Jdi na obsah Jdi na menu

Rozhovory

Příspěvky

Posametový bordel v rozvědce. To se děly věci! Disidenti tam šli přímo, vzpomíná zpravodajec na neuvěřitelné příběhy

Ladislav Kubizňák pracoval jako československý rozvědčík ve Spojených státech v posledních letech předcházejících rozpadu východního bloku. Ve druhém ze série rozhovorů s ParlamentnímiListy.cz Kubizňák komentuje, co se po sametové revoluci dělo s československým zpravodajským aparátem, a odkrývá i osobní rovinu.

 
29. 1. 2020 | | Rubrika: Rozhovory

V České republice stále přežívá byrokracie a regulace

V Česku ještě nebyl dokončen přechod od socialismu, myslí si přední americký krajinný architekt a urbanista Mark Johnson. „Postsocialistická byrokracie pracuje jen s ano či ne, nic mezi tím. Na Západě je všem jasné, že přeměna brownfieldů je proces vyjednávání. V Česku ale tradice vyjednávání není ještě tak dlouhá,“ říká v rozhovoru.

 
27. 1. 2020 | | Rubrika: Rozhovory

„Ta drzost mladých soudit nás za komunismus...“ Trenér Vladimír Vůjtek o hokeji, politice i dnešku

„Já fakt obdivuju tu drzost těch mladých, kteří to nezažili, že si vůbec dovolí o tom takhle mluvit a někoho soudit!“ zlobí se hokejový trenér Vladimír Vůjtek na dnešní mládež. S ParlamentnímiListy.cz legendární kouč hovořil o hokeji, ale i o politice, minulosti nebo zkušenostech z Ruska.

 
27. 1. 2020 | | Rubrika: Rozhovory

Vlasovci, Koněv. Přepisování historie. Proboha, ať se vrátí do školy!

Chce se, aby mladí lidé nevěděli, jakou hrůzu tady Němci napáchali. Chce se větší jednota v rámci Evropské unie. Já kámoš, ty kámoš. To říká devětaosmdesátiletý Emil Šneberg, který se zúčastnil Pražského povstání v květnu 1945. Ve čtrnácti letech s otcem, bývalým vojenským pilotem, bránil barikádu u domu č. 425 ve Vokovicích. Před tím pro povstalce ukořistil s bratry pušky a náboje a s otcem mezitím zneškodnil nastražený výbušný systém na letišti Praha-Ruzyně. Teď o tom vypráví studentům. Nedávno měl třeba přednášku na Střední škole obchodu a služeb v Teplicích.

 
27. 1. 2020 | | Rubrika: Rozhovory

Minář, povoláním manipulátor. A oni mu to platí. Petr Štěpánek se baví tím, jak se opozice střílí do nohy.

„Jsem si takřka stoprocentně jistý, že z mráčku jménem Čapí hnízdo nezaprší,“ říká hudebník a člen Trikolóry Petr Štěpánek. A připomíná i svůj pohled na Milion chvilek. V rozhovoru zhodnotil celou politickou scénu a vrátil se i k vyloučení Václava Klause ml. z ODS a k následnému vzniku Trikolóry. V souvislosti s Karlem Gottem zmínil „nenávistníky“. Promluvil i o situaci v zahraničí. Přečtěte si, čím ho překvapil Macron i co říká na výsledky voleb v Británii. Ohledně našich vztahů s Ruskem zmínil „zákopovou válku“ a prozradil, komu by podle něj slušela svěrací kazajka.

 
20. 12. 2019 | | Rubrika: Rozhovory

Greta? Zrůda vylezlá z pekla! Milion exkrementů je proti demokracii, Britové se ubránili Göringovi.

Greta Thunbergová je „zrůda vylezlá z pekla“, „milion fekálií“, „milion exkrementů“ se s postavou v „hnědé nacistické uniformě“ o něco v Česku „antidemokraticky“ snaží. Klimatičtí aktivisté kolem Thunbergové chtějí, abychom přestali vydechovat kysličník uhličitý neboli CO2. „Povolují nám nádech, ale už ne výdech. Je to totální zlo,“ tohle vše říká v bilančním rozhovoru k roku 2019 svéráz a písníčkář Pepa Nos. Prozrazuje i to, jak na něj StB za bývalého režimu zkoušela černou magii.

