Jdi na obsah Jdi na menu

Miloš Zeman je dnes nejmocnějším mužem Evropy. Vrací národu hrdost, říká Martin Konvička, volič prezidenta

21. 8. 2015
POLOČAS MILOŠE ZEMANA „Hloupí evropští politici“ se podle zakladatele Bloku proti islámu Martina Konvičky české hlavy státu bojí: „Miloš Zeman je dnes nejmocnějším mužem Evropy. Myslím to naprosto vážně,“ konstatoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Konvička, který už také ví, co by pod jeho jméno napsal do učebnice dějepisu: „Kdyby teď skončil jeho úřad, napsal bych: ‚Pokusil se vrátit národu hrdost.‘“
Miloš Zeman je dnes nejmocnějším mužem Evropy. Vrací národu hrdost, říká Martin Konvička, volič prezidenta
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Martin Konvička informuje o vzniku spolku "Blok proti islámu" na ustavujícím sněmu v Praze. Po jeho levé ruce Artur Fišer, exmuslimka Pavlína Bitarová, Jana Volfová z České suverenity a další.

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz koncem června v podstatě přitakal jednání vaší iniciativy: „Já také nechci islám v České republice,“ zmínil mimo jiné. I když byste ho možná měl na oplátku teď pochválit, přece jen, nebyl by Karel Schwarzenberg lepším prezidentem?

V žádném případě. Samozřejmě tohle vyjádření nesouvisí s pochvalou, o které mluvíte. Já jsem volil současného pana prezidenta. Jedním z hlavních důvodů byl jeho vztah k islámu nebo islamismu, protože jsem jako zodpovědný volič věděl, že Miloš Zeman má v této věci dlouhodobě konzistentní a podobné názory. Téma totiž pokládám za hlavní a největší politický problém následujících desetiletí, před kterým vše ostatní bledne. Má volba byla jednoznačná, i když v jeho premiérském období bych si asi vzpomenul na rozhodnutí, která bych mu vytkl.

Co by bylo jinak v České republice, pokud by se hlavou státu stal Karel Schwarzenberg?

U Karla Schwarzenberga jsem nikdy příliš nezkoumal jeho myšlenky a názory, protože jsem přesvědčený o tom, že žádné nemá. My, přírodovědci, neradi zkoumáme věci, které neexistují. On reprezentuje evropský, hypertolerantní, dobro konající a elitářský mainstream, který je nám ze všech stran vytrvale prezentován v médiích. Myslím si, že tento hloupý pán by v záležitosti islámského problému pouze kopíroval převažující politiku Evropské unie, kterou prezentují například Frederica Mogheriniová nebo předseda Evropské rady Donald Tusk, a to by byla nejhorší možnost.

I když je Zeman loajální k EU, v čemž vidím trošku rozpor s jeho názory na radikální islám, protože EU islamizaci nahrává, moc se mi líbí jeho názory, které jsou v rozporu s bruselským mainstreamem. Miloš Zeman je dnes nejmocnějším mužem Evropy. Myslím to naprosto vážně. Každý ví, že je schopen říci leccos a tímto způsobem vyvolat skandál i odhalit karty různých politiků. Evropští politici, kteří jsou mnohem hloupější než on a mají slabší mandát, se ho nefalšovaně bojí. Takových státníků v Evropě moc není. On si pak situaci může náležitě užívat.

Myslíte si, že jako prezident tak malé země, jako je Česká republika, může být „nejmocnějším mužem Evropy“? Není to trochu nadsazené?

To přece nic neznamená, že jsme malý stát. Máme v Evropě velké země, jako je Francie, ale přesto se nacházejí ve fázi ekonomického a společenského rozkladu. Jsou i menší země, jejichž ekonomická a společenská váha je velká.

Jistě si pamatujete prezidentovo rozhlasové vystoupení, po kterém pedagogové namítali, že prezident kazí děti. Vy se pohybujete na akademické půdě, jak tyhle výroky působily?  Kunda sem, kunda tam... Vláda zkurvila služební zákon… S odstupem doby, utvrzuje Zeman takovými vyjádřeními své pevné jádro příznivců?

Pokud někdo sledoval poslední čtvrtstoletí politiku, ví, že pan prezident Zeman je velmi vzdělaný muž. Domnívám se, že jeho zemitost je zčásti jen póza, která mě baví. Odlišuje se tím od thymolinového mainstreamu. A co se týká akademické půdy? Je paradoxní, že ti, kteří jsou akademicky méně schopní, si zakládají na uhlazenosti, v přírodních vědách to tak je. Snažím se i studenty učit, že na vnějším dojmu záleží mnohem méně než na tom, co má člověk v hlavě. Možná jsou vyjádření, o kterých mluvíte, od prezidenta jen kalkul, a že se i přes ostřejší výrazy snaží přiblížit většinovému voliči. Snaží se vybočit z obecné hry na slušnost. Jisté ale je, že do čela státu se dostal člověk, který rozumí dějinným pochodům, je zodpovědný vůči budoucnosti, je sečtělý a je státník.

