Jdi na obsah Jdi na menu

Kellner dál zůstává nejbohatším Čechem. Babiš zchudl skoro o pětinu na 75 miliard

 
 
Petr Kellner (vlevo) a Jiří Šmejc na českočínském fóru (2016). 
foto:  Petr Topič, MAFRA

 

Nejbohatším Čechem zůstává majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner s odhadovaným majetkem v hodnotě 310 miliard korun. Druhý je stále premiér a předseda ANO Andrej Babiš, jeho jmění se ve srovnání s loňským rokem snížilo o 13 miliard na 75 miliard korun. Na třetím místě je vlastník skupiny KKCG Karel Komárek, který přeskočil realitního magnáta Radovana Vítka. Žebříček nejbohatších Čechů ve čtvrtek zveřejnil Forbes na svém webu.

Souhrnné jmění 80 nejbohatších Čechů letos dosáhlo 1,106 bilionu korun. Je to více než loni, kdy se tato suma poprvé dostala přes bilion korun. V žebříčku je proti loňskému roku 11 nováčků.

Kellnerův odhadovaný majetek se meziročně nezměnil. Jeho hlavní investice jsou v poskytování úvěrů společnosti Home Credit a v telekomunikacích přes společnosti O2 Czech Republic a Cetin.

Babiš loni kvůli zákonu o střetu zájmů vložil akcie holdingu Agrofert do svěřenských fondů, podle Forbesu ale stále zůstává příjemcem z nich plynoucích benefitů. Odhad jeho majetku byl snížen kvůli klesající ziskovosti holdingu a růstu jeho zadlužení. „Důvodem jsou především horší výsledky chemiček vyrábějících průmyslová hnojiva, jako je německý SKW Piesteritz a slovenské Duslo Šaľa a pokračující restrukturalizace německých pekáren Lieken,“ uvedl Forbes.

Komárek na třetím místě má majetek v hodnotě 67 miliard korun, Vítkovo jmění je 60 miliard. Na pátém místě skončil majitel Energetického a průmyslového holdingu Daniel Křetínský s 59 miliardami. Za ním je v žebříčku finančník Pavel Tykač s 31 miliardami korun.

„Poprvé došlo k rozdílné valuaci zakladatelů antivirového Avastu Eduarda Kučery a Pavla Baudiše. Díky detailním materiálům, zveřejněným při úpisu akcií firmy na londýnské burze, bylo možné upřesnit jejich podíly,“ uvedl Forbes.

Baudiš je nyní v žebříčku sedmý a s odhadovaným jměním 27 miliard korun se řadí zároveň i mezi české dolarové miliardáře. Kučera skončil s 19 miliardami devátý. Mezi oba zakladatele Avastu se v pořadí dostal spolumajitel skupiny Penta Marek Dospiva, jehož jmění Forbes odhaduje na 22 miliard. První desítku uzavírá investor Zdeněk Bakala, bývalý spolumajitel těžební firmy OKD, který se postupně svých aktiv v Česku zbavuje. Jeho majetek je nyní podle Forbesu 18 miliard korun.

Nejmladším miliardářem se stal šestadvacetiletý podnikatel Michal Strnad. Letos v lednu od svého otce Jaroslava oficiálně převzal zbrojařské impérium Czechoslovak Group (CSG). Jeho majetek je odhadován na 6,7 miliardy korun.

Autor: ČTK