 
20. 12. 2019 | | Rubrika: Rozhovory

Způsob, jímž se začala provádět transformace, mě šokoval

Moje zásluhy za prodej mladoboleslavské Škodovky si dnes přivlastňuje kdekdo, říká v rozhovoru Miroslav Grégr, ministr strojírenství první české vlády a později vicepremiér a ministr průmyslu vlády Miloše Zemana. Coby „atomový dědek“ se utkal s prezidentem Václavem Havlem o výstavbu Temelína a vzpomíná, jak neprodal ČEZ Francouzům.

 
29. 11. 2019 | | Rubrika: Rozhovory

Prokázal, že na Shakespearově díle pracoval i někdo jiný. Český lingvista naučil stroj rozeznávat autory

Praha Lingvista Petr Plecháč z Ústavu pro českou literaturu AV ČR ve své studii dokázal, že anglické renesanční drama Jindřich VIII. nenapsal pouze William Shakespeare. Už v 19. století se objevily úvahy, že spoluautorem je ještě další dramatik John Fletcher. Plecháč pomocí strojového učení „vytrénoval“ algoritmus rozeznávat literární styl obou dramatiků. Výsledky ukázaly, že Shakespeare je autorem hry jen z poloviny.

 
27. 11. 2019 | | Rubrika: Rozhovory

Když v restauraci cítíte výpary z kuchyně, raději odejděte, říká zakladatel Zlatých lvů

Gastronomii se věnuje desítky let, napsal dvě kuchařky, a protože měl pocit, že v Česku chybí kvalitní a nezaujaté hodnocení restaurací, založil anketu Zlatý lev. A jak poznat restauraci, které se raději vyhnout? „Před nepříjemnými zážitky může varovat například méně příjemné prostředí, pach kuchyňských výparů, vzhled obsluhy, složení jídelníčku a řada dalších faktorů. V takovém případě je lepší neriskovat a restauraci co nejrychleji opustit,“ říká Václav Budinský v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

 
20. 11. 2019 | | Rubrika: Rozhovory

Milion chvilek? Netolerance, pohrdání volbami. A generál Pavel jako nástupce Havla... Docent Ševčík se obává o svobodu

30 LET OD LISTOPADU 89 „Studentské demonstrace urychlily nevyhnutelný pád starého režimu,“ říká proděkan Národohospodářské fakulty VŠE, docent Miroslav Ševčík, který se tehdejších událostí účastnil coby pedagog. Zatímco v 90. letech jsme svobody získávali, po vstupu do EU je podle Ševčíka spíše ztrácíme. „Největší ohrožení vnímám jak ve skrytých, tak již i v otevřených procesech pronikání neomarxismu do mediokracie,“ vysvětluje Ševčík, který se bojí i o prostředí na akademické půdě. „To, co bylo dříve považováno za normální národní hrdost, je dnes částí

 
17. 11. 2019 | | Rubrika: Rozhovory

Účet za listopad 1989? Blouznění o svobodě, třetinové mzdy. 300 miliard ročně zmizí do zahraničí. Ekonom Šulc bourá výročí

Pravými vítězi listopadu 1989 nejsou ani stávkující studenti, ani původní parta disidentů a umělců kolem Václava Havla – ale ti, kteří se v následujících letech během „odnárodnění“ domohli miliardových majetků, míní ekonom a vysokoškolský pedagog Jaroslav Šulc. A kritizuje i transformaci ekonomiky dle „šokového“ scénáře Václava Klause, která následovala. To, že mají Češi zhruba jen třetinové až poloviční mzdy oproti Němcům, je přímý důsledek rozhodnutí učiněných zkraje 90. let, dodává Šulc, podle nějž bylo české „národohospodářství“ zprivatizováno nevýhodně a škodlivě.

 
17. 11. 2019 | | Rubrika: Rozhovory

Mirai Navrátil: Japonštinu zvládám čím dál tím hůř

Když nemůžeš, přidej víc, zakřič prostě z plných plic, že slovo nejde – neexistuje. Poznáváte část písničky jedné z nejhranějších českých kapel? Ano, je to Mirai. Jmenuje se po svém zpěvákovi, hrdém Frýdecko-Místečanovi s japonskými kořeny Mirai Navrátilovi.