Nad ničím jste se nepozastavil? Vrávorání nad korunovačními klenoty, kauza Peroutka, výroky o zdravotně postižených či slova, že 17. listopadu nešlo o masakr…

O mně se ví, že nevlastním televizor, takže o to mám pak v hodnocení takových věcí jednodušší pozici. A že se pan prezident někdy napije, je veřejné tajemství, ale kdo ne?

Panu prezidentovi bývá vyčítán i jeho vzhled, osobní věci, díky kterým se prý ,,neumí reprezentovat.“ Je vůbec správné kritizovat politika za čistě osobní záležitosti?

Asi není, ale děje se nám to všem. Kdo se dal na vojnu, musí bojovat. Zeman je ale ten poslední, kdo by měl z takových názorů špatné spaní.

Co vás naopak napadá, když vidíte jásající davy vítající prezidenta v regionech a když vidíte, že mimopražské obyvatelstvo prezidenta považuje za svého ,,tribuna“? Proč mají rádi zrovna Zemana?

Krásně situaci vystihl kolega sociolog Hampl. Díky přímé volbě si lid poprvé uvědomil, že má moc postavit se mediálně-akademickému establishmentu, tomu, co je jim nabízeno z televize. Lidé už lhaní mají dost, protože vidí rozpor mezi slovy a činy u parlamentních politiků, různých redaktorů a hlasatelů morálky. Volbou Zemana vyjádřili lidé protest. Myslím, že to byla i snaha ukázat médiím, hlavně veřejnoprávním, která už jsou dnes prolhaná jako za komunismu, a také pražské kavárně, že nebude vždy jen po jejich. To je hlavní důvod, proč ho mají lidé rádi. Navíc se s ním často ztotožňují. Pan prezident má rád věci stejné jako každý běžný Čech, tedy českou přírodu, tradiční jídlo i pivo. 

Prezident Miloš Zeman dlouhodobě dává najevo, že nemá rád novináře, a řada novinářů zase nemá ráda Zemana. Kdo za tento vztah může?

Myslím si, že všechno vzniklo už v polovině devadesátých let, když byl Zeman hlavním odpůrcem Klause. Byla to doba, kdy ti samí novináři, kteří teď na Klausovi nenechají nit suchou, na něj pěli chvalozpěvy. Klaus nosil bezvadné kravaty, skvěle hovořil a už tehdy se proti němu Zeman vymezoval. Mimochodem je velmi zajímavé, že ti samí novináři, kteří pěli chvalozpěvy na Klause a nadávali na Zemana, si teď do seznamu nepřátel přidali i Klause a nadávají na něj úplně stejně. Zeman se novinářů nebál už v 90. letech, protože si byl jistý, že má opravdu hodně navrch, a to, že nebyl v oblibě, si náležitě užíval. Porušoval veškeré rady poradců a věděl, že negativní reklama je také reklama, a tím více o něm budou psát.  

Často se debatuje o prospěšnosti lidí, kterými se pan prezident obklopuje. Vratislav Mynář, Jiří Ovčáček, Hynek Kmoníček, Jan Veleba a jiní. Dává mu hradní aparát dobrý servis?

Už od doby prezidenta Václava Havla se na hradní poradce nadává. Docela se nedivím tomu, že se muži v prezidentské funkci obklopí lidmi, u kterých cítí loajalitu, třeba i na úkor profesionality, protože být na Hradě a vzhlížet na zemi z tohoto místa musí být velký nápor. Trošku jsem sledoval Kmoníčka, který je kontroverzní postavou, ale co si budeme povídat o tomto hradním aparátu? Vždyť jsou to sekretářky. Označení samozřejmě myslím v tom nejlepším slova smyslu.

Jak Miloš Zeman asi využije druhou polovinu svého mandátu? Pojede na klidnější vlně, bude pouze vyčkávat na příležitost vstoupit do politiky v krizové situaci, nebo ještě zintenzivní své výroky ve věci migrace, Ruska a Ukrajiny apod.?  

Obávám se, že i kdyby se snažil naladit na klidnější vlnu, nepůjde to, protože politická situace se zostřuje.

Jací protikandidáti asi typově budou stát proti prezidentovi Zemanovi, pokud by se rozhodl obhajovat post? Tomáš Halík, Jan Švejnar, nebo někdo jiný? Napadá vás nějaká osobnost?

Václav Klaus. Znovu zdolal Sněžku, a to je docela dobré vysvědčení pro gentlemana důchodového věku. A z dalších kandidátů? Byl bych velice rád, kdyby se prezident Zeman těšil dobrému zdraví a odsloužil si ještě jeden prezidentský úřad. V opačném případě si netroufám dělat jakékoli prognózy. 

Co prezident Miloš Zeman podle vás zanechá českému národu, jakou stopu? Co byste napsal do učebnice dějepisu pod jeho jméno?

Kdyby teď skončil jeho úřad, napsal bych: „Pokusil se vrátit národu hrdost.“

Martin Konvička