Jdi na obsah Jdi na menu

Červená karta pro Zemana: popularita mu klesla o 20 procent

 

Mužem roku 2014 se bezkonkurenčně stal prezident Miloš Zeman. Nikoli ovšem proto, že by snad ovládl tuzemskou politickou scénu. Ovládl pouze mediální a veřejný prostor. Šlo to v rychlém sledu. Státní návštěva Číny, rozhlasové Hovory z Lán vyšperkované vulgarismy a nakonec neslavná oslava sametové revoluce na pražském Albertově. Ještě žádnému politikovi během pouhého měsíce neklesla popularita o dvacet procent.

 

 Miloš Zeman

 

Žádnému jinému politikovi nepoklesla popularita během jednoho jediného měsíce o dvacet procent, na hlavu žádného českého prezidenta v Česku ještě neletěla vajíčka. Hlava státu se letos s definitivní platností stala tématem, které obyvatele Česka rozděluje.

Cestu z Číny, kterou absolvoval letadlem pronajatým společnostmi PPF a J&T prezident vysvětlil tak, že se potřeboval prospat a být rychleji než linkou zpět, aby stihl oslavy vzniku samostatného státu. Nezabralo to, a tak v Hovorech z Lán počastoval sprostými výrazy vládu, politické vězně v Rusku a skupinu Pussy Riot.

Bude sprostý, nebo nebude?: Lidé si mohou vsadit, zda Zeman opepří projev vulgaritou

„Jen pokrytec se brání používání vulgárních slov,“ reagoval stručně na pobouřené reakce. K omluvě veřejnosti, jak uvedl, proto neviděl důvod. Možná ho skutečně necítil – podle některých lidí z jeho blízkosti Zeman přesně věděl, co dělá. Šlo mu o to, aby uťal debatu, která se v té době vedla hlavně o tom, zda bylo, či nebylo vhodné, že k návratu ze státní návštěvy použil soukromé letadlo.

Zvrátit směr debaty se povedlo. Konečný účet byl ale nemilosrdný. Červené karty v rukou několika tisíc demonstrantů na Národní třídě v Praze, hesla jako „Miloše do koše“, pískot. Zemanovi pokles popularity vadí, tvrdí Hrad. A tak část jeho poradců vymýšlí, jak změnit prezidentskou komunikační strategii. Stručně řečeno, měl by důkladněji a přesněji vysvětlovat, proč co dělá. Jak to dopadne, těžko odhadovat. Uvidíme. Více na: http://zpravy.e15.cz/domaci/politika/cervena-karta-pro-zemana-popularita-mu-klesla-o-20-procent-1147812#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Autor článku: Jana Havligerová