 
5. 9. 2019 | | Rubrika: Rozhovory

Prokrastinaci znali lidé napříč historií, říká konzultant Petr Ludwig

Snaží se žít v módu ego 2.0, smyslem jeho života je pomáhat druhým, podporovat kritické myšlení. Měnit svět. Lituje jen, že se to obtížně měří. „Ve firmě se dá míra změny zkoumat dotazníky, v osobním životě selfreportingem,“ říká konzultant Petr Ludwig. Je jedním z nominovaných na ocenění Esquire Man 2019.

 
10. 8. 2019 | | Rubrika: Rozhovory

Bojujeme i za vás, vzkazuje do Česka indián, který chrání deštný prales

Zdaleka největší hrozbou pro lidstvo je to, že úplně rezignovalo na duchovní přesah. Mnoha jedincům jde prostě jen o vlastní prospěch, o plné břicho, o bohatství, říká Manari Ushigua.

 
2. 8. 2019 | | Rubrika: Rozhovory

Trh s byty nefunguje jako trh s rohlíky

Byty v posledních letech výrazně zdražily a dostupnost bydlení se drasticky zhoršila. A bude ještě hůř. „Nyní je to nepříjemné hlavně pro nebydlící lidi, ale krize dopadne na širší část společnosti,“ varuje v rozhovoru Martin Lux ze Sociologického ústavu Akademie věd. Podle něho jsme se již dostali do nebezpečné fáze cenové bubliny.

 
 
2. 8. 2019 | | Rubrika: Rozhovory

Němci se šest let dopouštěli násilí na Češích, srovnávání s odsunem je demagogií, říká archivář

Ve středu uplyne 74 let od konce druhé světové války. I přes časovou propast má její odkaz stále vliv na myšlení evropských národů, Čechy a Němce nevyjímaje. „Historie každého národa i jednotlivců je stále relevantní, ať chceme, nebo nechceme. Myslím si také, že zrovna Německo by druhým národům nemělo dávat etická ponaučení a vykládat, co je správné,“ říká v rozhovoru pro Lidovky.cz archivář Vojtěch Šustek.

 
7. 5. 2019 | | Rubrika: Rozhovory

Češi se budou učit, jak přežít sucho. Izraelské zavlažování otestují u Lán

Zavlažovací systémy používané v Izraeli, jehož území tvoří zhruba ze dvou třetin poušť, budou brzy sloužit pro testování způsobů, jak co nejlépe připravit českou krajinu na klimatické změny. Naši vědci si pro ně v létě pojedou do izraelského Volcani Center, špičkového výzkumného zařízení, specializovaného na zemědělství.
 
21. 4. 2019 | | Rubrika: Rozhovory

Na co se ptát při pracovním pohovoru, abyste získali dobrou pozici

Většina uchazečů o práci se obvykle při pohovoru soustředí hlavně na to, aby dobře odpověděli na otázky zaměstnavatele. Na personalisty byste si však měli připravit i vlastní dotazy. Na co se ptát a co tím při pohovoru získáte, vysvětluje Jitka Součková z personální agentury Grafton Recruitment.

 
25. 1. 2019 | | Rubrika: Rozhovory

Kdo zatrpkne při prodělku, na investování není zralý, říká analytik

Řada lidí se snaží vydělat dostatek peněz, nežít od výplaty k výplatě a vytvářet rezervy. Jenomže do investování se v Česku pouští málokdo. Proč tomu tak je? A jaká pravidla dodržovat, aby investice nebyla propadák? Nejen na tyto otázky odpovídá Marek Brávník, makroekonomický analytik společnosti Golden Gate.

 
25. 1. 2019 | | Rubrika: Rozhovory

Financování sporů je budoucností advokacie

„Financování sporů odbourává základní konflikt zájmů, který má advokát vůči svému klientovi. Advokáti neradi říkají klientům, že spor vyhrají s určitou pravděpodobností. Klient tak nemá předem vůbec žádnou jistotu, jak spor dopadne,“ říká v rozhovoru Maroš Kravec, který založil LitFin, první českou firmu, jež financuje soudní spory.

 
 
24. 1. 2019 | | Rubrika: Rozhovory

Čeština ještě dlouho obstojí v každé komunikační situaci

Neříkejme budget, když máme slovo rozpočet. A nemažme se sun creamem, ale opalovacím krémem. Podle Kamily Smejkalové z Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR by se cizí slova neměla přejímat bez rozmyslu, to ale neznamená, že bychom je neměli přejímat vůbec. Líbí se jí slovo troll, které vtipně pojmenovává internetové provokatéry.

