Jdi na obsah Jdi na menu

Jsou spojeni se šlechtou. Páni hradů a zámků volí Schwarzenberga

 

Šlechta provází jejich profesionální životy. Spravují hrady a zámky, anebo na nich bydlí. Možná i proto chtějí kasteláni a hradní páni z Karlovarského kraje dát v prezidentské volbě svůj hlas Karlu Schwarzenbergovi.

 

Vladimír Lažanský, majitel zámku v Chyších, před jedním z regálů v zámecké

 

Vladimír Lažanský, majitel zámku v Chyších, před jedním z regálů v zámecké knihovně. 

foto: Václav Šlauf, MAFRA

 

O Schwarzenbergovi jako o svém favoritovi mají jasno Tomáš Wizovský (Bečov nad Teplou), Vladimír Lažanský (Chyše), Václav Lojín (Loket) a Miloš Říha (Kynžvart). Knížeti zřejmě dá hlas i Bedřich Loos (Hartenberg). Jen u hradního pána na Hauenštejně Pavla Palackého to zatím nevyhrál nikdo.

"Jsem mezi kastelány a majiteli hradů či zámků v Karlovarském kraji taková bílá vrána. Čekám na poslední předvolební debatu. Je pravda, že právě Miloš Zeman hovořil před volbami o památkách a o tom, že by se s nimi mělo něco dělat. Kníže o ničem takovém nemluvil," zamýšlí se Palacký.

Jeho rozhodování navíc ovlivňuje i fakt, že Schwarzenberg je součástí vlády, jejíž pravicová politika se týká středních podnikatelů. "Proto je mi malinko sympatičtější Zeman," řekl Palacký. I u zaměstnanců hradu podle něj převládá podpora tohoto kandidáta. Hradní paní ale chce na Hradě ministra zahraničí.

Karel Schwarzenberg pochází z knížecího rodu, spjatého donedávna s dějinami českých a moravských zemí. Majitel zámku Chyše Vladimír Lažanský, jehož předkové byli šlechtici, posuzuje kandidáta na prezidenta také podle charakteru. V úvahu bere i celý rod Schwarzenbergů.

"Karla Schwarzenberga nemůže nikdo podezírat, že se dal na politiku kvůli obohacení. Jeho rodina udělala pro český národ mnohem více než ryze česká šlechta," poukazuje Lažanský.

Zeman je nepřijatelný, říká kastelán z Kynžvartu

Volební lístek se jménem Schwarzenberga vhodí do urny i kastelán Tomáš Wizovský, správce rozlehlého památkového areálu státního hradu a zámku v Bečově nad Teplou. Zemanův protikandidát je pro něj jako pro historika nadějí, že bude obnovena kontinuita kulturního vývoje naší země.

Ke komu se zaměstnanci bečovského areálu ve volbách přikloní, kastelán Tomáš Wizovský nezjišťoval, protože to považuje za soukromou věc každého z nich.

Zato zaměstnanci hradu Loket včetně jeho ředitele Václava Lojína mají jasno. O portrét bývalého premiéra na poštovních známkách nestojí. "Poseděli jsme spolu, pohovořili, není co řešit," konstatoval Václav Lojín, který se se Schwarzenbergem osobně zná.

"Jsem takový konzervativní monarchista," hlásí předem kastelán Chebského hradu Tomáš Dostál.

Na hradu Hartenberg volili v prvním kole Táňu Fischerovou. "Teď uvidíme," plánuje si hradní pán Bedřich Loos. Spíš to ale podle něj vypadá na potomka rodu, jehož členové odešli do exilu.

Kastelán zámku v Kynžvartu Miloš Říha dá při volbách přednost Karlu Schwarzenbergovi. Je to ale kvůli něčemu jinému, než je vztah k minulosti. "Miloš Zeman je pro mne naprosto nepřijatelný. Proto volím menší zlo," vysvětlil Říha.