Jdi na obsah Jdi na menu

Návštěva ministra obrany USA: Ve hře i nákupy americké techniky

 

Na supepřehlídce 28. října u příležitosti 100. výročí vzniku Československa, jež se pojí i s kulatým výročím diplomatických vztahů s USA, potvrdil účast jejich ministr obrany a čtyřhvězdičkový generál ve výslužbě James Mattis. Roli v jeho pozvání sehrály i zvažované nákupy vojenské techniky pro českou armádu za desítky miliard korun.

 
James Mattis, generál ve výslužbě se známým  stal díky své přezdívce „Vzteklý... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
James Mattis, generál ve výslužbě se známým stal díky své přezdívce „Vzteklý... 
foto: Reuters

 

Už tento týden budou Prahou pochodovat tisíce českých vojáků u příležitosti 100. výročí vzniku Československa. Jedno místo na tribuně bude vyhrazené pro obzvlášť významného hosta. Na oslavách české státnosti, která se pojí i s kulatým výročím diplomatických vztahů s Washingtonem, potvrdil účast americký ministr obrany a čtyřhvězdičkový generál ve výslužbě James Mattis. Původně diplomaté vyjednávali návštěvu druhého muže USA – viceprezidenta Mikea Pence –, kvůli listopadovým volbám do Kongresu se to však ukázalo nemožné.

„Přemýšleli jsme, kdo další by v tu dobu mohl být v Evropě, abychom zajistili návštěvu do konce roku. Adresovali jsme proto pozvání ministru obrany Mattisovi. Americká strana se, k naší radosti, rozhodla, že nás zpětně včlení do jeho již delší čas připravované evropské cesty,“ potvrdil LN Mattisovu návštěvu český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček.

Jen několik hodin

Svou roli v Mattisově pozvání sehrály kromě jeho vojenské kariéry zvažované nákupy vojenské techniky pro českou armádu za desítky miliard korun. Americká administrativa tlačí evropské spojence v Severoatlantické alianci, aby dodržovali výdaje na obranu ve výši dvou procent hrubého domácího produktu. „Američané vnímají, že jsme od vstupu do NATO ještě nikdy nic nekoupili se značkou made in USA. To vyvolává na jejich straně vyšší míru aktivity,“ vysvětluje Kmoníček. USA mají zájem dodávat do Česka armádní helikoptéry i pásové obrněnce.

 

Americký ministr obrany Mattis by měl v Praze strávit jen několik hodin. Hodlá totiž navštívit více zemí střední a východní Evropy, které si připomínají svůj vznik.

 

„V uplynulých měsících nenastal pokrok. Myslím, že je to hlavně kvůli tomu, že nemáte vládu s důvěrou. Vládní představitelé váhají s rozhodnutím o nákupu za půl miliardy dolarů,“ řekl LN v dubnu americký velvyslanec Stephen B. King. Ministr obrany Mattis by měl v Praze strávit jen několik hodin. Hodlá totiž navštívit více zemí střední a východní Evropy, které si připomínají svůj vznik. Program se stále upravuje. Očekává se však setkání s ministrem obrany i premiérem Andrejem Babišem.

Týdeník Respekt, který na Mattisovu cestu upozornil první, zdůraznil v souvislosti s návštěvou ještě jeden podstatný moment – stavbu nových jaderných bloků. Před Českem leží rozhodnutí, zda a jak jadernou energetiku rozvíjet. Američané by se rádi případné dostavby Temelína či Dukovan účastnili. Jde totiž o strategickou zakázku ve výši stovek miliard korun, o kterou má zájem i Moskva.

Spíše Trumpův kritik

Ministr obrany USA má pod sebou armádu 28 tisíc úředníků v Pentagonu. V případě Jamese Mattise však jde o muže, který má bohaté zkušenosti i z armády. Jeho uniformu zdobí čtyři generálské hvězdy. Jeho respekt dalece překračuje hranice republikánů, z nichž se rekrutují lidé okolo prezidenta Trumpa. Nejlépe to ilustruje hlasování, zda jako bývalý voják může řídit Pentagon, což je poprvé od roku 1950. Zatímco pro se vyslovilo 98 senátorů, proti byl jediný.

