Jdi na obsah Jdi na menu

Na co se ptát při pracovním pohovoru, abyste získali dobrou pozici

 
 
Většina uchazečů o práci se obvykle při pohovoru soustředí hlavně na to, aby dobře odpověděli na otázky zaměstnavatele. Na personalisty byste si však měli připravit i vlastní dotazy. Na co se ptát a co tím při pohovoru získáte, vysvětluje Jitka Součková z personální agentury Grafton Recruitment.
 

Existuje mnoho návodů, jak zvládnout pohovor a jak se připravit na otázky personalistů. Málo lidí však přemýšlí o otázkách, které by lidé měli zaměstnavateli položit sami. Důvodem bývají obavy, že je personalisté budou za dotazy hodnotit negativně.

Ale obavy nejsou na místě. Naopak tím můžete jen získat. Vhodnými otázkami dáte najevo, že se zajímáte o detaily a na svého potenciálního zaměstnavatele tím zapůsobíte. Zároveň získáte užitečné informace, které vám pomohou rozhodnout se, zda je pro vás daná práce vhodná. Dotazy by se ale samozřejmě neměly týkat pouze dovolené, zaměstnaneckých výhod nebo finančních nároků. Jaké otázky je dobré si připravit a co tím získáte?

Jaká je konkrétní náplň práce a jaké jsou cíle?
Uchazeč musí vědět, co konkrétně bude jeho pracovní náplní. Často se totiž stává, že inzerát na pracovní pozici vytváří personální oddělení, nikoliv budoucí nadřízený, a popis pracovních povinností se proto může od reality lišit. Pohovor je tedy pro vás ideální příležitostí, jak zjistit všechny detaily včetně cílů, kterých byste měli v dané práci dosáhnout, aby byl manažer s vaším výkonem spokojený.

Jaké výzvy mě na této pozici čekají?
Takovou informaci obvykle uchazeč z inzerátu nevyčte.Otázku můžete spojit s představením vlastních předchozích zkušeností, tím ukážete, jak jste podobné výzvy řešili v minulosti.

Čím se lišili pracovníci, kteří tuto práci vykonávali opravdu skvěle, od těch ostatních?
Personalisté nehledají kandidáty, kteří budou dělat práci průměrně, ale chtějí toho nejlepšího. Touto otázkou dáte najevo, že vám záleží na tom samém.

Jak bude vypadat můj typický pracovní den či týden?
Odpověď dá uchazeči představu, co bude ve skutečnosti jeho pracovní náplní.

Jak dlouho pracoval na této pozici předchozí zaměstnanec a proč své místo opouští?
Pokud se lidé na této pozici často střídají, může to být varovným signálem. Na vině může být náročný šéf, nerealistická očekávání, špatné podmínky a podobně. Můžete se také dozvědět, proč daný člověk práci opouští. Stejně jako se vás personalista ptá, proč jste opustili předešlá zaměstnání, je pro vás dobré vědět, proč končí jeho předchůdce.

Jaká je vaše firemní kultura?
Pracovní prostředí je při zvažování pracovní nabídky bezesporu důležitým aspektem. Určitě je tedy vhodné zeptat se na firemní kulturu dané společnosti. Prostředí může být velmi formální se strukturovanou hierarchií nebo naopak uvolněnější. Každému vyhovuje něco jiného, a proto je dobré dopředu vědět, o jaký typ pracoviště jde a zda jste na správném místě.

A rada na závěr: Někdy uchazeči o práci používají u pohovoru otázky pouze jako další příležitost, jak zapůsobit. Kladou tedy otázky, při kterých se snaží vypadat chytře, místo aby vhodnými dotazy zjistili, zda je pro ně daná práce tou pravou. Tomu se snažte vyhnout. Zároveň doporučuji informovat se o práci i jinak, například od dalších lidí, kteří v dané firmě pracují nebo na sociálních sítích a internetu.

Autor: