strašení Ruskem je obrovská hloupost, vždyť je ekonomicky vyčerpané a řada obyvatel tam dnes má velké existenční problémy. Kdysi měl Sovětský svaz 5 milionů vojáků, dnes jich má Rusko asi 700 tisíc. Jak si někdo může vůbec myslet, že by Rusové mohli přepadnout Západ, který má v NATO i svých armádách daleko více vojáků a je lépe vyzbrojený? To je stejně pravděpodobná úvaha jako to, že bych já mohl ve svém věku zastoupit ve fotbalové reprezentaci místo Tomáše Rosického. Zlobím se proto i na našeho generála Petra Pavla, který prohlašuje, že náš největší a nejnebezpečnější nepřítel je nyní právě Rusko. Ať si vezme, proboha, kalkulačku a spočítá si počty vojáků a množství strategických zbraní. Anebo si myslí, že Rusové tají nějakou zázračnou výzbroj? Technicky na tom nejsou nejlíp, celkem často jim tam něco spadne, ať už letadla či rakety.“

Turecko je prý stále rozpínavější...

V průběhu besedy dostal Jan Petránek řadu dotazů ohledně ruské okupace Krymu i Petránkova veřejného oznámení, že tam USA připravovaly výstavbu vojenských objektů. „Porošenko chtěl Rusy zatlačit od moře dál a nad flotilami by místo ruských vlajek vlály standarty NATO. Vojska Severoatlantické aliance by pak měla do Moskvy a jiných velkých měst téměř tak blízko, jako je vzdálenost z Prahy do Ostravy. Samozřejmě, že na Krymu už působili agenti CIA, kteří připravovali půdu i pro výstavbu strategických budov. To nemohl Putin připustit. Zabezpečení rusko-ukrajinské hranice je pro Moskvu naprosto klíčové,“ prohlásil známý televizní i rozhlasový zpravodaj. Ten vidí ruské angažmá v syrském konfliktu především jako snahu zabránit rozšíření islámského terorismu na území Ruska a jeho sousedních muslimských zemí.

Jako nebezpečnou také označil situaci ohledně současného Turecka, kdy prezident Erdogan usiluje vytvořit mocnost podobnou bývalé Osmanské říši. „Zakladatel moderního Turecka Mustafa Kemal Atatürk se určitě obrací v hrobě, protože on chtěl vytvořit sekulární stát, a jeho země se čím dál víc islamizuje. Turecko navíc spolupracuje i s teroristickými organizacemi, jako je například al-Nusrá, a je dost rozpínavé. Je dobře, že francouzská vláda dala Erdoganovi jasně najevo po sestřelení ruského letadla, že v případném konfliktu zůstane sám, že mu NATO nepomůže,“ upřesnil Petránek a doplnil, že se mu nelíbí ani postoj Turků vůči Kurdům, kteří by si už zasloužili svůj vlastní stát, o který usilují od I. světové války.

V závěru besedy přišla i řeč na prezidentské volby v USA. Zkušený zahraniční zpravodaj se zejména podivoval nad některými prohlášeními Donalda Trumpa, který uvedl, že by chtěl zrušit NATO a přestat se věnovat politickým záležitostem jinde ve světě vůbec. Jak se vyjádřil, moc těmto slovům nelze věřit. „Velmoci chtějí vždy dominovat a my bychom neměli důvěřovat těm, kteří nám chtějí vnucovat svoji vůli,“ dodal Jan Petránek.

Psali jsme:

Článek obsahuje štítky

autor: Jan Štěpán