 

James Mattis, velitel a veterán válek v Iráku a Afghánistánu, získal během kariéry u námořní pěchoty přezdívku Mad Dog neboli Vzteklý pes. Americká média ho vykreslují jako vůči Trumpovi spíše kritického člena vlády.

 

Velitel a veterán válek v Iráku a Afghánistánu získal během kariéry u námořní pěchoty přezdívku Mad Dog neboli Vzteklý pes. Americká média ho vykreslují jako vůči Trumpovi spíše kritického člena vlády. A rovněž se spekuluje, že by mohl Mattis Trumpovu administrativu opustit. Mohou za to Trumpova slova pro stanici CBS News: „Podle mě je trochu demokrat, jestli chcete znát pravdu. Ale generál Mattis je dobrý chlapík. Vycházíme spolu velmi dobře. Může odejít.“

Trumpovo rozporuplné vyjádření přichází krátce po vydání knihy proslulého investigativního novináře o dění v Bílém domě. Bob Woodward napsal, že Mattis v soukromí přirovnal myšlenkové pochody prezidenta USA k úrovni žáka páté nebo šesté třídy.

Značka made in USA v nákupech chybí

„Chodí mi tu ráno pít z bazénku dvě lišky. Vůbec se nebojí,“ ukazuje při rozhovoru z okna své washingtonské rezidence Hynek Kmoníček, český velvyslanec v USA. Ve svahu nad údolím řeky Rock Creek řeší ale docela něco jiného. A sice pozvání pro amerického ministra obrany a generála ve výslužbě Jamese Mattise.

LIDOVÉ NOVINY: Na konci října si budeme připomínat 100 let od vzniku samostatného Československa. Na oslavu přiletí ministr obrany USA James Mattis. Není to ale u příležitosti kulatého výročí na rozdíl od případné návštěvy amerického prezidenta či viceprezidenta nižší „šarže“?

KMONÍČEK: Nejsme jediný středoevropský stát, který slaví 100. výročí, takže jsme rádi, že se nám podařilo získat trojku USA. Bezprostředním důvodem pro pozvání byla účast na vojenské přehlídce, která má být v České republice opravdu největší za desítky let. To také dává logickou odpověď na otázku, proč zrovna ministr obrany.

LIDOVÉ NOVINY: Odráží pozvání Mattise snahu zdůraznit transatlantickou vazbu a spolupráci v oblasti bezpečnosti a obrany, anebo současnou politickou realitu v USA, které do velké míry žijí nadcházejícími volbami, takzvanými midterm election, jež limitují výjezdy prvních dvou politiků USA?

KMONÍČEK: Svou roli určitě sehrálo obojí. Řekl bych, že americká strana projevuje výrazný zájem o bezpečnostní linku s Českou republikou. Je to motivováno naším slibem dostat se do roku 2024 na dvě procenta HDP, která utratíme na vlastní obranu, což při růstu HDP znamená reálně zdvojnásobení obranného rozpočtu v příštích letech. Američané vnímají, že od vstupu do NATO jsme ještě nikdy nic nekoupili se značkou made in USA. To vyvolává vyšší míru aktivity USA, kterou vítám.

LIDOVÉ NOVINY: Již delší dobu se u nás hovoří o nákupu víceúčelových armádních vrtulníků i o náhradě za zastaralá bojová vozidla pěchoty. V obou případech existují zájemci z USA. Jak důležitá je z vašeho pohledu otázka nákupu nové armádní techniky?

KMONÍČEK: Pro mě je podstatné, abychom se konečně dokázali nějak rozhodnout. Ať už se rozhodneme jakkoli, dokážu s tím žít a vysvětlit to. Potřebuji ale nějaké rozhodnutí v Česku.

LIDOVÉ NOVINY: Jsou armádní nákupy nejdůležitější agendou na ose Praha–Washington?

KMONÍČEK: Těžko říci, zda jde o nejpodstatnější věc. Z amerického pohledu to patří k těm nejzajímavějším, protože v tom vidí největší potenciál, který dosud nebyl naplněn. Z našeho pohledu je spíš zajímavá ekonomická část. Poprvé po mnoha letech mám štěstí být velvyslancem země, která nejenom láká investory do České republiky, ale stále více a častěji nakupuje investice tady v USA. Během letošního roku jsme se dostali z pár desítek pracovních míst, která vznikla díky českým investicím, někam k sedmi tisícům.

