Vítězem tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesnické práce a prodej dřeva pro léta 2018 až 2022 je firma Uniles ze skupiny Agrofert. Firma Uniles v tendru 2018+ podala nejlepší cenovou nabídku na 10 z 52 soutěžených jednotek, a má tak šanci získat 10 kontraktů. Výsledky tendru ve středu zveřejnil generální ředitel LČR Daniel Szórád.

Druhou nejúspěšnější firmou v tendru 2018+ se stala Lesní společnost Ledeč nad Sázavou, která dala nejlepší cenovou nabídku na devíti jednotkách. Třetí se umístila Kloboucká lesní s pěti jednotkami, za ní skončila firma JACER-CZ se čtyřmi jednotkami a dále se umístily firmy DŘEVO-MÁLEK a Stora Enso Wood Products Ždírec, každá se třemi jednotkami. Alespoň jednu zakázku by mohlo mít 21 z 31 přihlášených firem, loni to po zveřejnění předběžných výsledků tendru 2017+ bylo 13 firem z 36 přihlášených.

Státní podnik nyní bude podané nabídky hodnotit, a to i po stránce nabídnuté ceny. "V případě mimořádně nevýhodné nabídky pro Lesy ČR může být zakázka na danou soutěžní jednotku zrušena," uvedl Szórád. Při zrušení tendru by se soutěž na jednotce opakovala.

Odhadovaná hodnota tendru 2018+ je 2,8 miliardy korun, objem dřeva k těžbě je 5,1 milionu metrů krychlových. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi, tendry se týkají zhruba pětiny území a práce jsou na pět let.

Firma Uniles byla jediným uchazečem, který podal nabídku do všech 52 soutěžených jednotek. Ostatní uchazeči podali nabídky nejvýše na 30 procent jednotek. V minulých letech bylo obvyklé, že nabídky na všechny jednotky podávalo několik subjektů. Menší počet podaných nabídek, pokles je z 313 na 196, je podle Szóráda zřejmě i výsledkem nynější nelehké situace na trhu, který je pod cenovým tlakem dřeva z kalamitních těžeb.

Tendry podnik vypsal v červenci a původně měl obálky začít otevírat 5. září. Posunutí termínu na dnešek podnik zdůvodnil rozkolísanou situací na trhu se dřevem, jeho ceny jsou kvůli kůrovcovým a větrným kalamitám pod velkým tlakem. Podnik chtěl zájemcům umožnit, aby mohli v nabídkách lépe stanovit ceny dříví, z nichž se vychází po dobu pětiletého kontraktu.

Z 52 jednotek se u 29 soutěží o komplexní zakázku. Vítěz tendru dělá pěstební práce i těžbu a se dřevem obchoduje. Komplexní zakázka o odhadovaném objemu 2,3 miliardy korun je nejhodnotnější a firmy o ni mají největší zájem. Letos nabídku do komplexní zakázky podalo 26 firem.

U 10 jednotek se soutěží o zakázku na těžbu s prodejem dřeva v hodnotě prací 152 milionů korun a u 13 jednotek jde o soutěž pouze na pěstební práce v hodnotě 337 milionů korun. Zájemci se mohou rozhodnout, zda nabídku podají na všechny územní jednotky, nebo jen na některé.

Lesy ČR většinu prací v lesích i prodej dřeva zadávají soukromým firmám prostřednictvím každoročních pětiletých tendrů zhruba pro pětinu území. Pro LČR je tento systém zadávání zakázek zdrojem miliardových zisků.

V loňském tendru 2017+ vítězná firma Petra a s ní propojená společnost T.E.P. HOLZ uzavřely 13 kontraktů. Firma Uniles uspěla na deseti jednotkách a Progles na šesti.