Jdi na obsah Jdi na menu

Faltýnek chce zpřísnit podnikání nejen ministrům, ale i starostům a hejtmanům

18. 3. 2016
Šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
Šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek | foto: MAFRA
 
PRAHA Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek chce předložit k zákonu o střetu zájmů pozměňovací návrh, podle kterého by nesměli být takzvanými ovládajícími osobami ve firmách nejen ministři, ale i další placení politici. Změna by se tak podle něj dotkal například i starostů, primátorů nebo hejtmanů. Faltýnek to oznámil ve středu po jednání špiček koalice.

Už dříve do novely zákona o střetu zájmů navrhl poslanec TOP 09 Martin Plíšek přidat ustanovení, podle kterého by ministři nesměli být takzvanými ovládajícími osobami ve firmách. Těmi jsou především vlastníci, kteří mají alespoň dvě pětiny hlasovacích práv. Sociální demokraté už dříve oznámili, že návrh podpoří.

„Informoval jsem koaliční partnery, že připravuji pozměňovací návrh. Zatím je to moje iniciativa. Myslím si, že by bylo dobré navrhované změny rozšířit na všechny uvolněné placené politiky, tedy i například na starosty nebo hejtmany a primátory,“ uvedl Faltýnek.

Podporu návrhu TOP 09 oznámili už dříve i lidovci. Debata se nyní vede hlavně o tom, zda by měla úprava platit už pro současné členy vlády, nebo až pro další volební období. ČSSD se přiklání k druhé variantě, okamžitá platnost by mohla být podle sociálnědemokratického poslance Jana Chvojky protiústavní. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák dnes oznámil, že sociální demokraté chtějí ve čtvrtek představit svůj pozměňovací návrh k zákonu. O něm by měla Sněmovna jednat v úterý odpoledne.

ČTK