LIDOVÉ NOVINY: Čím je dán tento skok?

KMONÍČEK: Způsobila to masivní investice do netkaných textilií se čtyřmi tisíci zaměstnanci, což nás okamžitě katapultovalo do jiné kategorie. Investice měla hodnotu přibližně půl miliardy dolarů (skupina R2G, kterou ovládá znojemský výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens, převzala v USA a Číně společnost First Quality Nonwovens – pozn. red.). Českým podnikatelům se také podařilo vytvořit nová pracovní místa. Typicky jde o otevření továrny na čištění vodíku v Tennessee.

LIDOVÉ NOVINY: Už víte, jak bude probíhat návštěva Jamese Mattise v Praze? Jeho pobyt v Česku prý bude v řádu několika hodin.

KMONÍČEK: Protože je to součást delší cesty ministra obrany, skutečně se bude jednat o několikahodinový pobyt. Na přesném plánu spolupracujeme se zastupitelským úřadem USA v Praze. Nebudeme jej ale zveřejňovat.

LIDOVÉ NOVINY: Setká se Mattis s prezidentem Milošem Zemanem?

KMONÍČEK: Všechno je ve hře. Co bude chtít americký zastupitelský úřad zveřejnit, to zveřejní.

LIDOVÉ NOVINY: Jaké další země by mohl navštívit?

KMONÍČEK: Nesporně pojede po více státech, ale je to stále v procesu domlouvání.

LIDOVÉ NOVINY: Přišli s návrhem na Mattisovu cestu Češi, anebo Američané?

KMONÍČEK: Dlouhodobě jsme se zaměřovali na oslavy 28. října a pozvání viceprezidenta Mikea Pence, s nímž jsem o tom hovořil. Měli jsme příslib, že pojede-li na konferenci Tří moří do Rumunska, protáhne si cestu do České republiky. Později se ukázalo, že na konferenci vůbec nejel. Vzhledem k nadcházejícím volbám v USA cesta odpadla. Musí se totiž účastnit různých setkání Republikánské strany po celých USA.

Přemýšleli jsme proto, kdo další by v té chvíli mohl být v Evropě, abychom zajistili návštěvu do konce roku. Adresovali jsme proto pozvání ministru obrany Mattisovi, aby se zúčastnil výroční vojenské přehlídky v Praze. Americká strana se, k naší radosti, rozhodla, že nás zpětně včlení do jeho již delší čas připravované evropské cesty. Nyní se rozjela velká soutěž, jaké další země navštíví.

LIDOVÉ NOVINY: Jakou politickou váhu má Mattis ve Washingtonu?

KMONÍČEK: Je uznávaný takřka všemi politickými skupinami v USA. Je to generál intelektuál, který je dostatečně dlouho součástí toho, co bychom mohli označit za establishment. Je to možná jeden z nejuctívanějších lidí jedné generace generálů. Zároveň dokázal vždy působit nadstranicky a poměrně odborně. Z hlediska nadstranické odborné Ameriky je postavou, k níž se upírá zrak lidí, když se musí rozhodnout věc, která není čistě politická a má mnoho technických návazností.

LIDOVÉ NOVINY: Uvedl byste příklad?

KMONÍČEK: Dám vám příklad z našeho okolí. Když Polsko vyjádřilo zájem, aby USA umístily své jednotky na polském území v podstatně vyšším počtu a bez rotačního systému, byl to právě generál Mattis, kdo vznesl otázky, jestli by to bylo správné rozhodnutí.

LIDOVÉ NOVINY: Proč se mu nápad nezdá?

KMONÍČEK: Kvůli technickým otázkám typu – kde vzít nové vojáky, kdo je zaplatí a po jak dlouhou dobu by měli být ve východním Polsku umístěni, jak by vypadala jejich rotace, jaké to bude mít dopady na americkou přítomnost v Německu. V politice je velmi snadné pronést myšlenku, pak ale musí přijít někdo jako Mattis a vystaví vám za to účtenku.