Jdi na obsah Jdi na menu

Schwarzenberg může Zemana porazit, když nepoleví

27. 6. 2015
Předběžné výsledky prezidentských voleb dopadly jinak, než předpovídaly průzkumy. Původní horký favorit Jan Fischer propadl, na místo něj zazářil Karel Schwarzenberg. Podle komentátora MF DNES Martina Komárka se voliči na poslední chvíli rozhodli v souladu s politickou logikou.

 

Karel Schwarzenberg ve svém volebním štábu v pražském divadle Archa. (12. ledna 2013) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

To, že Jan Fischer slábne ve finiši, jako běžec, který přepálil začátek, viděl každý, kdo rozumí politice. To, že Schwarzenberg navzdory věku a zdraví nasadil mohutný závěr, bylo zřejmé. Přesto se čekalo, že oba muži svedou těsný boj na pásce, daleko za jasným vítězem prvního kola Milošem Zemanem. Jenže Schwarzenberg zazářil jako Sírius. Pro druhé kolo v něm bude mít Zeman zdatného a možná silnějšího soupeře.

A lidé, kteří nechtějí volit levici a nepěknou tradici reálpolitiky devadesátých let, mají jasného a důvěryhodného favorita. Symbolicky se budou Češi rozhodovat mezi dvěma polohami své povahy. Mezi zemitostí chatky z Vysočiny a vznešeností vídeňského paláce. Mezi montérkami a smokingem, mezi becherovkou a šampaňským. Mezi objímáním stromů a objímáním dam. Pozor, ne že by na montérkách, becherovce a stromech bylo něco špatného a na palácích něco dopředu dobrého.

Ta volba ale tak stojí.

Fotogalerie

Krom fantastického výsledku Karla Schwarzenberga, volby ukázaly ještě další fakta: voliči se rozhodli na poslední chvíli v souladu s politickou logikou. Podpořili jednak kandidáty, kteří ukázali sílu a vtip v závěrečné fázi kampaně. A jednak pochopili, že dávat hlasy těm, kteří nemají žádnou šanci, by bylo pošetilé.

Podle všeho hrají čím dál tím větší roli i elektronická pojítka, zejména sociální sítě. Těsně před volbou jak osobnosti veřejného života, tak i jiní občané vyjadřovali silnou a emotivní podporu Karlu Schwarzenbergovi. Do jaké míry to bylo spontánní a do jaké míry to byla vlna, kterou spustil kvalitně pracující Schwarzenbergův tým, se nikdy nedovíme. Tak či tak je to podpora, která "Karlovi" zůstane do druhého kola a kterou nemá Zeman šanci získat.

S plakátovým punkovým účesem a odkazem na revoltující kapelu Sex Pistols se dostal seriózní, pětasedmdesátiletý gentleman pohodlně a s velkým náskokem do druhého kola. Pokud jeho kampaň bude gradovat i další dva týdny tak, jak tomu bylo v posledních dnech, mohl by Zemana porazit.

Jenže od teď začíná úplně nový závod…