 
19. 1. 2019 | | Rubrika: Rozhovory

Jeho láskou je dřevo, začal vyrábět unikátní brýle a sklízí ocenění

Náhoda v podobě rozbitých dřevěných brýlí změnila třiatřicetiletému Ondřeji Bekovi jeho profesní život vzhůru nohama. Ač vystudoval elektrotechnickou průmyslovku, dnes je jeho láskou dřevo. O jeho dřevěné brýle, za které sbírá jednu cenu za druhou, mají zájem i v cizině.

 
19. 1. 2019 | | Rubrika: Rozhovory

Václav Kopta: Všechno v našich životech má svůj čas

V osmnácti zazářil Václav Kopta v kultovní komedii Sněženky a machři a pak se za ním na třicet let zavřela filmová a televizní voda. Seděl u piana v Semaforu, živil se psaním písňových a muzikálových textů a žil si, jak říká, bačkorovitým životem.

 
13. 1. 2019 | | Rubrika: Rozhovory

Nad neplatiči nájmu může majitel snadno zvítězit, říká notář Neubauer

V Česku se množí případy, kdy majitel v dobré víře pronajme byt, ale z nájemníka se vyklube neplatič, který se navíc nehodlá z bytu vystěhovat. „V takových případech se jako obrana práv majitele bytu nebo domu dá použít doložka přímé exekuční vykonatelnosti,“ říká prezident Notářské komory ČR Radim Neubauer.

 
13. 1. 2019 | | Rubrika: Rozhovory

Značky jsou lepší než hlava zabořená v mobilu, říká dlouholetý strážce tras

Kdyby se daly spočítat všechny uchozené kilometry, byl by Brňan Milan Pernica jedním z nejzdatnějších turistů v Jihomoravském kraji. Na rozdíl od těch klasických výletníků však důvodem jeho výšlapů nebyly rozhledny, zámky, vyhlídky a další malebné cíle. Staral se o to, aby do nich lidé bez bloudění došli.

 
13. 1. 2019 | | Rubrika: Rozhovory

Kam jsme to za poslední tři roky oním úchylným pomáháním nelegálním migrantům dotáhli?

„Protesty a netolerance k jiným než shodným názorům pramení z absence snášenlivosti k jinému pohledu na svět. Z postupného hloupnutí lidí, nedostatku rozhledu a fatálního omylu, že pokud bude mít kdekdo vysokou školu, že bude národ, stát jako celek, vzdělanější,“

 
3. 1. 2019 | | Rubrika: Rozhovory

Huawei má velmi otevřenou kybernetickou bezpečnostní politiku

„Kdo by získal na tom, kdyby se čínský technologický gigant, společnost Huawei, nemohl účastnit výběrových řízení?“ klade v rozhovoru řečnickou otázku Radoslaw Kedzia, šéf Huawei, jenž je odpovědný za aktivity společnosti v Česku a na Slovensku. „Nezískají na tom ani naši klienti, ani obyvatelé České republiky,“ je přesvědčen Kedzia.

 
3. 1. 2019 | | Rubrika: Rozhovory

Získat kvalitního manažera trvá někdy i více než rok, říká jejich lovec Philippe Riboton

Philippe Riboton je asi jediný lovec, jehož „oběti“ jej dobrovolně a rády vyhledávají. Je headhunterem, mužem který pro přední evropské společnosti loví ty nejlepší manažerské mozky.

 
30. 12. 2018 | | Rubrika: Rozhovory

Poslední rozhovor s herečkou Štěpánkovou. Už není čas, aby mě někdo vyvedl z omylu, říkala

Život herečky Jany Štěpánkové skončil v úterý. V říjnu Lidovým novinám poskytla poslední rozhovor, který vám v nezkrácené podobě přinášíme.

 
21. 12. 2018 | | Rubrika: Rozhovory

Bankovní svět se zcela změnil

„V současnosti banky hrají zásadní roli v globální ekonomice. Věřím v bankovnictví a vidím jeho budoucnost v posunu od tradičního bankovnictví k poskytování služeb prostřednictvím digitálních bankovních kanálů,“ říká v rozhovoru doyen české bankovní scény Jiří Kunert, který příští rok skončí v čele české a slovenské UniCredit Bank.

 
16. 12. 2018 | | Rubrika: Rozhovory